Nogomet
SPORTOVI
Nogomet
Stoljeće dominacije

Real strahuje, Barca ima veliku šansu: Ovo se ne pamti i može ući u povijesti!

Real dočekuje Barcelonu u 26. kolu španjolskog prvenstva...

Galerija Barcelona (Foto: AFP) Momčad Real Madrida (Foto: AFP) Real Madrid (Foto: AFP) +4 Junior Vinicius (Foto: AFP)

Čak 87 godina Barcelona je gledala u leđa Realu. Točnije od siječnja 1932. Nakon što je prije tri dana pobijedila Real 3:0 na Santiago Bernabeuu u uzvratnoj utakmici polufinala Kupa kralja, Barcelona se poravnala s Madriđanima u međusobnom omjeru.

Sada obje momčadi imaju po 95 pobjeda i 51 remi, a Barcelona večeras ima šansu da nakon skoro devet desetljeća ponovno povede u međusobnim ogledima. Godine 1965. Real je imao rekordnih 16 pobjeda više od Barcelona, a sada je skor izjednačen.

Barcelona je dobrim dijelom dostigla Real u posljednjih petnaestak godina zahvaljujući brojnim pobjedama na Bernabeuu, gdje je nekoć jako teško pobjeđivala.

Do 2003. Barcelonine pobjede na Bernabeuu bile su rijetke poput kiše u Sahari. Od 1929. do 2003. Barcelona je na Bernabeuu gostovala 74 puta i upisala je samo 13 pobjeda. 14 puta bilo je neriješeno, a čak 47 puta slavio je Real.

Barcelona može preteći Real nakon 87 godina

Od 2004. Barcelona je upisala čak 12 pobjeda u 24 utakmice, od toga deset u posljednjih deset godina, počevši s onom opjevanom iz 2009., kada su Katalonci utrpali Madriđanima šest lakih komada, a koja je očito ostala duboko urezana u pamćenje kapetana Reala Sergija Ramosa, koji je zajedno s Marcelom jedini igrač današnjeg Reala koji je igrao u toj utakmici.

Najveći problem Reala: Godine skrivanja iza leđa Ronalda, Vinicius uči da je najteže zabiti Momčad Real Madrida (Foto: AFP) Vinicius Junior (Foto: AFP) Vinicius Junior (Foto: AFP) +3 Junior Vinicius (Foto: AFP)

Kakve je fobije stvorio taj poraz Ramosu najbolje govori njegova panična reakcija kada je Barcelona u srijedu povela s 3:0.

„Nemojmo im dopustiti da zabiju šest“, vikao je Ramos svojim suigračima.

Real spašava prvenstvo i povijesni primat

Iako je Real stvorio daleko više šansi i imao više od igre, Barcelona je ipak slavila i plasirala se u finale Kupa kralja. Madriđani večeras imaju šansu za revanš. Madriđani ne samo da spašavaju prvenstvo, jer ako ne pobijede Barca će u najmanju ruku ostati na plus devet i to će biti više-manje gotova priča, nego i primat u ukupnom skoru.

To je važan detalj večerašnjeg El Clasica i razlog više zašto će obje momčadi ginuti za pobjedu. Ukupni međusobni skor pitanje je imidža, a kako reče Andre Agassi, imidž je sve. Madriđani desetljećima nabijaju na nos Kataloncima da ne samo da imaju više glavnih trofeja nego i da su bolji u međusobnim ogledima.

Katalonci imaju povijesnu šansu

Barca će jako teško dostići Real po najznačajnijim trofejima, naslovima španjolskog prvaka i prvaka Europe, vjerojatnije je da se to nikada neće dogoditi, no barem u trećoj najvažnijoj stavci može biti bolja od Reala – u međusobnim ogledima. Katalonci imaju povijesnu šansu. Mogu potvrditi titulu prvaka, srušiti gotovo stoljetnu tradiciju i nabiti dodatne komplekse Kraljevima, koje očito jako peče to što ih Barcelona tako učestalo pobjeđuje posljednjih godina.

 

 

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider