Nogomet
SPORTOVI
Nogomet
Utrka Barce i Reala

Transferna bomba iz Španjolske: Spektakularan transfer na vidiku. Slavni agent sve je pripremio

Erling Haaland mogao bi naljeto napustiti Borussiju Dortmund, koja ima pravo na 75 milijuna eura odštete…

gol expired (Foto: DNEVNIK.hr)

Jedan od najpotentnijih napadača na svijetu, 20-godišnji Norvežanin Erling Haaland mogao bi ovog ljeta napustiti Borussiju Dortmund. Ova je informacija lansirana eter u Kataloniji popularnoj sportskoj emisiji Onze, koja se emitira na kanalu TV3.

Tamošnji novinari došli su do informacije da Haalandov agent Mino Raiola želi Norvežanina plasirati u Barcelonu.

Izvor informacije mogli bi biti krugovi bliski kandidatima u utrci za novog predsjednika Barcelone. Zasad se zna da je Raiola razgovarao jedino s Josepom Mariom Minguellom, slavni agentom koji je, među ostalim, u Barcelonu doveo tada 12-godišnjeg Messija, a davno prije toga Maradonu, Stoičkova i Romaria.

Haaland naljeto napušta Dortmund?

Minguella se nalazi u timu Emilija Rousauda, jednog od kandidata za predsjednika Barce. Ako Rousauda pobijedi, Minguella će biti potpredsjednik i bavit će se sportskom problematikom katalonskog kluba.

gol expired Veliki intervju s Mirkom Alilovićem: ''Napad na moju obitelj i imovinu nema veze sa sportom, bio sam psihički loše u reprezentaciji" divider

Nije nemoguće da je Raiola razgovarao i s Joanom Laportom, bivšim predsjednikom Barce i glavnim favoritom u novim izborima. U nedavnom intervjuu za Marcu, koji smo prenijeli na gol.hr-u, Laporta nije izričito obećao dovođenje neke velike zvijezde, kao što je to napravio u kampanji za prvi mandat prije 18 godina, no ipak je znakovito istakao:

„Neću upasti u zamku i razbacivati se imenima. Na taj način samo bi podigao cijenu tuđim igračima, dok bi smanjio našima. Mogu samo reći da me mnogi agenti zovu i raspituju se.“

Izlazna klauzula 75 milijuna eura

Halaand ima ugovor s Borussijom Dortmund do ljeta 2024., no katalonski Sport saznaje da je Raiola dogovorio s njemačkim klub odštetnu klauzulu u slučaju raskida ugovora na kraju druge sezone. Dortmunđani bi po tim navodima trebali dobiti 75 milijuna eura.

gol expired Misteriozna situacija u Barceloni: Messi se nije pojavio na treningu, upitan za večerašnji okršaj divider

Lako je moguće da je došlo do takvog dogovora jer je Borussia više nego povoljno dobila Haalanda, koji je stigao iz RB Salzburga u siječnju 2020. za samo 23 milijuna eura, i to uključujući bonuse. Takva je klauzula dogovorena kada je Haaland stigao iz Moldea za osam milijuna eura tako da Austrijanci nisu mogli nabiti veću cijenu.

Haalanda je željelo mnogo klubova, pa je Raiola je u pregovorima imao jako dobre karte u rukama. Nije teško pretpostaviti da je jedan od uvjeta da Haaland potpiše za Borussiju bio i taj o postavljanju fiksne odštete u slučaju ranijeg raskida ugovora.

Raiola licitira

Norvežanin je odabrao Borussiju jer je njegov menadžerski tim smatrao kako je to najbolja opcija za razvoj mladog igrača. Odmah je bilo jasno da je Dortmund samo usputna postaja prije nego što se na duže vrijeme parkira u nekom od najvećih klubova Europe. Čini se da su Haalandovi savjetnici procijenili da je njihov klijent već prerastao Borussiju i da je stiglo vrijeme za prelazak na još višu razinu.

Prema spomenutim informacijama koje stižu iz Katalonije, Raiola navodno želi Haalanda prebaciti u Barcelonu. Ako je to tako, očito je da spretni Talijan zna nešto što ostali ne znaju. Naime, već duže vrijeme se spekulira da je Barcelona u velikoj financijskoj krizi, da su dugovi otišli u stratosferu, priča se o milijardu eura duga.

gol expired Barceloni prijeti financijski kolaps: Dužni gotovo milijardu eura! Računica izgleda jako loše divider

Logično je postaviti pitanje: odakle onda Barci novac za Haalanda, za kojeg osim odštete treba osigurati i golemu plaću, te zašto bi Raiola inzistirao na Barceloni ako zna da je ona u velikim problemima?

Možda je Raiola dobio mig s tko zna koje adrese da će novi šleper eura stići u Barceloni kada se izabere novi predsjednik. Nije Barcelona prvi put u ogromnim dugovima, bila je u velikoj financijskoj i rezultatskoj krizi i kada je Laporta postao prvi put predsjednik, pa je ipak pronađen novac za pojačanja.

Utrka Barce i Reala

S druge strane, madridski As piše da Florentino Perez također ispituje teren. Real će pogotovo biti zainteresiran za Haalanda ako ne uspije dovesti Mbappea. PSG ne pokazuje znakove popuštanja,teško će Perez tu proći, Haaland se čini lakšim plijenom.

Raiola je majstor licitacije, jako dobro zna kako se nabija cijena, odnosno plaća. Što je veća konkurencija, to će biti veća zarada. Ni Real nije u bajnoj financijskoj situaciji, koronakriza ostavila je debelog traga i na blagajni Kraljevskog kluba, ali Real ipak bolje stoji od Barcelone.

gol expired Real ide po Mbappea, "pomoći" će im i Pochettino: Velike promjene u dva teškaša? divider

Kada je riječ o Realu i Barceloni, tu je politika oduvijek igrala važnu ulogu. Odluke o financiranju nerijetko su se donosile u najvišim sferama španjolskog društva. 

U kolikom god da su dugu bili, banke su Realu i Barci uvijek davale kredite. Laporta je vrlo utjecajan u katalonskim političkim krugovima, možda i ovaj put ima nekog asa rukavu. Razlika ipak postoji. Trenutačna društveno-ekonomsko-politička situacija je jedinstvena. Ovakve krize prije nije bilo, neizvjesnost je velika i teško da netko može znati kakav će biti rasplet. Ili se varamo?

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider