Nogomet
SPORTOVI
Nogomet
Zvuči kao opravdanje

Čelni čovjek FIFA-e o uvođenju VAR-a: "Mediji su 'ubili' suce!"

FIFA je najavila korištenje video-tehnologije na Svjetskom prvenstvu u Rusiji, šef njene Sudačke komisije nije veliki optimist po tom pitanju.

Massimo Busacca (Foto: AFP) (Foto: Afp)

Šef Sudačke komisije FIFA-e Massimo Busacca u razgovoru za agenciju Reuters pričao je o nogometnim sucima i video-tehnologiji (VAR) koja će se koristiti na skorašnjem Svjetskom prvenstvu u Rusiji.

"Sudac može biti najbolji na svijetu 89 minuta, a ako napravi jednu pogrešku medij ga 'ubiju'," kazao je Busacca dodavši kako će VAR osigurati potrebnu "sigurnosnu mrežu".

"Naše karijere i naši životi moraju se promijeniti, oni moraju biti pravedniji," dodao je.

Busacca je 15 godina bio sudac i dobro zna koliko problema suci imaju nakon lošeg nastupa.

"Da biste shvatili kakav je sudački život, samo pokušajte to jednom. Pokušajte, samo da vidite što znači napraviti veliku pogrešku i biti 'ubijen' od strane medija idućeg dana. Znam koliko sam sati gledao u strop i nisam mogao spavati zbog pogreške i znam da jedna odluka može promijeniti vaš život."

Za Busaccu, sustav video-tehnologije (VAR), koji će se koristiti na ovogodišnjem svjetskom prvenstvu u Rusiji, bit će sucima neophodna sigurnosna mreža.

Jedna od najčešćih pritužbi je previše slučajeva koji se preispituju. Busacca, je međutim naglasio kako je VAR posljednja stvar koju sudac želi konzultirati. Upozorio je kako će FIFA uvijek primijetiti pogrešku suca, čak i ako je VAR pomogao da donese pravu odluku.

"Kao i bilo tko drugi, suci ne vole kazati da su pogriješili. Samo zato što vas VAR ispravlja, to ne znači da ćete suditi i drugu utakmicu."

UEFA je (zasad) protiv

Švicarac se čudio zašto se u medijima stalno spominje izraz 'kontroverzni VAR'.

"Možda zato što igrač slavi pogodak, ali potom otkriva da je bio u zaleđu. Naravno, moramo biti bolji, moramo smanjiti vrijeme koje je potrebno za donošenje odluke, ali, na kraju, moramo donijeti ispavne odluke."

Sustav je testiran u nekoliko liga širom svijeta, uključujući i Serie A, Bundesligu i MLS, a odobren je od strane nogometnog tijela IFAB u ožujku. Međutim, Europska nogometna federacija (UEFA) se odlučila protiv uvođenja VAR-a u susrete Lige prvaka, ali Busacca tvrdi kako je FIFA spremna za Svjetsko prvenstvo.

"Radili smo nevjerojatan broj sati na terenu u posljednje dvije godine i na seminarima i na turnirima," zaključio je Švicarac.
 

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju

Nastavi čitati

Nastavi čitati