Nogomet
SPORTOVI
Nogomet
BORBA ZA NASLOV

Kladionice sve manje vjeruju Dinamu: Hajduk se opasno približio, ali prijete Osijek i Rijeka

Po kladionicama Dinamo je prije početka sezone bio ogroman favorit, više to nije...

Do kraja prvenstva ostalo je još 14 kola, a s nama je i naš Milan Stjelja koji će nam reći: tko ima najviše izgleda na kraju doista i doći do titule?

Naravno da je bilo što teško prognozirati, ali, evo, napravili smo usporedbu četiri najjača kluba po nekim kategorijama pa da vidimo.

Krenimo s osnovama, a to je svakako usporedba tržišnih vrijednosti momčadi. I tu Dinamo daleko najbolje stoji. Modri vrijede gotovo 101 milijun eura i po tom su kriterijeru daleko pobjegli od konkurencije jer Hajdukova momčad vrijedi, za njih rekordnih 40 milijuna eura, Osijekova vrijedi 10 milijuna manje, a Rijekina 25 milijuna eura.

No, naravno, da su u nogometu samo ove brojke važne, ne bi nam bio toliko interesantan i nepredvidiv.

gol expired VIDEO Pukla petarda: Hrvatski dragovoljac razmontirao i posramio Šibenik na Šubićevcu divider

Što kažu kladionice? Po njima je Dinamo na početku bio ogroman favorit. Kakva je sad situacija?

Dinamo je i dalje u ulozi favorita, ali ne više tako izraženog favorita.

Početkom sezone, tamo još sredinom srpnja, da će Dinamo biti prvak bila je prilično sigurna oklada. Koeficijent je bio svega 1 cijelo 35, dok je na Osijek bio koeficijent 7, na Hajduk 10, a na Rijeku 12.

No kroz samo dva mjeseca priča se počela polako mijenjati, pa je koeficijent na Dinamo narastao na 1 i pol, a na ostale se jako smanjio: na Osijek i Hajduk po 6, a na Rijeku 8.

gol expired VIDEO Navijač Barcelone doveo svinju pa mu se zvijezda kluba potpisala na ljubimca divider

A onda sredinom studenog novi prokret. Ne doduše na vrhu jer Dinamo ostaje na istih 1,50, ali su Osijek i Rijeka došli na koeficijent od 5, dok je Hajduk uslijed krize rezultata pod Gustaffsonom pao na najniže razine od čak koeficijenta 15.

A onda na Poljud stiže Dambrauskas i evo nas u aktualnom trenutku. Dinamov koeficijent ponovno raste, i sada je to više nije sigurna oklada već ipak rizičnija jer je na koeficijentu 1.7, dok se Hajduk spustio na koeficijent od 4.5
Osijek je na koeficijentu 6, a Rijeka na okruglih 10.

Da sumiramo, Dinamo je na početku sezone imao 69% šansi za novi naslov prvaka, a ostali su bili tu negdje malo iznad ili ispod 10%, a sada je Hajduk skočio na 21%, ali su porasle šanse i Osijeku i Rijeci, dok su, logično, Dinamove šanse pale, ali su i dalje na visokih 55%.

Da, svi će reći da se prvenstva osvajaju na malim utakmicama, ali derbiji - nogometnim žargonom - nose 6 bodova. Pa idemo vidjeti.
Samo jedna napomena, računali smo i prvenstvene i Kup utakmice da dobijemo što veći uzorak, a u obzir smo uzeli prošlu i pretprošlu sezonu jer su u ovoj zbog odgoda, npr., Dinamo i Rijeka igrali triput u prvenstvu, a Hajduk i Dinamo samo jednom.

GLadiator Fight Night Pula Gladijator Fight Night u Puli: "Nije odustao ni poslije deset poraza, cijela dvorana je skandirala na njegovu pobjedu" divider

I mislim da nećemo nikoga začuditi kada kažemo da Dinamo najčešće dolazi do pobjeda u derbijima: čak u 46% utakmica. Osijek je na gotovo 35% pobjeda, Hajduk na 32, a Rijeka na 30%, i ovo uz prednost Dinama izgleda dosta izjednačeno, a idemo sada vidjeti tko kome u ovoj četvorci najviše i najmanje paše.

Dinamo je prilično dominantan pa kod njega nema neke velike razlike, ali vidimo da ipak najčešće do pobjeda dolazi u najvećem derbiju protiv Hajduka, a nešto ipak rijeđe protiv Rijeke.

Osijek gotovo podjednako, i to u lijepom postotku od 42 i 43 posto, pobjeđuje Rijeku i Hajduk, ali je najslabiji protiv Dinama, pobjeđuje u 18 i pol % derbi utakmica.

Ali je zato Osijek „crna mačka“ Hajduku jer Splićani u tim derbijima prošle i pretprošle sezone pobjeđuju u samo 16 posto utakmica, dok su protiv Rijeke pobjeđivali, evo vidimo, svaku drugu utakmicu, pa i mrvicu češće.

gol expired VIDEO Carlo Ancelotti iz automobila otkrio velike vijesti za Real Madrid divider

I za kraj ostaje nam Rijeka i tu je očito da u Jadranskim derbijima u posljednje vrijeme nema previše remija. Točnije samo 2 u posljednjih 10 utakmica, pa i Rijeka u derbijima najčešće pobjeđuje protiv Hajduka, a zanimljivo, i njima je Osijek najveća prepreka jer vidimo da ih pobjeđuju u manje od 20 posto utakmica.

Eto, Dinamo je dakle i dalje po kladionicama i po statistici popriličan favorit, ali šanse su mu sve manje, pa ćemo vidjeti hoće li se taj trend nastaviti

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider