Nogomet
SPORTOVI
Nogomet
tko će preuzeti vrući krumpir?

Barceloni prijeti financijski kolaps: Dužni gotovo milijardu eura! Računica izgleda jako loše

Dugovi se gomilaju, a prihodi padaju. Novi predsjednik imat će pune ruke posla.

gol expired (Foto: DNEVNIK.hr)

Nije tajna da Barcelona već godinama ima poprilično nategnut proračun, a situaciju je dodatno pogoršala pandemija virusa - do te mjere da se sve više priča o potencijalnom financijskom kolapsu.

Barcelona je tijekom prošle sezone najavila da će biti prvi klub koji će u jednoj sezoni uprihoditi više od milijardu eura. Međutim, taj plan pokvario je koronavirus, a Barcelona je završila sezonu sa 100 milijuna eura u minusu.

Kako javlja katalonska La Vanguardia, kada se to doda ostalim dugovima i minusima, Barcelona je dužna gotovo milijardu eura! Čak 420 milijuna trebali bi vratiti u manje od godinu dana, što izgleda kao u najmanju ruku teška misija.

Najveći uteg su plaće igrača, najveće na svijetu. Samo Messiju, prema procjenama, moraju isplatiti 30 milijuna eura neto plaće uz dodatne bonuse. Tijekom stanke od nogometa na proljeće postigli su dogovor s igračima o smanjenju plaća, ali dio od 50 milijuna eura su samo odgodili, pa će im i to doći na naplatu.

gol expired Jeste li pravi znalac? Provjerite svoje znanje o svjetskim rukometnim prvenstvima divider

Ne treba ni spominjati sve ogromne transfere posljednjih godina. Samo Coutinho, Griezmann i Dembele koštali su gotovo 400 milijuna eura.

Ovakvi gomilajući troškovi nisu u skladu s projekcijama prihoda za ovu sezonu. U Barceloni su predvidjeli 791 milijun eura prihoda, ali jasno je da se dobar dio njih neće ostvariti.

U tu računicu su uvrstili otvaranje 25 posto kapaciteta Camp Noua u prosincu, što se nije dogodilo. Računaju i da će u veljači ponovno biti otvoren puni kapacitet stadiona, što također izgleda malo vjerojatno.

gol expired Kad trener napravi taktički faul: Pogledajte kako je zaustavio protivnika, još je dobro prošao divider

Ukupno 320 milijuna eura trebali bi donijeti navijači, turisti i ostali koji posjećuju utakmice, stadion i muzej. Takav scenarij ne izgleda baš realno. Također, nagađa se da bi i najveći sponzori mogli srezati sredstva zbog cijele globalne situacije.

Za ovakvu financijsku sliku krivi se prije svega Josepa Mariju Bartomeua, bivšeg predsjednika koji je odstupio s funkcije. U tijeku je predizborna kampanja za novog predsjednika, a tko god pobijedi, dobit će u ruke pravi vrući krumpir. Troškovi će se morati rezati na svakom koraku, a vidjet ćemo kakav će to utjecaj imati na nogometni dio priče.

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider