Nogomet
SPORTOVI
Nogomet
Uskoro kreće kampanja

Borba protiv rasizma i govora mržnje: Bez ekstremnih navijača na Svjetskom prvenstvu

HNS je održao sastanak s hrvatskim klubovima po pitanju zaustavljanja rasizma i govora mržnje na tribinama...

Hrvatski nogometni savez održao je danas sastanak s HNL klubovima, a tema je bila kako stati na kraj rasizmu, diskriminaciji i govoru mržnje na domaćim stadionima i općenito u hrvatskom nogometu.

Zajednička odluka je da će se uskoro krenuti u medijsku kampanju, a detalje za Dnevnik Nove TV otkriva HNS-ov prvi čovjek za sigurnost Jurica Jurjević, koji je već 10 mjeseci voditelj je odjela za prevenciju i sigurnost HNS-a.

S njim je razgovorao novinar Dnevnika Nove TV Marko Šepat.

Ovaj puta konkretan dogovor Saveza i klubova po pitanju navijačke problematike: novac koji Savez uprihodi od klubova zbog divljanja njihovih navijača, usmjerit će se u medijsku kampanju čiji je cilj stati na kraj rasizmu, diskriminaciji i govoru mržnje.

"HNS i koristi hashtag #obitelj. 29 različitih nacionalnosti koji sudjeluju u našoj nogometnoj ligi, u kombinaciji s našim reprezentativcima koji nastupaju u Europi, izgovarat će rečenicu 'Svi smo jedna obitelj'", kaže Jurjević.

Želja je djelovati na, pa i odgajati mlađe generacije, ali u ovoj kampanji, kao i pregovorima i dogovorima koji su započeli nakon nemilih događaja na Desincu, ne sudjeluju navijačke skupine.

„Zasad smo na odnosu Saveza i klubova. Klubovi imaju obvezu raditi sa svojim navijačima. Smatram da je ovo dobra početna točka za sve ubuduće i da će to biti dobar temelj za buduću suradnju s navijačkim skupinama.“

Gdje je granica standardnog navijačkog folklora.

"Definicija članka 88. je jako stroga i rigorozna. Unutar njega je jasno decidirano propisano da rasizam i diskriminacija mogu biti na regionalnoj, vjerskoj i bilo kojoj drugoj osnovi. Mi smo ostavili dovoljno prostora navijačkim skupinama za svoj navijački folklor, ali sve ono što prelazi u govor mržnje – a to započinje s 'ubij' – neće se tolerirati."


Navijačke probleme s HNL stadiona Jurjević ipak ne očekuje i na Svjetskom prvenstvu u Kataru...

„Organizacijski će biti vrlo zahtjevno, pogotovo što se nalaze svi navijači u jednom gradu, bez obzira o kakvom se profilu navijača radi…

Ne očekuju se neki ekstremni navijači?

„Zasad ne, jer Fifa je preuzela obvezu i prodaju ulaznica preko svojih portala. Oni koriste poseban sustav provjera, mi smo tu asistirali i ne očekujemo one navijače koji imaju zabranu da bi mogli doći tamo“, zaključio je Jurjević. 

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:00, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr
 

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider

Prati nas na Instagramu!
Zizou je uzeo baklju i predao je ni više ni manje nego Rafaelu Nadalu.

Napetost raste! 

Više OVDJE -> https://bit.ly/3WCYWpc

📸 AFP
S broda je glasno odjekivalo "Hrvatska", a na svim sportašima vidio se ponos. ❤🇭🇷

📸: AFP
Poznati stižu na otvaranje. Ovo su superzvijezde najiščekivanijeg filma godine (Wicked), Ariana Grande i Cynthia Erivo.

A vi otvorenje (onaj uglavnom sportski dio) i sve oko njega možete pratiti ovdje:
https://bit.ly/3WCYWpc

📸 AFP
Danas službeno počinju Olimpijske igre u Parizu, a hrvatska vaterpolska reprezentacija već u nedjelju uskače u bazen kada će svoju olimpijsku avanturu započeti utakmicom protiv starog znanca - Crne Gore. 🤽‍♂️

Barakude su spremne, a mi im želimo puno sreće i još jednu olimpijsku medalju! 🇭🇷❤️

📸: Damir Krajac/CROPIX