Nogomet
SPORTOVI
Nogomet
bira ugledni engleski magazin

25 najboljih utakmica u povijesti Lige prvaka: Na listi čudesni Pršo i sramotni Dinamo

Liga prvaka je prije 25 godina dobila današnje ime što je odlična prilika za sastavljanje liste 25 najboljih utakmica u povijesti ovog natjecanja.

Dado Pršo (Foto: AFP) (Foto: Afp)

Borba za naslov europskog klupskog prvaka prije 25 godina dobila je novo ruho. Nekadašnji Kup prvaka postao je Liga prvaka, natjecanje koje se danas kolokvijalno naziva ''najelitnijim klupskim natjecanjem''. Povodom te obljetnice ugledni engleski nogometni magazin Four Four Two sastavio je listu 25 najboljih i najluđih utakmica Lige prvaka, a svoje predstavnike ima i Hrvatska.

Odmah na 25. mjestu smjestio de zagrebački Dinamo i vjerojatno najgori od svih njegovih bolnih poraza u ovom natjecanju. Radi se o domaćem porazu od Lyona koji je 2011. u zadnjem kolu na Maksimiru slavio sa 7:1 i u foto-finišu izborio prolazak u nokaut fazu.

Nizozemci rigali vatru, ali uzalud

Uoči utakmice Lyonu je trebao poraz Ajaxa od Real Madrida i visoka pobjeda protiv Dinama kako bi se bodovno izjednačio s Ajaxom i nadoknadio sedam golova razlike. I jedno i drugo se dogodilo – Ajax je u Amsterdamu izgubio 3:0, Lyon je slavio sa 7:1 na Maksimiru, a u visokoj pobjedi pao je i jedan rekord Lige prvaka.

Dinamo je s igračem manje poveo golom Matea Kovačića u 40., ali Batefimbi Gomis je izjednačio u 45. minuti. U drugom poluvremenu krenulo je pravo rešetanje gola Ivana Kelave: Gonalons je u 47. zabio za vodstvo, a Gomis je golovima u 49. i 52. minuti postao strijelac najbržeg hat-tricka u povijesti Lige prvaka za koji mu je trebalo samo sedam minuta. Gomis je do kraja zabio i četvrti gol, a Lopez i Briand potvrdili su pobjedu i prolaz Lyona.

Iz Nizozemske su nakon utakmice rigali vatru smatrajući da je Dinamo namjerno pustio Lyonu, a igrači Ajaxa priznali su da su ostali u potpunom šoku kada su saznali rezultat iz Maksimira. Golovi su po njima padali prebrzo i prelagano; pokretale su se i istrage, ali nikad ništa nije dokazano. Ajax se na kraju morao pomiriti s Europskom ligom i činjenicom da je Dinamo jednostavno odigrao možda i najgoru utakmicu u svojoj povijesti koja je koštala posla tadašnjeg trenera Krunu Jurčića.

Dado Pršo i večer za pamćenje

Drugi hrvatski predstavnik je Dado Pršo i njegova legendarna izvedba protiv Deportiva koja se smjestila na 18. mjestu liste. Njegov Monaco pobijedio je Deportivo s 8:3, a zvijezda večeri bio je Pršo koji je zabio čak četiri gola u samo 23 minute. Monaco je te sezone bio hit Lige prvaka i dogurao je sve do finala gdje je poražen od Porta Josea Mourinha.

Bila je ovo utakmica s najviše golova u povijesti Lige prvak sve dok 2016. Borussia Dortmund i varšavska Legia nisu odigrali utakmicu koja je završila pobjedom njemačke momčadi od 8:4.

Očekivano, na vrh ljestvice smjestila se čudesna istanbulska večer Liverpoola koji je u finalu 2005. protiv Milana nadoknadio zaostatak od 3:0 i slavio nakon boljeg izvođenja jedanaesteraca. Drugi je čudesni prošlosezonski preokret Barcelone protiv PSG-a, a na trećem je mjestu čuveno finale Manchester United i Bayerna iz 1999. u kojem su Crveni vragovi u posljednjim minutama utakmice okrenuli vodstvo Bavaraca i došli do naslova europskog prvaka.

Cijelu listu pogledajte ovdje -----> 25 najboljih utakmica u povijesti Lige prvaka

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider