Nogomet
SPORTOVI
Nogomet
Vrlo ozbiljni planovi

Pokreće se nova liga u Europi, dobila je i ime: Žele konkurirati ligama Petice i osvajati europske trofeje

Već dugo postoji ideja regionalnih liga diljem Europe, a jedna je u vrlo ozbiljnim planovima i mogla bi uskoro ugledati svjetlo dana.

gol expired (Foto: DNEVNIK.hr)

Nizozemske Eredivise i belgijska Prva divizija A, zbog sponzorskih razloga poznatija kao Jupiler liga, planiraju udružiti snage i osnovati zajedničko natjecanje koje bi nosilo ime BeNeliga. Liga bi sadržavala osam belgijskih i 10 nizozemskih klubova. Igrala bi se 34 kola bez play-offa.

Belgijski i nizozemski mediji u posjedu su promotivne brošure novog natjecanja. Liga već ima i logo; cilj im je postati šesta liga Europe, odmah iza španjolske, engleske, njemačke, talijanske i francuske lige, te konkurirati klubovima iz spomenutih prvenstava na europskoj sceni.

gol expired Zidaneovo prvo obraćanje nakon nastavka sezone: Otkrio što ga muči i prokomentirao aktualnosti divider

"Nakon 150 godina nogometa, došlo je vrijeme za preispitivanje budućnosti. Zadnji trofej star je preko 20 godina, navijači žude za europskim uspjesima", stoji u brošuri.

Ideja regionalne lige već godinama se spominje na prostoru Beneluksa. Međutim, čini se da je inicijativa ovoga puta vrlo ozbiljna jer je već naručeno i istraživanje konzultantske kuće Deloitte, poznate po listama najbogatijih klubova.

gol expired Pljušte kritike na račun Cristiana Ronalda, no možda mu je bolnije ono što je otkrio bivši liječnik Real Madrida divider

Njihova analiza predviđa da bi se nova liga mogla utržiti između 250 i 400 milijuna eura prihoda od TV prava i marketinga. Očekivani porast prihoda za belgijske i nizozemske klubove je 35 posto.

Ajax, Feyenoord, PSV, AZ, Utrecht, Vitesse, Gent, Genk, Anderlecht, Club Brugge i Standard Liege, klubovi koji bi trebali igrati novu ligu, naručili su detaljniju analizu, koja će biti gotova do kraja kolovoza.

Klubovi koji ne bi igrali BeNeligu nastavili bi igrati domaća prvenstva. Nije poznato kako bi izgledao sistem promocije i relegacije.

gol expired Prijatelja na posljednji počinak poslali zabijenim golom: Pogledajte viralni video koji kruži društvenim mrežama divider

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider