Nogomet
SPORTOVI
Nogomet
Evo objašnjenja

Bruno Petković možda nije znao ova pravila: Isključen je zasluženo, sudac je bio u pravu

Na utakmici između Istre 1961 i Dinama vidjeli smo isključenje Brune Petkovića nakon izvođenja kaznenog udarca.

gol expired (Foto: DNEVNIK.hr)

Nakon što je zbog bolesti propustio posljednje utakmice Dinama, u kojima su Modri pokazali povratak u rezultatsku i igračku formu, Bruno Petković dobio je priliku za vlastiti povratak u formu na zaostaloj utakmici između Istre 1961 i Dinama koja se igrala u Puli.

Bila je to luda utakmica s čak tri crvena kartona, u kojoj je na kraju slavio zagrebački klub, koji je debelo u sudačkoj nadoknadi golom Ristovskog napokon potvrdio važna tri boda.

No prije toga smo vidjeli trenutak nezabilježen u povijesti Prve HNL. Bruno Petković je isključen nakon što je dobio drugi žuti karton, i to zbog krivo izvedenog kaznenog udarca. Petković je isključen, a penal mu je poništen.

gol expired VIDEO Ovako je Petković zaradio crveni kod pucanja penala divider

Svi su bili u čudu osim mirnog suca Duje Strukana, koji je bez previše razmišljanja donio svoju odluku. Petković i Dinamova klupa su bili u nevjerici, ali odlučnost suca Strukana pokazivala je kako ne sumnja u svoju odluku te je bila naznaka onoga što su navijači i mediji ubrzo sami shvatili.

Što kažu pravila?

Prema Pravilima nogometne igre, Petković nije smio napraviti fintu i zastati nakon što je napravio zalet, a to jasno piše u članku 27.:

''Ako igrač koji izvodi kazneni udarac koristi varku pri udarcu nakon što je dovršio zalet, odluka suca mora biti sljedeća:

Sudac će, bez obzira na ishod izvedenog udarca, zaustaviti igru, dosuditi neizravni slobodni udarac za suparničku momčad s točke izvođenja kaznenog udarca, zbog prekršaja iz Pravila 14. i opomenut će izvođača.''

Dakle, varke su dopuštene pri izvođenju kaznenih udaraca, ali ne nakon zaleta, što je upravo napravio Petković. Sudac Strukan je, prema tome, postupio prema pravilima..

Ima još jedan članak...

Ima još jedna zanimljivost vezana za pravila u ovim situacijama. Ona kaže da čak i ako vratar u tom trenutku napravi neki prekršaj, poput preranog izlaženja s crte, odluka o poništenju penala i opominjanju igrača koji ga izvodi i dalje ostaje.

Radi se o članku 32., koji kaže:

''Ukoliko i vratar i izvođač počine prekršaj kod izvođenja kaznenog udarca, igrač time što koristi varku pri udarcu, a vratar jer se s poprečne crte prerano pomaknuo naprijed, sudac će:

- ako lopta uđe u vrata, opomenuti izvođača i igru nastaviti neizravnim slobodnim udarcem u korist momčadi koja se brani,

- ako lopta ne uđe u vrata, opomenut će oba igrača i ponoviti izvođenje kaznenog udarca.''

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider