Nogomet
SPORTOVI
Nogomet
Osijekov Prosinečki

Bjelica i Osijek napast će Dinamo: "Modri su mu veliki motiv, želi im pokazati kakvu su grešku napravili"

Nenad Bjelica je blizu povratka u HNL i preuzimanja Osijekove klupe…

 Nenad Bjelica stiže na klupu Osijeka! Za Zorana Zekića, koji je Osječane s uspjehom vodio od 2015. do 2019. godine, nema dvojbe: ovo je jedan od najvećih poteza u klupskoj povijesti.

"Mislim da trener takvog kalibra nije već dugo bio u Osijeku, ili nikada. Što će donijeti? Iskustvo, stabilnost, iskustvo igranja Lige prvaka. Još jednu dozu ozbiljnosti, mislim da je klub s njime započeo jednim novim smjerom."

Novi smjer zasigurno će se svidjeti osječkim navijačima, iako ostaje neizvjesno kako će reagirati oni najžešći...

A članovi Kohorte doslovce su prekrižili Bjeličino ime i lik, kada je u svibnju 2018. osvanuo u Maksimiru...

gol expired Vlašić: Odlazim iz CSKA u skoroj budućnosti: Velikani me traže? I ja se začudim divider

No on je i kao Dinamov trener iskazivao ljubav prema Osijeku, odnosno svome gradu i klubu.

"Emocije postoje, naravno da je to klub za koji sam želio zaigrati. Ostvarila mi se ta želja, ja kažem da sve ovo što je poslije došlo u igračkoj i trenerskoj karijeri, samo je veliki plus", kazivao je Bjelica.

Za bijelo-plave je igrao u dva navrata, početkom i krajem 90-ih. Dvaput je inozemnim transferima punio osječku blagajnu, a izabran je i u najbolju momčad Osijeka u posljednjih 40 godina. Zekić smatra da problema neće biti.

"Što se tiče navijača, navijači ionako inače brzo sve zaboravljaju. U ovom slučaju, zaboravit će sve, čim Nenad potpiše, čim se pojavi u gradu, mislim da će imati bezrezervnu podršku."

Dinamo će, kako god, u ovoj priči ostati neizbježna tema, pogotovo nakon što se Bjeličina super uspješna epizoda, onako neslavno završila.

Kolumnist GOL.hr-a Ivica Medo ističe:

"Nije vjerojatno glavni, ali jedan od razloga je motiv da se vrati i pokaže ovima u Maksimiru, što su propustili i kakvu su pogrešku napravili. Mislim da je njima jasno s ove distance kakva je to pogreška bila, ali o tome smo već pričali. To je bio, ja mislim, određeni plan koji je morao tako završiti, a Bjelici je to definitivno moti."

gol expired Oduševljeni Rakitić se vratio kući: Obećao navijačima velike stvari divider

Dinamo je ovog ljeta odbio pokušaje Osijeka da dovede Lovru Majera, pa je praktički preoteo Osječanima sjajnog Marka Tolića... Da bi ovih dana Osijek rekao "ne" Dinamu koji je želio Antu Majstorovića. Strasti u HNL-u bi se tek mogle uzburkati.

"Unutar kluba, u zidinama Maksimira, jasno da se to komentira, jasno da im nije baš pretjerano drago da Bjelica preuzima Osijek. Pogotovo im neće biti drago ako im zamuti situaciju, ako konačno dobiju ozbiljnog konkurenta."

Je li Osijek s Bjelicom spreman odmah napasti naslov prvaka, pitanje je koje zanima mnoge. Kolumnist GOL.hr-a ne misli tako, i ne samo zbog osam bodova zaostatka bijelo-plavih za Modrima...

"Mislim da je to u ovom trenutku pretjerano reći. Nema Osijek tu snagu i kvalitetu napasti Dinamo, zbog inih razloga: snage Dinama i izvan terena i na terenu. To bi se moglo dogoditi tek za godinu dana. Pretpostavljam da je Bjelica dogovorio i pojačanja, odnosno politiku pojačanja u kojoj bi on trebao sudjelovati ili je voditi, ozbiljno voditi...", kaže Medo i povlači zanimljivu paralelu.

„Bjelica bi za Osijek mogao biti ono što je svojevremeno Prosinečki bio za Dinamo. Veliki Žuti je, kako se u žargonu kaže, vratio nogomet u Zagreb. Naravno da je bio veliko igračko pojačanje, ali on je imao i određenu trenersku ulogu. Jako puno je utjecao na podizanje svijesti Dinamovih nogometaša da se mogu nositi s najvećima“, kaže Medo i nastavlja:

gol expired Vrsaljko: Živio sam s Petkovićem u 20 kvadrata, ne bi mi smetalo da opet spavamo u krevetu na kat divider

„Žuti je donio u Maksimir autoritet, maksimalno samopouzdanje, uvjerio je suigrače da vrijede, psihološki ih je ojačao, a i učio ih je kako se igraju velike utakmice. Koliko je puta samo nesigurnim bekovima podviknu: 'Idite gore, što čekate, lopta će doći.' Izliječio je Dinamov europski kompleks koji je trajao godinama prije njegova dolaska, pa i desetljećima. Sličnu ulogu bi i Bjelica mogao imati u Osijeku. Mogao bi ubrizgati pobjednički mentalitet u očito psihološki nestabilnu momčad i krenuti u lov na Dinamo svom snagom", kaže Medo i nastavlja:

"Osijek bi se s Bjelicom konačno mogao riješiti tog, u nogometnom smislu rečeno, provincijskog mentaliteta koji ih godinama koči. Uostalom, Bjelica je to napravio i u Dinamu, koji godinama nikako nije mogao napraviti dodatni iskorak u Europi. Sad bi to mogao napraviti i u Osijeku, no bit će mu teže, jer Osijek ipak nije Dinamo i to treba imati na pameti. U nogometu uvijek valja biti oprezan s prognozama“, zaključio je Medo.

 

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider