Nogomet
SPORTOVI
Nogomet
Traži se reakcija HNS-a

Financijski problemi Cibalije i Splita: Gdje je nestao novac?

Cibalia je nakon tri godine u drugoj ligi od ove sezone ponovno među prvoligašima, a povratnika su već na startu snašli financijski problemi. I dok je situacija u Cibaliji prilično jasna, nejasno je kako je moguće da RNK Split, koji je zaradio 14 milijuna eura od 2013., ne isplaćuje plaće.

gol expired (Foto: DNEVNIK.hr)

Dva hrvatska prvoligaša – Cibalia i Split - posljednjih dana prolaze kroz težak period. Udruga Nogometni sindikat je pozvala HNS da preuzme odgovornost. Posljednjih dana su oni zatrpani pozivima igrača, trenera, ali i članova obitelji prvoligaških igrača koji mjesecima ne primaju plaću.

"Zbog učestalih poziva, igrača , njihovih roditelja, trenera i odvjetnika mi smo odlučili reagirati na ovakav način iz razloga što ne želimo da nogomet stvara socijalne slučajeve", rekao je tajnik udruge Mario Jurić.

Rješavati treba puno slučajeva, ali izdvajaju se prvoligaši Cibalia i Split. Vinkovački je klub nakon tri godine provedene u drugoj ligi od ove sezone ponovno među prvoligašima, a povratnika su već na startu snašli financijski problemi.

"Velikoj većini igrača dužni smo plaće za 7. i 8. mjesec. Imam  tri igrača kojima imamo veći dug od pet mjeseci. To su igrači koji su bili u predstečajnoj nagodbi i njima smo isplatili prvu ratu nagodbe jer su rate i 40 tisuća kuna pojedincima," kaže Miroslav Gagro, predsjednik Cibalije.

Čini se da za vinkovački klub ipak postoji svjetlo na kraju tunela. Probleme bi im mogla riješiti naplata duga iz Italije.

"U ovome trenutku, Cibalia je radnoj zajednici dužna negdje oko 850 tisuća kuna, a imamo situaciju da je nama Pescara dužna gotovo 150 tisuća eura više," dodaje Gagro.

I dok je situacija u Cibaliji prilično jasna, nejasno je kako je moguće da RNK Split ne isplaćuje plaće. Klub s Parka mladeži ovo je ljeto od prodaje trojice igrača zaradio gotovo dva i pol milijuna eura. Rahmanija i Majstorovića prodali su Dinamu, dok je Bagarić završio u Izraelu.

Prošlo ljeto bilo je još unosnije prodajom Sokola Cikalešija u Tursku, te rekordnim transferom Marka Roga u Dinamo. Split je tako na izlaznim transferima od 2013. godine zaradio gotovo 14 milijuna eura, dok je na ulazne transfere od iste te 2013. potrošio tek 440 tisuća eura.

Zarada u zadnje 4 sezone tako iznosi više od 13 i pol milijuna eura. U splitskom klubu na prozivanje sindikata i igrača ne odgovaraju, a ne odgovaraju ni na pozive medija. Stoga pitanje "kako je uopće moguće da uz tolike odštete igračima ne isplaćuju plaće" ostaje bez odgovora.

O cijeloj situaciji oglasio HNS i to priopćenjem u kojem je između ostalog istaknuo:

„Podsjećamo kako igrači mogu napustiti klub nakon neisplate tri uzastopne plaće, s time da i dalje ostaje obveza kluba za izvršavanje financijske obveze. U okviru Saveza postoje jasne upute i mehanizmi kako igrači realiziraju svoja ugovorna prava o čemu su dobro obaviješteni Hrvatska udruga Nogometni sindikat, te nogometaši.“

Iz nogometnog sindikata odgovaraju da Hrvatski nogometni savez konačno treba uvesti reda u rad arbitražnog suda i komisije za licenciranje, jer su po njima oni glavni generatori problema u Hrvatskom nogometu.

Mišljenje o odgovornostima nacionalnih saveza u ovakvim situacijama je ponudio i novi predsjednik UEFA-e, Slovenac Aleksandar Čeferin.

"Da do toga ne dođe služi licenciranje. To je po mom mišljenju jedini način. I tu je nogomet u prednosti pred drugim sportovima. Druge mogućnosti ne vidim. Treba što bolje i dosljednije provoditi sustav licenciranja,“ kaže Čeferin.

Prema HNS-u, dakle, igrači hrvatskih prvoligaša nemaju razloga za brigu, a oni koji još čekaju svoje neisplaćene plaće, uskoro bi mogli vidjeti svjetlo na kraju tunela.

 

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider