Nogomet
SPORTOVI
Nogomet
Slučajevi Heynckes i Flick

Bayern sam sebi pucao u nogu drugi put u osam godina: Suludi potezi FC Hollywooda

Kada se činilo da bi Bayern mogao na duže vrijeme zavladati Europom, u njemačkom klubu vukli su neshvatljive poteze…

gol expired (Foto: DNEVNIK.hr)

Bayern je drugi put u osam godina propustio šansu zavladati Europom na duže vrijeme ili barem obraniti naslov Lige prvaka.

I u oba slučaja Bavarci su praktički sami sebi zabili nož u leđa. Teško shvatljiva politika. Sjećamo se priče s Juppom Heynckesom, čiji je Bayern pomeo do tada nedodirljivu Messijevu Barcelonu i ostatak Europe, no morao je otići na sporedna vrata kako bi se glavna otvorila za Pepa Guardiolu.

Bavarci su pod vodstvom Heynckesa osvojili trostruku krunu i igrali sjajan nogomet, napadački, fizički moćan, tehnički dorađen, baš onakav kakav savršeno odgovara njemačkoj filozofiji i stilu.

Tada se mislilo da je to kraj Barcelonine dominacije u najelitnijem klupskom natjecanju te da Bayern preuzima uzde Lige prvaka. No čelnici Bayerna pobrinuli su se da se to ne dogodi. 

Smijenili Heynckesa i doveli Guardiolu da frekventnije osvaja Ligu prvaka

Nakon poraza od Chelseaja u finalu sezonu prije Heynckes je žestoko kritiziran u Njemačkoj, pa i ismijavan, a čelnici Bayerna već to ljeto sve su dogovorili s Guardiolom, koji je uzeo slobodnu godinu. Oko Božića službeno je potpisao ugovor s Bayernom. Jasno, tada se nije znalo da će sezona završiti tako briljantno, dapače, u tom trenutku situacija uopće nije izgledala bajno, jer Bayern je u jesenskom dijelu sezone bio u laganoj krizi, ali onda je proigrao, zapravo eksplodirao.

gol expired Kovač stao na stranu svog nasljednika i kritizirao Bayern: "Meni je to neshvatljivo" divider

Na kraju sezone nije bilo povratka, insceniran je Heynckesov odlazak u mirovinu, popraćen bogatom apanažom. Koliko je doista htio otići u mirovinu, najbolje pokazuje to što se vratio na klupu Bayerna nakon pune četiri godine.

„Guardiolu dovodimo kako bismo frekventnije osvajali Ligu prvaka“, izjavio je Uli Hoeness, tada glavni Bayernov šef, prilikom objave potpisivanja ugovora s katalonskim stručnjakom.

S ove distance ta izjava izgleda smiješno. Kasnije se Hoeness pravdao koječime, elegantno zaboravivši zbog čega je Guardiola zapravo doveden. Groteskno je galamio kako je Guardiola osvajao uvjerljivo naslove njemačkog prvaka i igrao u „čak“ tri polufinala Lige prvaka, kao da Bayern prije njegova dolaska nije osvojio Ligu prvaka, kao da nije igrao u tri finala u četiri sezone. I naposljetku, kao da s bilo kojim drugim trenerom ne bi imao sličan rezultat.

Flick izvukao Bayern iz krize i odveo ga u visine

Tih godina Bayernu su jedini „al pari“ suparnici u Ligi prvaka bili Real i Barcelona. Unaprijed se znalo da će morati njih pobijediti ako opet želi osvojiti Ligu prvaka. U principu, Bayern se za te utakmice pripremao cijelu sezonu.

I na kraju kada je došlo do tih okršaja, Bavarci su potpuno podbacili. Što je još znakovitije, Guardiola je svaki put u odustao od igre koju je forsirao cijelu sezonu. Taj ga krimen prati do današnjih dana. Mnogi mu u Engleskoj zamjeraju da je i s Manchester Cityjem odustajao od svoje igre i taktike u ključnim trenucima, najviše protiv Liverpoola na Anfieldu, a i protiv Tottenhama u Londonu. Zna se kako je prošao i prošle sezone, vidjet ćemo što će biti ove.

Sedam godina poslije Bayern se ponovno podigao na vrh europske piramide pod vodstvom Hansija Flicka, iako se nedugo prije toga činilo da će upasti u dublju krizu, barem što se tiče rezultata u Ligi prvaka.

Bayern je bio veliki favorit Lige prvaka

Bavarci su prošle sezone protutnjali kroz Ligu prvaka, opet je na tom maršu teško stradala Barcelona. Nakon pobjede u finalu protiv PSG-a mnogi su bili uvjereni da stiže Bayernovo vrijeme, da će obraniti naslov prvaka i produljiti dominaciju.

gol expired Bijesni Flick na odlasku: Već se zna ime njegova nasljednika? divider

Bio je to potpuno logičan zaključak, Bayern je izgledao moćno i dominantno, a najveći konkurenti iz prethodne dekade Real i Barca bili su u slobodnom padu. Manchester City također nije izgledao bajno, možda je jedino Liverpool zvučao kao opasan takmac, ali i na Redsima se primjećivala erozija forme. Postavljeni koeficijenti u najvećim svjetskim kladionicama sve su govorili; Bayern je uoči početka sezone bio veliki favorit za obranu naslova.

Nije neviđeno u nogometu da se za nekoliko mjeseci mnogo toga promijeni, iznenadni pad forme znao se i prije događati nekim favoriziranim momčadima, ali nije baš uobičajeno da favorit sam sebi puca u nogu. To se upravo dogodilo Bavarcima.

Svađa trenera i sportskog direktora zaljuljala klub

Svađa na relaciji trener – sportski direktor, Hansi Flick protiv Hasana Salihamidžića, zaljuljala je bavarski brod do prevrtanja. Kakva je trenutačno situacija, ne bi pretjerano iznenadilo da Bayern ispusti iz ruku i naslov njemačkog prvaka. Naravno, dogodio se i splet okolnosti, jedna nesreća nikada ne dolazi sama, u ključnom trenutku ozlijedio se glavni napadač Robert Lewandowski, i to protiv Andore u kvalifikacijskoj utakmici.

Međutim, ni to nije prvi put. Lewandowski je ovaj put barem imao relativno dobru zamjenu, Choupo-Moting postigao je dva gola protiv PSG-a i ne može se reći da je to loš učinak, ali Bayern posljednjih godina nije imao baš nikakvu zamjenu za Lewandowskog, nijednog rezervnog napadača, što je doista nevjerojatno za klub takve razine.

Sjetimo se situacije od prije četiri sezone nekoliko i onog čuvenog okršaja s Real Madridom u četvrtfinalu Lige prvaka, kada je trener Bayerna bio Carlo Ancelotti.

Nekoliko dana prije prve utakmice Lewandowski se ozlijedio u zapravo nevažnoj utakmici s Borussijom Dortmund u Bundesligi. Bayern je imao takvu bodovnu prednost da je ostatak sezone mogao odigrati s juniorima i svejedno bi bio prvak. Ipak, Ancelotti je forsirao Lewandowskog, iako je on dan prije utakmice napustio trening zbog lakše ozljede, a nije imao nikakvu zamjenu.

Lewandowski opet ozlijeđen u ključnom trenutku

I naravno, Lewandowski se protiv Borussije teže ozlijedio i nije mogao igrati protiv Reala u prvoj utakmici. Bitnu ulogu odigrale su sudačke pogreške, Bayern je bio teško oštećen u obje utakmice, ali tko zna što bi bilo da je Poljak bio spreman za igru. Možda bi Bayern prošao i PSG da je Lewandowski mogao igrati, no to nikada nećemo saznati. Zasigurno znamo to da je Bayern upao u krizu dobrim dijelom i zbog unutrašnjih obračuna.

Iako su čelnici Bayerna napetosti dugo držali pod tepihom, isplivalo je u najgorem trenutku. Izjava kapetana Manuela Neuera nakon iznenađujućeg remija s Unionom u prošlom kolu Bundeslige jasno je govorila u kakvom stanju Bayern dočekuje uzvrat s PSG-om.

Čelnici bavarskog kluba posljednjih dana pokušali su relativizirati razmirice između trenera Flicka i sportskog direktora Salihamidžića, no Neuer je skinuo rukavice i otvoreno kazao da se cijela situacija negativno odražava na momčad, čime je potvrdio da je to problem većih razmjera, a ne tek uobičajena trzavica.

Flick preuzima Elf, Nagelsmann Bayern 

Kako trenutačno stvari stoje, Flick je na izlaznim vratima, pretpostavlja se da će preuzeti njemačku reprezentaciju, a da će na klupu Bayerna stići Julian Nagelsmann. Vrijeme će pokazati hoće li to biti dobitna kombinacija, no povijest pokazuje da se nije lako snaći u svlačionici FC Hollywooda.

A i oni koji se snađu, pa čak i osvoje sve što se može osvojiti, ne mogu biti sigurni da će dugo preživjeti. Nije li paradoks da treneri koji su osvojili najvažnije trofeje, a momčadi su im igrale sjajan nogomet budu smijenjeni ili su morali otići na ovaj ili onaj način odmah poslije najvećih uspjeha?

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider