Nogomet
SPORTOVI
Nogomet
(NE)UGODAN ŽDRIJEB

CFR Cluj do idućeg četvrtka dobiva navijače u Osijeku, opasni Turci iz više razloga nepoželjni

Nogometaše Osijeka u slučaju prolaska u treće pretkolo Konferencijske lige čeka dvoboj s pobjednikom susreta Cluja i Adana Demirspora.

Navijači Osijeka (Foto: Vlado Kos/Cropix)

Mora se priznati da su se navijači Osijeka od jutros, kad je postalo poznato pet opcija potencijalnih protivnika u trećem pretkolu Konferencijske lige, u velikoj većini nadali češkoj Viktoriji iz Plzena.

Razloga je bilo više. Poželjno gostovanje u gradu piva, protivnik koji gaji sličan mentalitet i stil nogometa te ga je lakše skautirati te naravno i status nositelja u play-offu ako ih savladaju. Također, znalo bi se odmah tko slijedi ako opravdaju status favorita i savladaju mađarski ZTE.

Kako to nisu dočekali, dobili su ono što na papiru izgleda kao druga najpoželjnija opcija, ali isto tako opcija koja malo dubljim pogledom postaje podosta nepoželjna.

Osijek će, savlada li Mađare, 10. kolovoza gostovati kod mađarskog CFR Cluja ili turskog Adana Demirspora. Odnosno, slijedi im izuzetno povoljan ili vrlo nepovoljan ždrijeb. Zašto? Odgovor u nastavku teksta.

CFR Cluj - Itekako povoljan ždrijeb za Osijek

Kad u ovakvom ždrijebu nemate status nositelja znate što je uvijek najbolja opcija? Dobiti protivnika koji je prolazan, a koji vam omogućava preuzimanje njegovog koeficijenta u završnoj kvalifikacijskoj rundi.

Rumunjski CFR Cluj upravo je takav klub. Nekadašnji sudionik Lige prvaka prošle je sezone ostao bez titule prvaka Rumunjske nakon čak pet uzastopnih osvajanja iste i to za samo jedan bod iza Farula, bogatog kluba iza kojeg stoji najveći rumunjski nogometaš, Gheorghe Hagi.

To je samo znak kako nisu ispali iz vrha, ali srećom niti rumunjski ligaški nogomet nije jak koliko je bio prije pet ili posebno prije deset godina.

Cluj je prema Transfermarktu procijenjen na 19.9 milijuna eura, što je 900 tisuća eura manje nego Bijelo-plavi. Najvrjedniji im je reprezentativni desni bek, Cristian Manea, kojeg spomenuta stranica procijenjuje na 3.5 milijuna eura.

Među vrijednijima im se nalazi i hrvatski veznjak Karlo Muhar, a osim njega tu su još dva Hrvata, Lovro Cvek i Anton Krešić. Za razliku od ranije poznatog Cluja, u trenutnoj momčadi nema Južnoamerikanaca.

Prošle sezone Cluj je zaigrao skupine Konferencijske lige, u koju je pao kao rumunjski prvak nakon dvije eliminacije te su prošli skupinu kao drugi, iza Sivasspora te ispred Balkkanija, ali i praške Slavije, koju su dva puta savladali. U nokaut rundi bolji od njih bio je rimski Lazio, s ukupnih 1:0 nakon velike borbe.

Momčad koja iza sebe ima četiri uzastopne sezone grupne faze UEFA natjecanja nikako nije bezazlena.

Ipak, nekoliko igrača iz prošlosezonske momčadi napustilo je klub, a pojačanja još nisu dovedena. Kako saznajemo od rumunjskih novinara, u velikim su financijskim problemima te se očekuje dodatni pad.

Da Cluj ne donosi nositeljstvo, možda bi švedski Djurgardens ili portugalska Arouca izgledali kao povoljniji ždrijeb, no do europskih skupina se ne može doći bez jednog ili dva ozbiljna ispita.

Adana Demirspor - Nabrijane Turke nitko ne želi

Adana Demirspor je europski debitant i klub koji vrtoglavo napreduje. Prije samo tri sezone bili su drugoligaš, da bi prošle sezone izborili četvrto mjesto u ligi, a time i svoj povijesni prvi izlazak u Europu.

Automatski je time jasno da je dobar europski koeficijent za njih nepoznanica te da kao protivnik ne mogu donijeti status nositelja u play-offu.

Pozitivna stvar za njihove protivnike je to da je klub napustio Vincenzo Montella, trener koji je u posljednje dvije sezone napravio sve te sjajne stvari, a zamijenio ga je Patrick Kluivert. Kluivert je legendarni napadač, ali kao treneru mu je ovo prvi samostalan posao.

Dosad je skupljao iskustvo kao asistent u nekim reprezentacijama i klubovima pa nije potpuno jasno kako se vodstvo Adane odlučilo za njega. Njegovo neiskustvo možda je prilika za Osijek, no isto tako i velika nepoznanica po pitanju toga što očekivati.

Adana prema Transfermarktu vrijedi 42.2 milijuna eura, dakle više nego Osijek i Cluj zajedno, što je već samo po sebi upozorenje. 

Dokaz da puno očekuju, ali i ulažu je i činjenica da su im najskuplja tri igrača ovosezonske pridošlice. Krilni napadač Henry Onyekuru došao je iz Olympiacosa za 3.5 milijuna eura, veznjak Dorukhan Toköz besplatno iz Trabzonspora, a posljednje i stoper Reimsa, Andreaw Gravillon, za još uvijek nepoznatu cifru.

Čak 14 igrača procijenjeno im je na milijun eura ili više, dakle radi se o itekako ozbiljnoj momčadi.

Sve je jasno, ovo je možebitno vrlo povoljan ili podosta nepovoljan ždrijeb za Bijelo-plavi, a što će se točno od toga dogoditi, saznat ćemo idućeg četvrtka, kad ćemo i znati i je li Osijek uspio eliminirati ZTE.

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider