Nogomet
SPORTOVI
Nogomet
napravili 2 ključne promjene

Borussia je opet moćna: Mogu li već ove sezone prekinuti vladavinu Bayerna?

Momčad iz Dortmunda trenutačno je vodeća momčad Bundeslige.

Slavlje Borussije (Foto: AFP) (Foto: Afp)

Prošla sezona Borussije Dortmund sasvim sigurno neće ostati zlatnim slovima zapisana u povijesnim knjigama.

Žuto-crni su dobro otvorili sezonu pod novim trenerom Peterom Boszom, ali bajka se uskoro pretvorila u noćnu moru. Nizozemski trener dobio je otkaz nakon serije očajnih rezultata, a na njegovo je mjesto kao vatrogasac stigao Peter Stöger iz posljednje momčadi lige Kölna.

Stöger je uspio zaustaviti krvarenje i izboriti Ligu prvaka, a za novu sezonu Borussia je na klupu dovela Luciena Favrea. Švicarski trener renomirani je stručnjak s nekoliko vrlo jakih referenci u životopisu – Borussiju Mönchengladbach od borbe za ostanak doveo je do Lige prvaka, dok je s Nicom u prvoj sezoni osvojio treće mjesto u Francuskoj.

Borussia je, za promjenu, dovela nekoliko iskusnih igrača

U Borussiji je odlično počeo. Žuto-crni su iskoristili dva kiksa Bayerna i preuzeli vrh ljestvice, a s 19 postignutih pogodaka uvjerljivo su najefikasnija momčad lige. Zbog dojma koji momčad ostavlja u Njemačkoj se već postavlja pitanje je li ta momčad u stanju prekinuti šestogodišnju vladavinu Bayerna.

Lucien Favre (Foto: AFP) Lucien Favre (Foto: AFP) (Foto: Afp)

Favre je kalibar koji može uskočiti u cipele Jürgena Kloppa i Thomasa Tuchela, jakih trenerskih imena koja su vodila Borussiju Dortmund. No osim promjene na klupi, bitnu ulogu u uspjehu Borussije odigrala su i igračka pojačanja. Borussia je već godinama poznata kao momčad koja okuplja mlade i talentirane igrače, ali ove su sezone doveli i nekoliko iskusnijih pojačanja.

U vezu su stigli Thomas Delaney, Danac čije smo kvalitete dobro upoznali u osmini finala Svjetskog prvenstva protiv Hrvatske, i belgijski reprezentativac Axel Witsel, koji je, unatoč neospornoj kvaliteti, u dresu Borussije s 29 godina prvi put zaigrao u jednoj od pet najjačih europskih liga. U napad je na posudbu iz Barcelone stigao Paco Alcacer, koji je u svega 50 minuta na terenu već zabio tri gola.

Najbolje zamjene Bundeslige

Naravno, Borussia i dalje ima jednu od najmlađih momčadi lige i puno velikih talenata u momčadi. Pored već dobro poznatih imena poput Christiana Pulisica, ove su sezone isplivali igrači poput danskog ofenzivca Jacoba Bruuna Larsena, strijelca dvaju golova u tri utakmice, i mladog engleskog fenomena Jadona Sancha.

Slavlje Borussije (Foto: AFP) Slavlje Borussije (Foto: AFP) (Foto: Afp)

Posebno zanimljiva priča upravo je Sancho, 20-godišnji krilni igrač koji je prošle godine stigao iz Manchester Cityja. Ove je sezone u svih šest utakmica ušao kao zamjena, a ukupno 125 minuta na terenu bilo mu je dovoljno da postane prvi asistent Bundeslige s pet asistencija.

Upravo je takva napadačka raznovrsnost, s nekoliko supersubova na raspolaganju, vrlo jako oružje Borussije Dortmund. U spektakularnom preokretu protiv Bayer Leverkusena, u kojem su slavili 4:2 nakon zaostatka 2:0, Sancho i Alcacer ušli su u drugom poluvremenu. Do kraja je Alcacer zabio dva gola, a Sancho dva puta asistirao za veliku pobjedu kojom su preuzeli vrh ljestvice.

''Kroz izmjene držimo energiju na visokom nivou. Kad se protivnik umori, naša momčad ostaje snažna'', rekao je Sancho nakon sjajne utakmice protiv Bayera.

Sezona je još duga, a trener Favre jasno naglašava da ne razmišlja o naslovu te da ide utakmicu po utakmicu. Ipak, dojam je da se u Dortmundu stvara momčad koja bi konačno mogla predstavljati nekakvu konkurenciju Bayernu u borbi za naslov, što je dobrodošlo osvježenje u ligi u kojoj su Bavarci posljednjih sezona slavili naslove već oko Božića.

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider