Nogomet
SPORTOVI
Nogomet
u amsterdamu trljaju ruke

Ajax je opet u modi: Barca i PSG ulaze u milijunski "rat" za nizozemske dragulje

Barcelona je kroz povijest imala jak nizozemski štih, a dva mlada majstora mogla bi oživjeti tu tradiciju.

Mathijs de Ligt (Foto: AFP) (Foto: Afp)

Od Johana Cruyffa preko Ronalda Koemana pa sve do Patricka Kluiverta i Marka Van Bommela, čak 19 nizozemskih nogometaša kroz povijest je branilo boje Barcelone. Katalonski klub često je imao jak nizozemski štih, koji je ostavio neizbrisiv trag na nogometnu filozofiju Blaugrane.

Međutim, vremena su se promijenila; nizozemski nogomet više nije na nekadašnjim razinama i njihovi igrači više nisu toliko česta pojava u najmoćnijim svjetskim klubovima. Ne računajući rezervnog vratara Jaspera Cillesena, posljednji Nizozemac koji je zaigrao za Barcu bio je Ibrahim Afellay, koji je stigao 2011. i otišao 2012., a u međuvremenu se nije baš proslavio.

Ipak, u Nizozemskoj se, nakon šokantnog propuštanja dvaju uzastopnih velikih natjecanja, opet stvara vrlo perspektivna generacija, a Barcelona je ozbiljno bacila oko na Ajaxov dvojac koji pokazuje najveći potencijal.

Dva mlada majstora vraćaju nizozemski štih Barceloni

Stoper Mathijs de Ligt već je dugo na meti Barcelone. S 19 godina ima već 10 nastupa za reprezentaciju, a s tek 18 godina prvi put je oko ruke stavio Ajaxovu kapetansku traku. Radi se o stoperu koji, osim u obrambenim zadaćama, briljira u iznošenju lopte i kreaciji.

Njegov suigrač Frenkie de Jong također je došao na metu Barcelone. Radi se o kreativnom centralnom veznjaku koji je s tek 21 godinom standardan u klubu i reprezentaciji.

Prema pisanju katalonskih medija, Barcelona je spremna ponuditi Ajaxu 130 milijuna eura za ovaj dvojac. Međutim, nisu Katalonci jedini primijetili potencijal ovog dvojca – u utrku su se spremni uključiti i drugi europski teškaši.

PSG ulazi u utrku, u Amsterdamu trljaju ruke

Katalonski Mundo Deportivo piše kako je PSG spreman ući u utrku za nizozemski dvojac i da bi predstavljao ozbiljnu konkurenciju Barceloni. Za Ajax je ovo najbolji mogući scenarij; u Amsterdamu trljaju ruke znajući da konkurencija samo podiže cijenu najsjajnijim eksponatima u njihovu izlogu.

Sportski direktor nizozemskog velikana Marc Overmars, također bivši igrač Barcelone, izjavio je da De Ligt neće otići ove zime, iako se pisalo kako bi Barcelona mogla već tada realizirati transfer zbog ozljede Samuela Umtitija. Ipak, ostavio je otvorenom mogućnost da ode u ljetnom prijelaznom roku, a s njim u paketu mogao bi otići i De Jong.

Barcelona je navodno u prednosti nad konkurencijom; već su dugo u kontaktu s Ajaxom, a igrači žele nastaviti karijeru upravo na Camp Nou. Povijesne veze mogle bi pomoći Kataloncima u ovom poslu, iako ostali klubovi sigurno neće sjediti skrštenih ruku. Nema sumnje da će De Ligt i De Jong biti velika priča sljedećeg ljeta.

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider