Nogomet
SPORTOVI
Nogomet
nikad se nije dogodilo

Hoćemo li svjedočiti nevjerojatnom raspletu kvalifikacija i ispisivanju povijesti UEFA-inih natjecanja?

Postoji mogućnost da ćemo svjedočiti nevjerojatnoj povijesti u raspletu kvalifikacija za Ligu prvaka, odnosno Europsku ligu.

Nogometaši Beer Sheve slave pogodak (Foto: AFP) (Foto: Afp)

Zbog novog UEFA-ina sistema kvalifikacija za Ligu prvaka i Europsku ligu prvi put imamo situaciju da je moguće da se dvije momčadi dva puta susretnu u kvalifikacijama, ali ne u istim natjecanjima. Do sada su klubovi u kvalifikacijama za Ligu prvaka završavali svoj put u slučaju poraza u 1. i 2. pretkolu. Od ove sezone, klubovi koji budu poraženi u 2. pretkolu odlaze u Europsku ligu i tamo nastavljaju svoj put u Europi.

Hapoel Beer Sheva i Crvena zvezda možda će igrati protiv momčadi koje su već savladali na svom putu prema skupini Lige prvaka. Hapoel, idući suparnik Dinama u 2. pretkolu Lige prvaka, izbacio je u 1. pretkolu estonsku Floru Tallin ukupnim rezultatom 7:2, a sada postoji šansa da se s istim suparnikom susretne i u 3. pretkolu Europske lige.

Da se to dogodi/ponovi potrebno je da Hapoel Beer Sheva izgubi od zagrebačkog Dinama, ali i da Flora pobijedi ciparski APOEL. I dok je poraz Hapoela moguć, pobjeda Flore teško se može očekivati, pa se vjerojatno neće dogoditi povijesni dvoboj dviju istih momčadi u razmaku od svega nekoliko tjedana.

Veće su šanse da se to dogodi Crvenoj zvezdi, koja je u 1. kolu izbacila Spartaks iz Latvije. Ako Crvena zvezda izgubi u 2. kolu kvalifikacija od litavske Suduve i Spartaks izbaci La Fioritu iz San Marina, Zvezda i Spartaks ponovno će se susresti u kvalifikacijama za natjecanje UEFA-e, ali ovoga puta u kvalifikacijama za Europsku ligu. U prvom dvoboju Crvena zvezda prošla je dalje nakon 0:0 u Litvi i 2:0 u Beogradu.

Ovo je uistinu nevjerojatna situacija, nikad prije viđena u klupskom nogometu. Događalo se da primjerice dvije momčadi susretnu u 3. pretkolu Lige prvaka, jedna ode u skupinu Lige prvaka, a druga u skupinu Europske lige. Prva momčad završi kao treća u skupini Lige prvaka i nastavi svoj put u Europskoj ligi, gdje joj ždrijeb donese momčad protiv koje je već igrala u kvalifikacijama za Ligu prvaka.

Međutim, nikada se prije nije dogodilo da u razmaku od svega nekoliko tjedana dvije momčadi igraju dva puta po dvije utakmice u kvalifikacijama za dva različita UEFA-ina europska natjecanja.

Lige prvaka, od sada samo na Vip i B.net TV-u!

 

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider