Nogomet
SPORTOVI
Nogomet
Vodi se bitka

Barcelona u ratu za milijardu eura: Sudbina Danija Olma povezana s tim slučajem

Barcelona i Nike vode iscrpljujuću bitku oko produljenja ugovora…

Barcelona (Foto: Afp)

Barcelona nastavlja natezanje s Nikeom u pregovorima o produljenju ugovora koji istječe 2028. Slavni katalonski klub i poznata američka tvrtka na ratnoj su stazi. Nike je dobio prvu rundu, odnosno nedavnu sudsku presudu.

Braća Sinković Braća Sinković u finalu Olimpijskih igara: Kako su samo dominirali, a evo kada se bore za medalju! divider

Naime, Barca je zatražila raskid ugovora smatrajući da je američka tvrtka prekršila neke točke ugovora i navodeći da su Amerikanci ostali dužni 18 milijuna eura koje su trebali isplatiti u siječnju, no sud je stao na stranu Nikea.

Barcelona u ratu s najvećim sponzorom

U svakom slučaju, ta sudska presuda Barceloni je jasno dala do znanja da ne može raskinuti ugovor s Nikeom, a ni pregovarati s konkurentskim tvrtkama. Međutim, sama tužba bila je poluga da se Nike natjera na pregovore o produljenju ugovora, za koji Barca smatra da je izvan trenutačnih tržišnih okolnosti. Jasno, Katalonci žele da im Nike poveća sponzorski ugovor, i to ozbiljno.

Barca od glavnog sponzora sada zarađuje 52 milijuna eura, a Katalonci tvrde da na tržištu sada takav ugovor vrijedi barem 120 milijuna eura, čemu treba dodati još podosta prihoda od internetskog fan shopa i prodaje linija odjeće s vlastitim brendom.

Luke Plapp Australski olimpijski biciklist pao i doživio po život opasnu ozljedu, fanove frapirao snimkom iz bolnice divider

Sudsko natezanje ne ide u korist niti jednoj strani, no Mundo Deportivo tvrdi da je po klupskim izvorima Nike poslao zadnju ponudu od 95 milijuna godišnje plus 150 milijuna putem bonusa, ali u kojoj e-trgovina i proizvodnja vlastite odjeće imaju ograničenja. Ponuda je na 10 godina plus još 5 koje Nike želi jednostrano, ali ta ponuda nije baš razveselila Katalonce.

Puma živo zainteresirana

Kao odgovor na ovu ponudu, Katalonci su zatražili od Nikea da im dopusti istražiti tržište kako bi vidjeli što mogu dobiti od konkurentskih tvrtki, a znajući da je Puma vrlo zainteresirana ući u posao. Njemačka tvrtka jamči jaku ponudu, koja se, naravno, kosi s gore spomenutom sudskom presudom koja ide u prilog Nikeu. No Barca nije odustala od daljnjih tužbi i namjerava nastaviti sudsku zavrzlamu.

Kako piše Mundo Deportivo, najnovije informacije govore da je Nike spreman povećati ponudu, a sve pod uvjetom da Barca odustane od daljnjeg sudskog natezanja i tako zaključi pravnu bitka između sukobljenih strana.

Barca od Nikea traži 115 milijuna eura godišnje

Barca bi navodno bila zadovoljna ako bi Nike povećao ponudu na 115 milijuna eura godišnje. Uobičajen je ugovor na deset godina, pa ukupna cifra probija milijardu eura. Na Camp Nouu nadaju se da će najkasnije sredinom kolovoza dobiti pozitivan odgovor, što bi bio veliki poticaj katalonskom klubu da zaokruži financijski fair play i uđe u završnicu prijelaznog roka s punijom blagajnom.

Tko zna, možda će o ishodu ove priče ovisiti i rasplet transferne sapunice s Danijom Olmom i Nicom Williamsom. Puno je tu povezanih stvari. Transferi se ne mogu obaviti bez zatvaranja financijske konstrukcije. Očito je da Barca nema novca, da ima, već bi to bilo riješeno.

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider

Prati nas na Instagramu!
Smjena na Maksimiru! ⚽️

Tko će biti novi trener Dinama?✅️
Kakva bi to igra sudbine bila da Željko Sopić naslijedi Sergeja Jakirovića u Dinamu 👀

📸Ronald Goršić/CROPIX
Možda je to bila tema razgovora između Jakira i Kompanyja nakon utakmice? Nikad nećemo saznati... ⚽

📸: CROPIX
Perišić putuje u Nizozemsku... 🇭🇷⚽️🇳🇱

📸: Cropix & Fabrizio Romano Facebook