Nogomet
SPORTOVI
Nogomet
NOVI SUDIONICI EURA

Česi i Slovenci nisu dozvolili iznenađenje: Naši susjedi na Euru nakon pune 24 godine

Nogometne reprezentacije Češke i Slovenije domaćim su pobjedama osigurale nastup na Europskom nogometnom prvenstvu.

Benjamin Šeško slavi pogodak (Foto: Afp)

Slovenija je izborila Euro, tako što je u Ljubljani pobijedila Kazahstan rezultatom 2:1. Bio je to još jedan dvoboj izravnih suparnika za plasman na europsku smotru. Sloveniji je bio dovoljan i bod, no odabranici Matjaža Keka su na koncu osvojili sva tri.

Benjamin Šeško je doveo Sloveniju u vodstvo iz kaznenog udarca u 41. minuti, no već u 48. je izjednačio Ramazan Orazov. U završnici utakmice Benjamin Verbič je donio pobjedu Sloveniji koja je izborila prvi EURO nakon 2000. godine i nastupa u Belgiji i Nizozemskoj.

Danci kiksali, ali ostali prvi

Danci su ranije osigurali "jedinicu", a u zadnjem kolu su na gostovanju u Belfastu izgubili do Sjeverne Irske sa 0-2. Golove su postigli Isaac Price (60) i Dion Charles (81).

Finska je s dva gola Pyryja Soirija (50, 58) na gostovanju porazila San Marino sa 2-0. Danska je osvojila skupinu sa 22 boda koliko je imala i Slovenija, no Danci su bolji u međusobnom srazu. Treći je Kazahstan sa 18 bodova.

Standings provided by Sofascore

Česi nisu dozvolili iznenađenje

U ponedjeljak je bio konačan rasplet i u skupini E. Jedna karta je bila osigurana za Albaniju, a za drugu vizu u Olomoucu su igrale Češka i Moldavija. Češkoj je dovoljan i bod dok Moldavija za povijesni uspjeh treba pobjedu. Na koncu je češka vrsta pobijedila sa 3-0.

David Doudera je doveo domaćine u vodstvo u 15. minuti. Moldavci su osam minuta kasnije imali veliku priliku za izjednačenje, ali je Nikita Motpan loše pucao. Novi problemi za goste stigli su u 55. minuti kada je Vladislav Baboglo isključen. Sve dvojbe oko pobjednika Česi su riješili u 72. minuti kada je Tomas Chory zabio za 2-0. Konačnih 3-0 postavio je Tomaš Souček u 89. minuti.

Česi nastavljaju sjajna niz, ovo će im biti osmo europsko prvenstvo u nizu.

Albanija je protiv Farskih Otoka odigrala 0-0, no i to je bilo dovoljno za osvajanje prvog mjesta u skupini sa 15 bodova. Druga je Češka, također sa 15 bodova, ali slabijim međusobnim srazom. Poljska je imala 11, a Moldavija 10 bodova.

Standings provided by Sofascore
Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider