Nogomet
SPORTOVI
Nogomet
Ide se đonom

Dinamovi šefovi strahuju od navijača: Novi trener ulazi u veliki rizik, imat će tutora

U Maksimiru se čeka odobrenje iz Međugorja za izbor novog trenera...

gol expired (Foto: DNEVNIK.hr)

U Maksimiru se još uvijek čeka rasplet priče s aktualnim trenerom Dinama Nenadom Bjelicom kako bi se instalirao novi stručni stožer.

Kako se i očekivalo, Bjelica je stigao na pregovore s čvrstom namjerom da isposluje što više za sebe i svoj stručni tim. Ni čelnici Dinama nisu došli s bijelom zastavom. Obje strane krenule su đonom. Vidjet ćemo kako će pregovori završiti, hoće li doći do dogovora već danas ili ćemo morati pričekati još koji dan.

gol expired Nakon trosatne drame na Maksimiru objavili: Bjelica više nije trener Dinama! divider

Sva je prilika da će Dinamo morati isplatiti do kraja Bjeličine pomoćnike, a da će se s Bjelicom naći na cifri koja će zadovoljiti obje strane. Podsjećamo, Dinamo bi do kraja ugovora Bjelici trebao isplatiti oko dva milijuna eura neto.

Ako se Bjelica zainati, mogao bi tražiti isplatu do posljednjeg eura. Nije nemoguće da cijela priča završi na sudu, no vjerojatnije je da će doći do kompromisnog rješenja. Naravno, zato i služe pregovori.

Bjelica čvrst kao stijena

Ponekad se to zna odužiti, ali obično na kraju dođe do dogovora. Iako, kažemo, ovaj put ne mora biti tako jer puno se toga dogodilo posljednjih tjedana i mjeseci. Neke stvari su jako naljutile Bjelicu i njegove pomoćnike. Peče ih pribijanje na stup srama. Nije im sjelo ni to što je klub već našao novog trenera, a još nije razvrgao ugovor s aktualnim.

Razočarani su ponašanjem čelnika jer su mišljenja da su puno dali klubu i da nisu zaslužili takav odnos. Upleteno je tu puno emocija, ali kako vrijeme protječe, obično poslovni interes prevlada. A u interesu je za sve strane da se dogovore bez natezanja po sudovima.

gol expired Real kreće u akciju: Zidane dao blagoslov za dovođenje napadačkog pojačanja divider

Rastezanje slučaja nikome ne odgovara, no čini se da se čelnicima Dinama više žuri nego Bjelici i njegovu timu. Dinamu je u najvećem interesu da što prije postavi novog trenera i stručni stožer, a to ne može napraviti prije nego što službeno raskrsti s Bjelicom.

Kako saznajemo, u Maksimiru su blizu instaliranja novog trenera.  Odobrenje iz Međugorja je na putu. Čini se da je Zdravko Mamić popustio, nevoljko je podigao rampu Igoru Jovićeviću nakon malih noćnih razgovora s bratom Zoranom, sportskim direktorom Dinama.

Stiglo odobrenje iz Međugorja

Šuška se da je mlađi brat uspio uvjeriti još uvijek glavnog šefa Dinama, koji se nalazi u bjekstvu pred hrvatskim pravosuđem u Bosni i Hercegovini, da je u ovom trenutku najpametnije poslušati zahtjeve Uprave, čija je želja da Jovićević naslijedi Bjelicu.

Iz naših izvora saznajemo da je Zoran mišljenja kako će navijači i cjelokupna sportska javnost dobro prihvatiti Jovićevića. Očito je da misli kako je preriskantno ići protiv struje te da je najbolje napraviti taktički uzmak. Mamići su ionako na udaru javnosti, sigurno im ne bilo ugodno da se pritisak još pojača.

gol expired Opcija broj 2 najizvjesnija: Donosimo kako će izgledati HNL kalendar u nastavku sezone divider

Da se slikovito izrazimo, boje se izlaska "tenkova na ulice", odnosno revolta navijača. To je jedan od razloga zbog kojih Uprava želi među navijačima omiljenog trenera, koji je stekao simpatije širokih masa ostvarenim rezultatima s mladom momčadi u juniorskoj Ligi prvaka.

Kako smo pisali posljednjih dana, Zdravko Mamić nije siguran da je Jovićević sazrio preuzeti seniorsku momčad u ovako delikatnoj situaciji. Boji se da bi mogao prerano izgorjeti, a to ne bi bilo dobro ni za njega ni za klub. Jeftino potrošiti perspektivnog trenera nije najpametnija opcija. Ali Mamići nemaju previše izbora. Budući da je Jovićević spremno odgovorio pozivu Uprave, čini se da će mu dati šansu.

Jovićević ulazi u veliki rizik

Ako se to dogodi, Jovićević će ući u veliki rizik. Klub se nalazi u vrlo ozbiljnoj situaciji, možda najtežoj u posljednjih petnaestak godina. U čitavoj Europi nitko ne zna što donosi sutra. Svima je jasno da poslije pandemijske krize, za koju se još uvijek pouzdano ne zna kada će završiti, prijeti velika ekonomska kriza. Ne zna se koliki će joj biti opseg i dokad će trajati. Nije nemoguće da dostigne nezabilježene proporcije.

U ovom trenutku nitko ne može znati kakvu će momčad Dinamo imati na raspolaganju u kvalifikacijama za europske kupove. Jedino je izvjesno to da će plasman u skupinu Lige prvaka ili najmanje Europske lige biti od sudbinske važnosti za preživljavanje kluba.

Što to znači za Jovićevića? Ako ne krene dobro, ako mu se situacija zakomplicira već na startu, lako je moguće da dobije otkaz nakon nekoliko tjedana. Dinamo neće imati vremena za čekanje, morat će žurno reagirati kako bi spasio što se spasiti može.

Kad svemu tomu dodate da mu je glavni šef nevoljko podigao rampu, jasno je u kakav rizik ulazi. Nije sporno da će Jovićević na početku imati podršku, jer svima je u Dinamu i oko Dinama u interesu da napravi rezultat, no sve se brzo može promijeniti ako kola krenu nizbrdo.

Sudbinske kvalifikacije

Osim znanja i odlučnosti, Jovićević će trebati i dosta sreće. Neće mu biti lako ni zato što nije sigurno hoće li Zoran Mamić napustiti klub. Mamić priprema teren za povratak u Ujedinjene Arapske Emirate.

Pisali smo već da je jedan od najozbiljnijih kandidata za preuzimanje njihove reprezentacije. No situacija se iz sata u sat mijenja. Kako čujemo, stvari su se zakomplicirale, pa bi Mamić mogao ostati još neko vrijeme u Maksimiru.

To je, čini se, i želja njegova brata Zdravka, koji u odsudnom trenutku želi imati u klubu čovjeka od najvećeg povjerenja. Kako čujemo, mišljenja je da petrodolari mogu još malo pričekati, a da je Jovićević prezelen da bi ga se samog ostavilo da vodi momčad. U prijevodu to znači da će Jovićević imati tutora.

Da će biti pod nadzorom, govori i to što će mu Damir Krznar najvjerojatnije biti prvi pomoćnik. Zna se da Krznar dugo surađuje sa Zoranom Mamićem. Ivan Prelec trebao bi preuzeti mladu momčad, a Sreten Ćuk mjesto šefa Dinamove nogometne škole. Ističemo da sve to još nije sigurno, obrat priče je lako moguć. Mamić se u svakom trenutku može predomisliti.

 

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider