Nogomet
SPORTOVI
Nogomet
Dvije opcije

Realov spektakularni dom buja, a Barci rastu zazubice: Započinju obnovu Camp Noua i sele s mitskog stadiona, evo gdje će igrati

U Barceloni se pripremaju za početak obnove Camp Noa i intenzivno traže zamjenski stadion…

gol expired (Foto: DNEVNIK.hr)

Katalonci sa zavišću pogledavaju prema Madridu i prate kako ubrzano raste potpuno renovirani Santiago Bernabeu. Real je započeo temeljitu obnovu svoga mitskog stadiona još pretprošlog ljeta, a radovi bi trebali biti završeni sljedeće godine. Novi Bernabeu bit će spektakularan i već sada izaziva zazubice kod najvećeg rivala.

Barcelona je zbog financijskih i inih problema odgodila obnovu Camp Noua, no dolaskom novog-starog predsjednika Joana Laporte priča je ponovno aktualizirana.

Barca započinje obnovu Camp Noua

Uz ljetni prijelazni rok, problematiku smanjenja duga i potpise novih sponzorskih ugovora, koji bi trebali osjetnije povećati prihode, u Barceloni živo razmatraju mogućnost početka obnove cijelog kompleksa Espai Barce, posebice glavnog stadiona, te kako bi to mogli najlakše i najbrže odraditi.

Čini se da će Barcelona poput najvećeg rivala na neko vrijeme napustiti centralni stadion. Madriđani su prvotno imali plan da ne napuštaju Bernabeu, odnosno da se igranje utakmica odvija paralelno s obnovom stadiona.

Pojavom korona-krize odustalo se od te ideje jer nije imalo prevelikog smisla igrati na Bernabeu u trenutku kada gledatelji nisu mogli na stadion, pa su u Realu odlučili preseliti se u svoj trening-centar i igrati na malom stadionu Alfredo Di Stefano. Na taj način ubrzali su, a samim tim i pojeftinili renovaciju glavnog stadiona.

Predsjednik Barcelone budno je pratio i bilježio poteze Florentina Pereza, koji je ovih dana suočen s najvećim medijskim udarom otkako je ponovno sjeo u predsjedničku fotelju Reala, jer u javnost praktički svakog dana izlaze nove audio-snimke njegovih kontroverznih kritika na račun sadašnjih i bivših poslovnih suradnika, igrača i trenera Reala te šefova ostalih klubova i sportskih djelatnika.

Uzgred rečeno, tko li je to imao toliko vremena, tehnike i ljudi na raspolaganju da ga 15-20 godina krišom prisluškuje i kompromitirajuće materijale drži u tajnoj ladici? Baš se pitamo tko se takvim poslovima bavi u svakoj državi.

Kako god, čini se da je Laporta zaključio kako bi i za Barcelonu bilo najbolje da se barem na nekoj vrijeme makne s Camp Noua i prepusti ga građevinarima. Gdje će Barca igrati dok se ne završe najzahtjevniji radovi? To je pitanje oko kojeg se lome koplja.

Dužnosnici Barcelone već su imali nekoliko tehničkih sastanaka s Gradskim vijećem kako bi procijenili prednosti i nedostatke preseljenja na Olimpijski stadion Lluis Companys.

Barca seli na Montjuic ili Johan Cruyff stadion

Međutim, prelazak na Montjuic otvara niz problema, ponajprije logističke prirode, a kao rezultata toga raste mogućnost igranja na stadionu Johan Cruyff, koji se nalazi u trening-centru omladinskih selekcija Barce Ciutat Esportivu. Taj centar nalazi se ponešto izvan Barcelone, u mjestašcu Sant Joan Despiju. Katalonski mediji tvrde da se o tome intenzivno razmišlja.

Glavni problem Montjuica je taj što se mora puno novca uložiti u adaptaciju komunalnih objekta, a uz to Olimpijski stadion ima atletsku stazu, dosta je otvoreniji i hladniji, a kao takav nije po volji navijača. Jedan od problema je i taj što Montjuic nema hibridnu travu, a na stadionu se tijekom ljeto održavaju koncertu i moralo bi se poprilično uložiti u postavljanje novog travnjaka i održavanje terena, koji bi kasnije opet bio neiskorišten.

Loše su i veze javnog prometa, još uvijek nije napravljena stanica podzemne željeznice, a u blizini stadiona izvode se i oveći građevinski radovi, pa sve skupa komplicira pristup stadionu. Sve su to problemi koje su već iskusili navijači Espanyola, kada je srušena stara Sarrija i dok se gradio novi stadion njihova kluba.

S druge strane, najveći problem Johana Cruyffa je taj što ima kapacitet samo šest tisuća mjesta. U Barci tvrde da ne dolazi u obzir da Messi i društvo igraju pred tako malo navijača te najavljuju da bi se značajno proširio kapacitet stadiona, navodno do čak 50-60 tisuća mjesta.

Proširuju mali stadion na 50 tisuća mjesta

Vjerojatno bi se postavile montažne tribine i to sigurno ne bi bilo jeftino. Ipak, to je za Barcu prihvatljivija varijanta jer sve što bi se dodatno izgradilo ostalo bi u vlasništvu kluba. Kako Barca ima 83.500 pretplatnika, svi oni u isto vrijeme opet ne bi mogli na stadion, pa se razmatra mogućnost uspostavljanja sustava rotacijskih smjena.

Odluka o početku obnove i preseljenju na drugi stadion trebala bi biti donesena u sljedećih nekoliko mjeseci. O tome će se glasovati na Skupštini kluba. Kako sad stvari stoje, Barca bi trebala napustiti Camp Nou u sezoni 2022./2023.

HNL golovi (Lokomotiva - Hajduk) (Mlakar)

HNL golovi (Lokomotiva - Hajduk) (Soldo)

HNL golovi (Lokomotiva - Hajduk) (Dabro)

HNL golovi (Lokomotiva - Hajduk) (Mlakar)

 

 

 

 

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider