Nogomet
SPORTOVI
Nogomet
nema utakmica, nema novca

Kriza stiže u Kataloniju: Barcelona bi mogla smanjiti plaće igračima

Barcelona troši ogroman iznos na plaće igrača...

gol expired (Foto: DNEVNIK.hr)

Španjolski nogometni prvak Barcelona, za koju igra i hrvatski reprezentativni veznjak Ivan Rakitić, mogao bi svojim igračima smanjiti plaće zbog pada prihoda uzrokovanog zaustavljanjem prvenstva te odlaskom turnista iz grada, izvijestile su novine La Vanguardia sa sjedištem u Barceloni.

Tijekom dana će uprava na čelu s predsjednikom Josepom Marijom Bartomeuom održati sastanak videovezom te razmotriti mjere nakon što je u Španjolskoj od koronavirusa oboljelo 20.000 osoba, oko 3.000 više nego dan ranije.

Prvenstvo je zaustavljeno prije tjedan dana no pitanje je kada će se nastaviti. Predsjednik španjolske lige Javier Tebas smatra da bi se moglo igrati najkasnije sredinom svibnja no možda bez publike jer će to ovisiti o zdravstvenoj službi.

Astronomski iznos za plaće

Barcelona, koja je prvenstvo osvojila sedam puta u posljednjih 10 godina, zasad ne namjerava otpuštati zaposlenike, ali zbog pada prihoda razmatra rezanje troškova.

  gol expired Nogomet više neće biti isti, a posebno će problema imati bogati klubovi: ''Nikad neće vratiti taj novac'' divider

Plaće nogometaša iznose 507 milijuna eura, što je 61 posto proračuna za ovu sezonu, podatak je La Vanguardije.

Barcelona ima najplaćenijeg nogometaša svijeta, 32-godišnjeg kapetana Lionela Messija, koji svaki mjesec prima 8,3 milijuna eura bruto, podatak je francuskih novina L'Equipe. Među petoricom najplaćenijih na svijetu ima trojicu jer su na popisu i napadači Antoine Griezmann te Luis Suárez svaki s mječnom plaćom od tri milijuna eura bruto.

Osim Rakitića, još dva Hrvata su na plaći u Barceloni

Oni se već tjedan dana nalaze u svojim kućama, gdje individualno treniraju.

Eventualno rezanje plaća moglo bi pogoditi i košarkašku te rukometnu ekipu za koje nastupaju hrvatski košarkaš Ante Tomić i rukometaš Luka Cindrić.

Barcelona nije komentirala napis La Vanguardije.

Brojne kompanije u Kataloniji, ali i čitavoj Španjolskoj, najavile su otpuštanja jer im je poslovanje obustavljeno ili ugroženo izostankom klijenata.

 

Ulice Barcelone puste su nakon što od prošle nedjelje stanovnici smiju izlaziti iz kuća samo prilikom odlaska na posao, trgovine s hranom, farmacije, bolnice, banke, kioske, benzinske crpke te kako bi prošetali psa. Muzeji, uključujući Barcelonin s posjetom stadionu, zatvoreni su baš kao i klupska trgovina. U petak je vlada zatvorila i sve hotele te hostele što dodatno pogađa Kataloniju na obali Sredozemnog mora.

No najveći prihod Barcelona dobiva od televizijskih prava. Dok nema prijenosa utakmica nema niti novca što guši poslovanje osvajača vodeće momčadi nogometnog prvenstva. Osim domaćeg prvenstva prekinuta je i Liga prvaka, koju je Barca osvojila 2015. godine, a koja donosi najviše novca

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider