Nogomet
SPORTOVI
Nogomet
Rat s UEFA-om

Evo kada bi Superliga mogla startati i kako će funkcionirati: Spas od Engleza i Premierlige!

Izvršni direktor Superlige Bernd Reichart objasnio je na koji bi način natjecanje pomoglo europskim klubovima.

Igrači Reala slave pogodak Judea Bellinghama (Foto: Afp)

Ideja Superlige oživjela je nakon odluke Suda pravde Europske unije (CJEU), koji je presudio protiv monopola UEFA ima nad europskim klupskim natjecanjima. Presuda je dala krila projektu na čijem čelu u principu stoje Real Madrid i Barcelona, a operativno ga vodi tvrtka A22 Sports Management.

Arber Hoxha Peti Kosovar u Dinamu: Rodio se u mjesecu kad je njegov poznati sunarodnjak potpisao za Modre divider

Izvršni direktor te tvrtke Bernd Reichart dao je intervju katalonskom Mundo Deportivu, u kojem je objasnio koji su daljnji koraci Superlige te zašto ona može biti alat koji će pomoći klubovima da plodonosnije upravljaju imovinom koju stvaraju, a da pritom ne slabe nacionalne lige, već upravo suprotno.

Kakve su povratne informacije nakon odluke Suda?

"Općenito, klubovi su iznenađeni jasnoćom i snagom rezolucije. Analiziraju situaciju. Svjesni su da im odluka daje moć da upravljaju vlastitom sudbinom."

Novo vrijeme

Mislite li da je UEFA očekivala ovako jasnu presudu?

"Teško mi je odgovoriti na to, nisam bio na konferenciji za novinare koju su organizirali. To je pitanje za njih, ne usudim se nagađati što je UEFA očekivala ili ne."

Može li se situacija završiti dogovorom A22, Barce i Reala s UEFA-om?

Cole Palmer VIDEO Sjećate se legendarnog Torresova promašaja? Ovo je Cole Palmer u novoj Chelseajevoj blamaži! divider

"Naš je cilj osnažiti europske klubove da uspostave alternativu i pronađu rješenje za mnoge probleme s kojima se suočavaju. Ako onda klubovi jednom uspiju sami odlučivati o svom natjecanju, a ne da njima upravljaju treći koji im govore kako da vode svoja natjecanja u Europi, što je suprotno od onoga na što su klubovi navikli u domaćim ligama, onda ćemo nešto postići. Uvijek smo pokazivali veliku volju da razgovaramo sa svima, a i samoj smo UEFA-i objašnjavali napredak i prilagodbe tog projekta, ali mislim da danas, nakon presude od 21. prosinca, ovo miriše na novo vrijeme i više suvereniteta za klubove. Klubovi su ti koji stvarno podržavaju nogomet i preuzimaju sve poslovne rizike te je legitimno da sami odlučuju o natjecanjima u kojem sudjeluju, a koja u posljednje vrijeme ne rade na razini na kojoj bi mogli."

Pedesetak klubova uključeno

Koliko je klubova bilo zainteresirano za projekt?

"Cijelu godinu bili smo u kontaktu sa svima koji su pokazali zanimanje, kako bismo konfigurirali i izradili taj prijedlog. Naš se format temelji na razmjeni ideja s našim partnerima, prvenstveno četrdeset ili pedeset klubova s kojima smo razgovarali."

Je li tih pedesetak klubova dobra baza za početak natjecanja, koje bi, prema nekim informacijama, trebalo započeti 2025. ili 2026.?

"Trenutačno ne inzistiramo na datumima. Dijelimo prijedloge i vizije s navijačima: najbolji nogomet u Europi, s atraktivnijim utakmicama od stare i nove Lige prvaka i također besplatan. To je važan prijedlog i želimo stvari dobro napraviti. Imamo ambiciju krenuti što prije, ali bez nagađanja o datumima."

Mnogi klubovi oglasili su se izjavama u korist UEFA-e. Koja će biti vaša strategija da ih uvjerite?

"Moraju se sami uvjeriti da je to dobar format koji im daje mogućnosti da upravljaju svojom sudbinom. I, naravno, koji im daje atraktivniji financijski model. To je mogućnost da ekonomski ojačaju, i klubovi i domaće lige. Natjecanje koje će im dati veću sigurnost. To je struktura lige sa zajamčenim minimalnim brojem utakmica na višoj razini od trenutačne i s mogućnošću kvalifikacije na oba načina, i u domaćoj ligi i kroz dobru sezonu u Europi. Mislim da je to primjer prave meritokracije."

Spas od engleske Premierlige

Koji razloge klubovi mogu imati da ne uđu u Superligu?

"I ja sam sebi postavljam to pitanje. Kažem im da predlože što moramo na bilo koji način sačuvati od sadašnjeg sustava jer je to vrlo važno za vaš klub. Još uvijek nisam dobio jasan odgovor jer u današnjem sustavu europski kupovi ne nude klubovima ono što im je potrebno da ojačaju te budu srednjoročno i dugoročno održivi. Domaće lige sve više gube konkurentnost jer su izložene televizijskim tržištima na kojima ne mogu biti konkurentne. Primjerice, u usporedbi s engleskom Premierligom. Stoga se moraju okrenuti Europi kako bi održali konkurentnost. Sadašnji im sustav to ne nudi, a mi nudimo."

Trebaju li nacionalne lige strahovati da će klubovi najbolje igrače čuvati za utakmice Superlige?

"To već imamo. Postoje europska i domaća natjecanja i svi ih žele osvojiti. I ubuduće će biti tri natjecanja. Mogućnost predviđanja koliko će utakmica odigrati u Europi omogućit će im da prilagode momčad dvostrukom ili trostrukom kolosijeku. Superliga ne ulazi u nacionalni kalendar, povezana je i održava natjecateljsku dinamiku s domaćim natjecanjima. To će zapravo pomoći klubovima da ojačaju momčadi i za nacionalna natjecanja. Domaće lige bit će bolje jer će klubovi imati više novca i bolje momčadi."

Manje rizika, više novca, domaće lige jače

A što se trenutačno događa?

"Upravo imamo situaciju da je Girona pred ulaskom u Ligu prvaka. I pitaju se: 'Što sad da radimo? Da riskiramo i dovedemo pet pojačanja? Bolje ne jer ćemo možda ispasti već u studenom. Nemojmo ludovati.' A onda dobijete kadar koji nije adekvatan za igranje na tri fronta. Međutim, ako unaprijed znaš da ulaskom u Superligu igraš 14 utakmica i da ćeš sigurno dobro zaraditi, onda možeš uložiti i biti konkurentan na sva tri fronta", zaključio je Reichart.

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider