Nogomet
SPORTOVI
Nogomet
"Nevjerojatan potencijal"

Bivša zvijezda Bijelih o "projektu Biuk" i Sahitiju te koliko ih sputava Livaja: "Hajduk tu griješi, Dinamo to radi bolje"

Priznati hrvatski stručnjak Branko Karačić prokomentirao je za gol.hr Hajdukov rad s mladim igračima, posebice s "projektom" splitskog kluba Stipom Biukom...

Bivša igračka zvijezda Osijeka i Hajduka iz 80-ih te priznati hrvatski trener Branko Karačić u intervjuu za gol.hr prokomentirao je, među ostalim, Hajdukov rad s mladim igračima, posebice s projektima splitskog kluba Stipom Biukom i Marinom Ljubičićem, te koliko na njihov razvoj utječe to što se u Hajduku sve vrti oko Marka Livaje.

"Biuk je nevjerojatan potencijal"

Spomenuli ste Dinamov dobar rad s mladim igračima. Da povučemo paralelu s Hajdukom. Biuk je označen kao projekt Hajduka, na kojem se puno toga temelji, pa i financijska konstrukcija splitskog kluba, a onda se dogodi da ispadne iz udarne momčadi ili manje igra. To je sve skupa dosta nelogično. Dinamo bolje ili barem logičnije „gura“ svoje talentirane igrače.

„To nije iznenađenje jer Dinamo to radi bolje već godinama. Biuk je nevjerojatan potencijal. Oduševio me već na prvoj utakmici s Dinamom u Maksimiru. Onakva lakoća primanja i odigravanja, pa tračanja… Međutim, to je odrastanje. Slažem se s vama da Hajduk tu griješi, da ima ili je imao problem s minutažom. Lani pogotovo. Ako je on projekt kluba, a nesumnjivo je veliki potencijal, morao je igrati više, bez obzira na utrku s Dinamom. Sve je to povezano. Ako više igra, brže će rasti, a onda će i Hajduk imati bolje rezultate. Sve to zajedno utječe na njegov transfer u inozemstvo i bolju zaradu.“

"Jedno je laptop, a drugo vođenje utakmice"

Ako Baturina ne igra dovoljno u Dinamu, Čačić se može opravdati da u ovom trenutku ima iskusnijih i boljih igrača. Međutim, tko je to u Hajduku bolji od Biuka?

„U tome i jest najveći problem. Kada igra Hajduk, od 60 minute mi već znamo tko će ići van i tko će ga zamijeniti. Tako je bilo kod Dambrauskasa, a i sada kod Karoglana.“

Ponekad se činilo da Dambrauskas uopće ne gleda utakmicu i izmjene radi šablonski. Sjećamo se kada je izvukao Biuka u Maksimiru, a bio je najbolji igrač Hajduka.

„Da, slažem se. To mi je nevjerojatno. Pravi trener mora uočiti što se događa na utakmici. To je najveća kvaliteta trenera. Jedno je laptop, a drugo je viđenje same utakmice i akcije koje poduzima trener.“

"Mladi igrači Hajduka previše su opterećeni samom Livajinom pojavom"

Kako vidite Sahitija i njegov napredak?

„Vrlo potentan igrač, pun energije. Međutim, smatram da su i Sahiti i Biuk malo pod opterećenjem 'pojave' Livaje. Dojma sam da bi bez Livaje oni bili oslobođeni njegove prisustva i možda bi igrali još bolje. Sahiti je eksplozivan, srčan, a nedostaje mu iskustvo koje će s vremenom steći. Mislim da se mora malo više osloboditi, napraviti pokoju pauzu. Ne može stalno biti u stopostotnom angažmanu. To iscrpljuje“, kaže Karačić i nastavlja:

„Problem je i što se stječe dojam kako stalno razmišlja kako da doturi loptu do Livaje. To je problem svih igrača oko Livaje. Da se razumijemo, Livaja je ekstraklasa za hrvatsku ligu, ali isto tako su mu suigrači, posebno mladi, previše opterećeni samom njegovom pojavom. Kako će preuzeti odgovornost pa i dozu potrebnog egoizma s Livajinom pojavom? Mladi igrači osciliraju, to je normalno. Jednostavno, Hajduk mora istrpjeti te mlade igrače da bi se približio Dinamu, koji je trenutačno miljama udaljen“, zaključio je Karačić.

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider