Nogomet
SPORTOVI
Nogomet
PUNO SE TOGA PROMIJENILO

Četiri godine nakon finala Svjetskog prvenstva: Više od pola sudionika utakmice više nije u kadrovima

Tek šest Francuza i pet Hrvata iz velikog moskovskog finala moglo bi zaigrati večeras na Poljudu.

Kylian Mbappe i Domagoj Vida (Foto: Afp)

Gotovo tri godine i 11 mjeseci prošlo je od finalnog susreta Svjetskog nogometnog prvenstva 2018. godine u Rusiji. Četiri godine unutar kojih se, kao što kroz nastavak teksta možemo i potvrditi, puno toga promijenilo u sastavima tadašnjih suparnika. Toga ćemo itekako biti svjesni i tijekom večerašnje utakmice reprezentacija Hrvatske i Francuske.

Izbornici isti - sastavi poprilično drugačiji

Ono što se nije promijenilo su izbornici. Didier Deschamps i Zlatko Dalić još uvijek sjede na najpoželjnijim, ali i najodgovornijim trenerskim pozicijama u svojim državama, no ono što puštaju na teren izgleda poprilično drugačije. 

Naravno, nismo zaboravili da su Hrvatska i Francuska nakon Moskve odigrali još dvije međusobne utakmice (4:2 i 2:1 pobjede Francuske), budući da su i u prošloj sezoni Lige nacija bili u istoj skupini, no ovim putem osvrnuti ćemo se na ono što se u duljem razmaku promijenilo.

Prije svega, prisjetimo se kako su izgledali sastavi 15. srpnja 2018. godine u Moskvi.

Hrvatska - Francuska (2018.) Hrvatska - Francuska (2018.) (Foto: gol.hr)

Hrvatska se puno više promijenila

Ova slika trebala bi nam pomoći da vidimo kakvo je stanje danas. Odmah je jasno da se puno više toga promijenilo u reprezentaciji Hrvatske. Tako od navedenih danas u prvom sastavu možemo očekivati tek Domagoja Vidu, Marcela Brozovića i Luku Modrića. Naravno, bio bi tu Ivan Perišić da nije situacija kakva je, dok je Šime Vrsaljko tu, ali neće biti spreman za ovaj susret.

Od nogometaša Hrvatske koji su nastupili u ovom susretu, danas možemo očekivati još Andreja Kramarića, koji je u finalu zaigrao nakon ulaska s klupe. 

Dakle, samo pet sudionika finala iz redove Hrvatske nalazi se na rosteru za početak treće sezone Lige nacije. Neki su završili karijeru, neki se oprostili od reprezentacije, dok je s nekima poput Ante Rebića situacija malo kompliciranija.

Nije slika puno drugačija niti kad se pogleda cijeli roster iz Rusije. Među deset igrača koji su finale odgledali s klupe, danas su tu tek Mateo Kovačić, Duje Ćaleta-Car i Dominik Livaković. Dvojicu od njih danas možemo očekivati u prvom sastavu.

Francuzi također izmijenjeni, ali moguće i jači

Iako su uzeli svjetski naslov, niti Francuzi nisu mogli proći bez smjene generacija, posebno jer je riječ o državi koja ima uistinu pravu hiperprodukciju vrhunskih nogometaša. 

Tako su danas tu vratar Hugo Lloris te oba bočna braniča iz finala, Benjamin Pavard i Lucas Hernandez. Osim njih, tek trojica koji su nastupili u finalu, N'Golo Kante, Antoine Griezmann i Kylian Mbappe, čiji nastup u Splitu je upitan.

Čak osam od 14 nogometaša koji su ugradili svoj učinak u osvajanje titule svjetskog prvaka danas više nije tu. Neki poput Paula Pogbe i Raphaela Varanea bi u slučaju bolje forme vjerojatno bili u konkurenciji, ali ostatak je jednostavno pao u drugi plan. I to zato što su došli bolji! S klupe su tada ušli Nabil Fekir, Corentin Tolisso i Steven N'Zonzi, sva trojica danas daleko od dresa Pijetlova, kao i Blaise Matuidi. Olivier Giroud već je u statusu veterana.

Još drastičnije to izgleda kad se pogleda ostatak rostera iz Rusije. Od preostalih devet igrača, na ovom današnjem popisu je tek ondašnji, ali i današnji treći vratar Alphonse Areola. Sve ostalo se izmijenilo, a mnogi smatraju kako su došli još bolji igrači od onih koje je Deschamps vodio u Rusiju.

To se na Europskom prvenstvu nije uspjelo potvrditi pa francuski izbornik sad ima samo jedan zadatak, obraniti naslov prvaka svijeta. Put prema tome krenuo je u ovoj Ligi nacija, gdje je cilj pronaći što bolji sastav te možebitno neke dodatne sustave igre.

Francuzi su i u Splitu favoriti, no možda je sad, kad to nitko ne očekuje, došlo vrijeme da ih iznenadimo. Po prvi put uopće otkad reprezentacija Hrvatske postoji.

 

 

 

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider