Nogomet
SPORTOVI
Nogomet
Dinamo slavi naslov

Bjelica traži i dobit će ono što ni Dalić nema: To u Hrvatskoj nitko nije imao!

Dinamo je obranio naslov prvaka Hrvatske, a Nenad Bjelica je u pregovorima oko poboljšanja ugovora…

Nenad Bjelica i Zlatko Dalić (Photo: Vjeran Zganec-Rogulja/PIXSELL)

Dinamo je pobjedom u Koprivnici i matematički osigurao naslov prvaka Hrvatske šest kola prije kraja prvenstva. Sama ta činjenica govori koliko je Dinamo ove sezone bio dominantan u domaćem prvenstvu.

Modri su pod vodstvom trenera Nenada Bjelice u ranoj fazi sezone naznačili da neće biti baš nikakve neizvjesnosti što se tiče utrke za prvaka. Modri su rano „ubili“ prvenstvo, a kada nema neizvjesnosti, pada i interes navijača te cjelokupne sportske javnost. Posjeta na stadionima sve govori.

Navijače Dinama privlači samo Europa

Kako protumačiti da je Dinamo ove sezone uspio vratiti navijače na stadion u europskim utakmicama, kada je Maksimir u gotovo svakoj utakmici bio dobrano ispunjen, a da je u posjeta u ligaškim utakmicama daleko slabija, da ne kažemo katastrofalna. Očito je da Dinamovi navijači nisu imali dovoljan poticaj doći na stadion u domaćem prvenstvu.

Prevelika dominacija Modrih, naravno, nije jedini razlog, ali je jedan od važnijih razloga. Da su isključivi razlog slabe posjete animozitet prema čelnim ljudima kluba i problemi koji su okruživali Maksimir svih ovih godina, navijači ne bi dolazili ni na europske utakmice, kao što je to bilo prijašnjih godina, kada je Maksimir zjapio prazan čak i na utakmicama Lige prvaka.

Ovaj fenomen zahtjeva širu analizu, o tome smo pisali već puno puta, pa se nećemo ponavljati. Kako god, Modri su od HNL-a napravili čistu dosadu, no to nije njihov problem, nego ostatka lige.

Razlika u kvaliteti između Dinama i svih ostalih je tolika da se bojimo kako ćemo i sljedeće sezone gledati sličnu priču. Voljeli bismo da se varamo, radi zanimljivosti lige, no jednostavno ne vidimo tko bi mogao Modrima ozbiljnije zaprijetiti.

Dinamo uvjerljivo obranio naslov prvaka

U nogometu je sve moguće i ne treba ništa unaprijed tvrditi, no jaz je takav da je logično zaključiti kako će ga Dinamovi suparnici jako teško prebroditi u tako kratkom razdoblju.

Izgleda da je jedini način na koji bi Hajduk, Rijeka ili Osijek mogli dostići Dinamo jest taj da Modri sami sebe oslabe mahnitom prodajom igrača, a prema svemu sudeći to se neće dogoditi.

S obzirom na to da je Dinamo dobrano napunio blagajnu ostvarenim rezultatima u Europskoj ligi, nije primoran rasprodati šampionsku momčad. U Maksimiru su najavili da će prodati najviše dvojicu igrača iz prve postave. Jedan od te dvojice vjerojatno će biti Dani Olmo, najveća zvijezda i najvrjedniji igrač maksimirskog kluba.

Žestoka borba Reala i Barce za Dinamova dragulja: U Maksimir sletjele rekordne ponude! Lovro Majer i Dani Olmo (Photo: Marko Lukunic/PIXSELL) Dani Olmo i Adrien Trebel (Foto: AFP) Dani Olmo (Photo: Ivo Cagalj/PIXSELL)

S tim transferom Modri će zatrpati blagajnu. Na taj način financijska provalija između njih i ostalih samo će se probuditi, što znači da će na hrvatskom tržištu nogu opet biti daleko najpotentniji.

Olma neće biti lako nadoknaditi, no njegov odlazak najviše će se osjetiti u europskim utakmicama, dok u HNL-u mladi Španjolac i nije pretjerano neophodan.

Modri prejaki za hrvatsku ligu

Dinamo već sada ima dovoljno širok izbor igrača koji bi u domaćoj ligi mogli bez većih problema pokriti Olmov odlazak. Nije li Bjelica ove sezone u HNL-u uglavnom igrao s rezervnom momčadi i opet lakoćom pobjeđivao!?

Osim toga, ako i proda dva ili tri bitnija igrača, Dinamo će izaći na tržište i dovest će nova pojačanja. Stoga je lako pretpostaviti da će oklada „Dinamo prvak“, ako uopće bude u ponudi, biti tako mizerna da će je malo tko igrati.

Jedinu šansu za konkurenciju vidimo u tome da se dogode veći potresi u klupskoj strukturi. To je uvijek moguće u Maksimiru, no teško da će se dogoditi u trenutku kada je blagajna krcata. Kad plivaju u novcu, onda u Plavim salonima obično nema većih problema. Već će se nekako dogovoriti.

Maksimirski brod mogao bi jače zaljuljati i eventualni odlazak Bjelice. Iako je nedavno dao neke simptomatične izjave po tom pitanju, naznačivši između redova da je moguće da napusti Modre, u ovom trenutku se čini da je to samo Bjeličino opipavanje pulsa čelnika Dinama i građenje dobre startne pozicije u pregovorima oko novog ugovora.

Famozna Bjeličina druga sezona

Jasno je da Bjelica nije sisao vesla i da vrlo dobro zna kako je ovo idealan trenutak za traženje obilate povišice. Nakon jedne od najboljih sezona kluba u bližoj povijesti, prilično je izvjesno da će u Dinamo pristati na njegove zahtjeve. Tako se barem čini, no iskustvo nas uči da je u Dinamu sve moguće što se tiče trenerske politike te da ne treba pretjerano žuriti sa zaključcima.

Mrvicu šanse za konkurenciju vidimo i u famoznoj Bjeličinoj drugoj sezoni. Ako se malo pomnije pogleda Bjeličin trenerski put, može se zaključiti da je u većini klubova koje je trenirao ulazio u probleme krajem prve sezone ili tijekom druge sezone.

Završena Dinamova europska bajka: Benfica slavila tek nakon produžetaka! Jonas (Foto: AFP) Jonas (Foto: AFP)

No tu postoji jedna bitna razlika; Bjelica nikad nije trenirao klub koji je u svojoj državi bio toliko dominantan kao Dinamo u Hrvatskoj. Nije to bila ni Austria Beč, a još manje Spezia ili Lech iz Poznanja, da ne spominjemo klubove koje je prije njih vodio.

Teško je u ovom trenutku zamisliti da bi Bjelica mogao s Dinamom u HNL-u zapasti u nerješive probleme, no u nogometu ništa nije nemoguće i ne treba odbaciti tu mogućnost. Okidač za dobru ili lošu atmosferu u Maksimiru kao i uvijek bit će kvalifikacije za Ligu prvaka i Europsku ligu.

Kiks u Europi može uzdrmati Modre

Ako Bjelica kiksa na tom planu, dalji rasplet situacije mogao bi za njega biti prilično trnovit. Neuspjeh u Europi mogao bi se odraziti na atmosferu u klubu, pa i na rezultate u HNL-u. To je potencijalna mogućnost na koju i Bjelica zacijelo računa te zato vjerojatno želi što prije riješiti pitanje novog ugovora.

Još početkom prošle sezone objavili smo ekskluzivnu informaciju da je Bjelica najplaćeniji trener Dinama u povijesti, a možda i najplaćeniji kada se uzmu u obzir i igrači.

Doznali smo da Bjelica ima godišnju plaću blizu milijun eura. Dinamu se višestruko isplatilo; Bjelica je odveo Modre u europsko proljeće nakon 49 godina posta, napunio je blagajnu klubu, afirmirao nove igrače, a već dokazanim znatno povećao cijenu.

Stoga ne čudi što traži, kako neslužbeno doznajemo, barem pedesetpostotno povećanje plaće. Ako se Dinamo i Bjelica dogovore, a to je prilično izvjesno, Bjelica će zarađivati oko milijun i pol eura neto godišnje. Koliko je poznato, Dinamo nijednog igrača nije toliko plaćao, a kamoli trenera.

Bjelica plaćeniji od Dalića: Najveća plaća u povijesti Dinama i domaćeg sporta

Po tome će Bjelica biti najplaćeniji trener na hrvatskom ozemlju, plaćeniji čak i od izbornika hrvatske reprezentacije Zlatka Dalića. Prema našim neslužbenim saznanjima, Dalić po novom ugovoru s HNS-om ima plaću oko milijun eura.

Bjelica će imati plaću kakvu nikad nitko u hrvatskom sportu nije imao. Naravno, mislimo na sve sportaše i trenere u hrvatskim klubovima. Ne računamo one koji ostvaruju dohodak u inozemstvu.

Možda su Dalićeve premije za plasman na Euro veće i izvjesnije nego Bjeličine za plasman u Ligu prvaka ili Europsku ligu, no Dalić će i s njima teško premašiti Bjelicu. Možda mu to uspije tek ako osvoji ili uđe u finale Eura.

S obzirom na to u kakvim su odnosima, a osjeća se, vidi i čuje da nisu baš u najboljim, izborniku možda neće biti lako prihvatiti da trener u hrvatskom klubu ima veću plaću od njega koji je osvojio svjetsko srebro i time donio HNS-u silne milijune. Još kad se sjeti koliko je mogao zarađivati da je prihvatio astronomske kineske ponude…

 

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider