Nogomet
SPORTOVI
Nogomet
zabrinjavajući trend

Oteli ga Barci, a sada ga želi "ukrasti" Real: Pep gubi još jednog mladog dragulja?

Veliki talent iz Cityjeve akademije mogao bi napustiti klub na kraju sezone, što bi bilo zabrinjavajuće za aktualnog prvaka Engleske.

gol expired (Foto: DNEVNIK.hr)

Manchester City je slavio u osmini finala engleskog Liga kupa protiv Fulhama s 2:0. Zvijezda večeri bio je 19-godišnji Španjolac Brahim Diaz, koji je zabio oba gola za Građane.

Međutim, u Cityju ne mogu zadovoljno trljati ruke misleći na svijetlu budućnost dok gledaju Diaza na terenu. Njihov mladi dragulj daje im i puno razloga za glavobolju, a redove Građana mogao bi napustiti već na ljeto 2019. i to bez odštete.

Njegov ugovor istječe na kraju sezone, a Diaz još nije potpisao novi – navodno postoje nesuglasice između igrača i kluba iako je, zanimljivo, Diazov agent Pere Guardiola, brat trenera prve momčadi Pepa. Uoči ove sezone Diaz je odbio otići na posudbu u sestrinsku Gironu, kojoj je suvlasnik spomenuti Pere, i odlučio se boriti za mjesto u momčadi Pepa Guardiole.

Ofenzivac s rijetko viđenom osobinom

Međutim, problem je što Guardiola Diazu ne može garantirati minute u prvoj postavi. Diazova konkurencija za mjesto u momčad vrlo je jaka - čine je igrači poput Raheema Sterlinga, Riyada Mahreza, Leroya Sanea, Davida i Bernarda Silve

Diaz je krilni ili ofenzivni vezni igrač. Iako nominalno ljevak, praktički jednako dobro igra i desnom nogom, zbog čega može igrati na lijevom i na desnom krilu, u klasičnoj ili invertiranoj ulozi, u kojoj ulazi u sredinu i traži udarac ili asistenciju.

Svoju vještinu igranja s obje noge demonstrirao je upravo protiv Fulhama – prvi gol zabio je desnom, a drugi lijevom nogom.

Nesuđeni član Barcelone mogao bi završiti u Realu

Diaz je u Manchester City stigao kao 14-godišnjak iz Malage nakon što je odbio postati članom La Masije, čuvene Barcelonine akademije. U budućnosti bi, međutim, mogao obući dres Reala, koji je, prema pisanju madridskih medija, zainteresiran za njegove usluge i pokušao bi ga potpisati ako u lipnju 2019. postane slobodan igrač.

Diaz se uklapa u dugoročnu strategiju Kraljevskog kluba, koji se u posljednje vrijeme okrenuo skupljanju mladih i talentiranih igrača, poput Marca Asensija, Viniciusa Juniora, Danija Ceballosa, Alvara Odriozole…

Osim Reala, kao kandidat za njegovo dovođenje spominje se i Borussia Dortmund, u kojoj već igra i briljira jedan Diazov suigrač iz omladinskog pogona Cityja. Jadon Sancho veliki je talent engleskog nogometa kojeg Građani nisu uspjeli zadržati u svojim redovima, a u Borussiji je pronašao pravu priliku i mjesto za razvoj.

Zabrinjavajući trend u Manchester Cityju

Ode li i Diaz, u Borussiju, Real ili neku treću destinaciju, bio bi to već zabrinjavajući uzorak za Manchester City.

Guardiola je stigao u bogati engleski klub ne samo kao trener, nego i kao ideolog, čovjek koji bi trebao implementirati novu filozofiju i kulturu kluba – nešto što je svojevremeno u Barceloni bio Johan Cruyff.

Jedna od glavnih točaka njegova programa bila je i unaprjeđenje omladinske škole po uzoru na La Masiju. Temelje su postavili bivši djelatnici Barcelone Txiki Begiristain i Ferran Soriano koji su u klubu još od 2012., a akademija je dobila i novi kamp vrijedan gotovo 230 milijuna eura.

Cilj ovakve vizije je stvarati igrače koji će igrati glavne uloge u prvoj momčadi. Trenutno su tri najeksponiranija proizvoda Sancho, Diaz i Phil Foden: prvi je već otišao, dok bi drugi također mogao krenuti njegovim putem u bližoj budućnosti.

Bio bi to već prilično zabrinjavajući trend, a City bi u kratkom roku izgubio već drugog mladog igrača velikog potencijala. Naravno, upitno je i kako se u strategiju promocije mladih igrača uklapa, primjerice, kupovina Riyada Mahreza za 70 milijuna eura, iako je momčad već vrlo dobro pokrivena na tim pozicijama, a na vrata prve momčadi kucaju veliki talenti poput Diaza ili već odbjeglog Sancha.

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider