Nogomet
SPORTOVI
Nogomet
Velebni projekt

Beckham i Ibra zovu Messija: Udara u glavu, ponuda koju ne može odbiti!?

David Beckham želi dovesti Lionela Messija u Inter iz Miamija…

Galerija Lionel Messi (Foto: AFP) Messi i Ronaldo (Foto: AFP) Cristiano Ronaldo i Lionel Messi (Foto: AFP) +5 Lionel Messi (Foto: AFP)

„Mislite li da bi Messi trebao prihvatiti ponudu Davida Beckhama i doći u Miami?“ upitali su američki novinari Zlatana Ibrahimovića koji „žari i pali“ u Los Angelesu.

Je li ovo konačni znak Messijeva pada? Modrić je branio Ronalda, eto kako mu je vratio

„Apsolutno!“ bez krzmanja uzvratio je Ibrahimović, koji je velika zvijezda u SAD-u, a za vikend je postigao spektakularan 500. gol u karijeri u dresu Los Angeles Galaxyja.

Ibra odlično poznaje Messija, dvije sezone dijelili su svlačionicu u Barceloni, koju je švedski napadač morao napustiti upravo zbog argentinske superzvijezde. Situaciju je Ibra opisao u svojoj autobiografiji. Messi je, po njegovim riječima, postavio ultimatum Barci i Pepu Guardioli: "Ili igram središnjeg napadača ili odlazim."

To je značilo samo jedno – odlazak Ibrahimovića, jer Ibra u tradicionalnoj Baricnoj koncepciji i sustavu 4-3-3 ne može igrati nigdje drugdje nego na mjestu centralnog napadača. Ibra, kako sam kaže, nije ništa zamjerio Messiju, ali jest Guardioli što nije imao petlju reći mu u lice kako stvari stoje, nego je petljao i skrivao pogled.

Beckham i Ibra zovu Messija

„Gdje bi se Messi najbolje uklopio?“ nastavili su američki novinari koji su uhvatili Ibru na izlasku iz restorana.
„Svugdje“, iznenađen naivnim pitanjem Ibra je raširio oči i potom mahnuo na pozdrav.

Priču su zakotrljali engleski, a objeručke su je prihvatili američki mediji. Navodno je Beckham već kontaktirao s Messijem i predstavio mu plan akcije. Nakon višegodišnjih pregovara bivši engleski reprezentativac konačno je s partnerima uspio dogovoriti ulazak u elitnu američku ligu. Beckham je dobio franšizu u MLS-u, klub će se zvati Club Internacional de Futbol Miami ili skraćeno Inter Miami, a debitirat će u elitnoj američkoj ligi 2020.

David Beckham (Foto: AFP) David Beckham (Foto: AFP) (Foto: Afp)

Kolika je šansa da Messi prihvati Beckhamovu ponudu koja navodno "udara u glavu"? Na prvu možda ne izgleda baš vjerojatno, ali na drugu se čini sasvim mogućim. Ne jednom pokazalo se da novac čini čuda. Navodno se radi o neviđenoj financijskoj ponudi, u igri su brojni sponzori koji su spremni zatvoriti konstrukciju.

Nema još govora o konkretnim brojkama, ali jasno je da bi ponuda morala biti osjetno veća nego što Messi može zarađuje u Barceloni, a to je prema novom ugovoru između 40 i 45 milijuna eura godišnje, što je rekordan iznos. Ako to čvrsto odluče i nađu interes, jasno je da su Amerikanci u stanju to financirati. Dakle, pitanje je imaju li interes? Itekako imaju.

Messi superzvijezda i u SAD-u

Messi je ogromna zvijezda u SAD-u, najmanje u rangu najvećih američkih sportskih zvijezda, praktički ispada iz paštete. U to smo se uvjerili tijekom našeg posjeta New Yorku prije dvije godine, kada smo bili na Nikeovu inovacijskom samitu, najvećom svjetskom sajmu sportske opreme.

„Nemojte me pitati o Messiju ili Cristianu Ronaldu, oni su iza svakog ćoška“, odgovorio nam je djelatnik ekskluzivnog hotela na Madisonu, u kojem je Nike smjestio novinare koji su pristigli iz cijelog svijeta.

Kada se pogleda šira slika, ima rezona da Amerikanci krenu po Messija. Vjerojatno ne baš prije isteka ugovora s Barcelonom, ali u ljeto 2021. to je lako moguće. Messi će biti u zalasku karijere, ali neće biti prestar, 34 godine nisu previše.

Ibrahimović slavi pobjednički pogodak (Foto: AFP) Ibrahimović slavi pobjednički pogodak (Foto: AFP) (Foto: Afp)

Neće biti kasno ni za promociju Beckhamova Intera iz Miamija, bit će im to tek druga sezona u MLS ligi, a Messi bi im legao kao as na desetku. Tko zna, možda ga tamo dočeka i Cristiano Ronaldo, koji je već najavio kako ne bi imao ništa protiv da karijeru zaključi u SAD-u. Portugalcu se sviđa ideja da osjeti čari Amerike, još više šuštavi zvuk zelembaća. Takav scenarij posve je realan, postoje čvrsti temelji.

Velika ekspanzija nogometa u SAD-u

Popularnost nogometa i MLS lige u SAD-u gotovo eksponencijalno rastu u svakom pogledu. MLS liga prošle je sezone s prosjekom od 22.133 gledatelja po utakmici treći momčadski sport u SAD-u po posjetu stadionima. Samo su utakmice profesionalog američkog nogometa (NFL) i bejzbola (MLB) posjećenije.

S ukupno 8.270.187 gledatelja u prošloj sezoni MLS je peta najposjećenija liga na svijetu. Očekuje se da će ove sezone ukupna cifra biti dosta veća. Kako god, posjet stadionima i televizijska gledanost nogometa rastu iz godine u godinu, nogomet je u SAD-u probio stare barijere i predrasude, ukorijenio se i marketinški postaje sve isplativiji.

Statistički podaci govore da je nogomet već godinama sport s kojim se na amaterskoj razini bavi najviše mladih u SAD-u. Iz tog podatka lako je sve dalje iščitati. Ekspanzija je golema, a bit će još veća. SAD je zajedno s Meksikom i Kanadom dobio organizaciju Svjetskog prvenstva 2026. Većina utakmica igrat će se u gradovima SAD-a, pa će to biti zapravo američki Mundijal.

Cristiano Ronaldo i Lionel Messi (Foto: AFP) Cristiano Ronaldo i Lionel Messi (Foto: AFP) (Foto: Afp)

Nesumnjivo je da će organizacija SP-a dati dodatni zamah cijeloj priči. Upravo je to i razlog zbog kojeg se SAD kandidirao za domaćina natjecanja. Amerikanci ništa ne rade napamet i bez dugoročne vizije. Sjetimo se samo SP-a 1990., koje je još uvijek najposjećnije u povijesti, te je u bitnom utjecalo na porast popularnosti nogometa i razvoj profesionalne lige.

Real i Barca izazvali histeriju u Miamiju

Domaćinstvo SP-a znači još veće ulaganje na svim razinama. Već su pokrenute brojne marketinško-medijske akcije daljnje popularizacije nogometa. U SAD-u se već nekoliko godina organiziraju velike ljetne turneje najvećih europskih klubova, stadioni su odlično popunjeni, mahom rasprodani, nerijetko je da prijateljske utakmice gleda i po stotinu tisuća gledatelja.

Prošlogodišnji okršaj Reala i Barcelone u Miamiju izazvao je pravu histeriju. Zarada je bila enormna, 65.000 ulaznica je razgrabljeno, iako je cijena bila paprena. Da je stadion dvostruko veći, bio bi krcat. Samo na treningu je s plaćenom ulaznicom bilo 35.000 tisuća obožavatelja, a sat parkinga se naplaćivao nekoliko desetaka dolara. U samo nekoliko sati rasprodani su svi dresovi i suveniri.

Nije slučajno što će španjolska La Liga ove sezone organizirati barem jednu ligašku utakmicu na teritoriju SAD-a. Dogovoreno je da Barcelona i Girona gostuju u Miamiju početkom iduće godine. Slučajno ili ne, baš u gradu u kojem Beckham pokreće svoj klub i namjerava angažirati Messija. Ukratko, nogomet u SAD-u postaje sve veći biznis, a da bi ga Amerikanci još više marketinški oplodili, a za to su pravi majstori, morat će prije ili kasnije krenuti po najveće zvijezde.

 

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider