Nogomet
SPORTOVI
Nogomet
Derbi u Madridu

Barcina taktika u El Clasicu: Xavijev plan kako da zaustavi najopasnijeg igrača Reala

Real Madrid u nedjelju dočekuje Barcelonu na Santiago Bernabeuu u 9. kolu La Lige…

Vinicius, Marcelo, Modrić i Benzema (Foto: Afp)

El Clasico je na rasporedu u nedjelju (16:15) i jasno da je u fokusu španjolskih medija. Real dočekuje Barcelona na Santiago Bernabeuu.

Real i Barca vode mrtvu utrku, bodovno su poravnati na ljestvici i očekuje se da će se na sličan način pratiti do kraja prvenstva.

U takvim okolnostima međusobni derbiji još više dobivaju na važnosti. Jasno, ne može se reći da će nedjeljni derbi odrediti prvaka, ali mogao bi odrediti nastavak sezone.

U katalonskim medijima najviše se raspreda o tome kakav je Xavijev plan da zaustavi trenutačno najopasnijeg Realova igrača Viniciusa Juniora.

Dok je Karim Benzema bio ozlijeđen i izvan forme, Vinicius je preuzeo ulogu ključnog ofenzivnog igrača Kraljevskog kluba. Tko će čuvati hitronogog Brazilca?

Xavi ima tri opcije: Jules Kounde, Sergi Roberto i mladi Alejandro Balde. Prema nekim informacijama španjolskih medija, navodno je već je odlučio tko će ići na Viniciusa.

Spekulira se da je prvotna Xavijeva ideja bila da pošalje Koundea. On je već u Sevilli pokazivao da može izaći na kraj s hitronogim igračima.

To je i bio jedan od razloga zbog čega ga je Xavi tako žarko želi dovesti na Camp Nou. Kounde je inače stoper, ali može igrati i na desnom beku. No Francuz se tek oporavio od ozljede i pitanje što će Xavi napraviti.

Kounde će biti u kadru i putovat će u Madrid, ali Xavijeva je filozofija takva da obično ne stavlja od prve minute u vatru igrača kojemu nedostaje natjecateljski ritam.

Moguće je da će promijeniti mišljenje, ali zasad izgleda izglednije da će Kounde ući u drugom poluvremenu.

Kako stvari stoje, lako je moguće da Xavi na Viniciusa pošalje 19-godišnjeg Baldea, koji inače igra na lijevoj strani, no može i desno. Balde je produkt La Masije i lako se uklopio u Xavijevu filozofiju nogometa.

Već je nekoliko utakmica odigrao na desnom boku, tako da mu to ne bi bila novina. Najvažnije je da ispunjava teoretske uvjete za uspješno čuvanje Viniciusa.

Riječ o fizički vrlo potentnom igraču, također jako hitrom, ali i tehnički dotjeranom. Može iznijeti loptu i probiti po boku. U nekim utakmicama dobro je surađivao s Robertom Lewandowskim, dvaput mu je asistirao za gol.

Ako zaigra od prve minute, Baldeov zadatak bit će da uporno dosađuje Viniciusu i ne ispušta ga iz vida. Ima podjednaku hitrinu i eksplozivnost pa Xavi računa da mu Brazilac neće tako lako pobjeći.

Kad Balde izmori i sebe i Viniciusa, Xavi će vjerojatno uvesti Koundea da preuzme Brazilca. Tko god bude igrao, taktički je plan da Vinicius u završnicu utakmice uđe iscrpljen. U tom slučaju Ancelotti će ga morati zamijeniti.

Sve to na papiru djeluje logično, ali je teško izvesti u praksi. Vidjet ćemo kako će Xavijev plan funkcionirati na travnjaku Santiago Bernabeua.

Real je na kladionicama blagi favorit. Pobjeda Reala plaća se s 2,30, a Barce 2,90, dok je na remi 3.

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider