Nogomet
SPORTOVI
Nogomet
može li i dinamo?

Benfica pokazuje zube najbogatijima: Zaštitili su svoju djecu nevjerojatnim ugovorima

Najtrofejniji portugalski klub Benfica izvozi u Europu brojne talente.

Galerija Ruben Dias, Joao Felix i Gedson (Foto: AFP) Ruben Dias i Robert Lewandowski (Foto: AFP) Gedson Fernandes (Foto: AFP) +1 Joao Felix (Foto: AFP)

Kako nam se bliži europska utakmica između Dinama i Benfice, koja je na rasporedu sljedećeg četvrtka od 18:55, jasno je da su vijesti iz Lisabona zanimljivije nego inače. Slavna Benfica, klub koji u Portugalu praktički ima status nogometnog božanstva, jučer je medije obavijestila o svojoj novoj poslovnoj strategiji.

Poznato je kako su portugalski klubovi, posebno Benfica i Porto, koji u subotu na Dragau igraju veliki derbi prvoplasiranog i drugoplasiranog na ljestvici, veliki izvoznici igrača u klubove diljem Europe.

Mnogi među njima su nogometaši koje su sjajni skauti prepoznali i doveli iz Južne Amerike i Europe, ali velik broj igrača dolazi baš iz omladinske škole tih klubova.

Te je igrače Benfica ''obilježila'' kao svoju budućnost koju neće dati tek tako. Nekad astronomske cifre od 30 ili 40 milijuna eura sada su za Benficu ''sitniš'' kada je riječ o njihovim mladim igračima koje uporno vabe najveći europski klubovi.

''Igrači iz naše akademije koji konkuriraju za prvu momčad moći će ubuduće otići samo ako se za njih plati odštetna klauzula. Želimo da oni budu naša budućnost, a ne budućnost drugih klubova. To je jedini način da vratimo ravnotežu između nas i onih najbogatijih'', stoji između ostalog u priopćenju najtrofejnijeg portugalskog kluba.

Portugalski novinar za GOL.hr: "Benfica će vjerojatno odmarati igrače protiv Dinama!" Jonas Oliveira i igrači Benfice (Foto: AFP) Momčad Benfice (Foto: AFP) Momčad Benfice (Foto: AFP) +1 Haris Seferović (Foto: AFP)

Benfica je očito odlučila sljedeće: kad već ne možemo zadržati naše talente, onda ćemo zaraditi na njima toliki novac da uskoro budžetima možemo konkurirati najvećima. Jer Benfica je nekad bila u tom društvu.

Novi ugovori s astronomskim klauzulama

Mjesecima se piše o zanimanju velikana za Joãa Félixa, 19-godišnje čudo od djeteta koje igra u prvih 11 od ove sezone. To je jedan od onih igrača kojeg želi doslovno svi, a uspoređuju ga s Cristianom Ronaldom.

U studenom je potpisao novi ugovor s odštetnom klauzulom od čak 120 milijuna eura. Jasno je da ne vrijedi zasad toliko, ali barem će ga navijači nekoliko sezona gledati na Luzu ili će netko ''izuti iz cipela'' Portugalce i iskrcati im nevjerojatan novac.

Rúben Dias 21-godišnji je stoper kojeg također vabe mnogi, možda najviše Juventus, čiji su čelnici zaljubljeni u njega. S obzirom na to da je branič odštetna klauzula mu je 60 milijuna. Ponude su stizale za 30 i 40 milijuna, ali cijena se zna.

Još jedan koji može otići samo za 120 milijuna jer Gedson Fernades. Ovaj 20-godišnji veznjak također je velika budućnost, a ova stavka u ugovoru trebala bi barem zasad ohladiti menadžere.

Još jedan 21-godišnji stoper iz njihove škole jest Ferro. Nevjerojatnih 100 milijuna eura iznosi njegova odštetna klauzula u novom ugovoru. Florentino Luís defanzivni je veznjak kojem u ugovoru piše da može otići za 60 milijuna eura.

Benfica je odlučila uzvratiti udarac modernom nogometu iako će neki reći kako je njihov potez licemjeran. Upravo oni iz manjih klubova, ne samo Portugala već i Europe, za jeftin novac dovlače igrače u svoje redove i preprodaju ih dalje.

Šteta što naši klubovi nemaju snagu, prvenstveno financijsku, oduprijeti se na sličan način uz, naravno, klauzule u okviru svojih mogućnosti.

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider