Nogomet
SPORTOVI
Nogomet
Veliki jubilej

Barca vraća kultni dres, navijači na iglama: Messi i društvo odaju počast La Masiji

Barcelona će u utorak pustiti u prodaju gostujući retro dres za iduću sezonu...

Novi Barcelonin retro dres iz 1979. (Foto: Twitter) (Foto: Twitter)

Barcelona sutra pušta u prodaju gostujući retro dres za iduću sezonu. Očekuje se odličan prijem kod navijača i još bolja prodaja. Dizajnom dresa Barca odaje počast 40-godišnjem jubileju osnivanja njezine poznate nogometne akademije La Masije.

Godine 1979. prva momčad Barcelone nosila je taj dres na gostovanjima. Novi retro dres žute je boje izuzev dvije dijagonalne pruge preko prsa u klasičnim Barcinim bojama, plavoj i crvenoj.

Na stražnjoj strani ovratnika otisnute su okomite crvene pruge koje simboliziraju katalonsku zastavu. Barca time poručuje da je neraskidivo vezana za Kataloniju i katalonski nacionalnih identitet. Gaćice će se moći kupiti u dvije boje, žutoj ili plavoj, dok su štucne isključivo u žutoj boji.

Novi retro dres Barcelone

Katalonski klub poručuje kako La Masija simbolizira prošlost, sadašnjost i budućnost kluba. Utjelovljuje Barcinu napadačku filozofiju nogometa koja je prepoznata i cijenjena u cijelom svijetu.

Brazilka gledala finale potpuno gola: Na tribinama samo s torbicom u rukama Brazilska navijačica premazana bojom (Foto: AFP) Brazilska navijačica premazana bojom (Foto: AFP) Brazilska navijačica premazana bojom (Foto: AFP) +5 Brazilska navijačica premazana bojom (Foto: AFP)

Na 40-godišnjicu osnivanja La Masije, Barca i Nike odlučili su odati „homage“ čuvenoj školi nogometa koja je izbacila mnogo poznatih nogometaša, od Pepa Guardiole do Xavija, Andresa Inieste i Lionela Messija, no u zadnje vrijeme je u određenoj krizi.

„Nije slučajno što je La Masija dala svijetu toliko sjajnih nogometaša“, kaže Sergi Roberto, jedan od posljednjih izdanaka La Masije u prvoj momčadi Barcelone.

„To je specijalno mjesto s jedinstvenom filozofijom. Veseli me što će novi dres istaknuti rad naše akademije. Ona zaslužuje takvu počast“, zaključio je Sergi Roberto.

U čast La Masije

Gostujući dres iz 1979. ima kultni status u Kataloniji. Nije slučajno u žutoj boji, ona simbolizira Kataloniju. Godinu prije izlaska dresa Španjolska je nakon desetljeća diktature režima Francisca Franca donijela novi Ustav kojim je prekinuta višestoljetna centralistička tradicija.

Nakon smrti Franca započeta je demokratizacija i decentralizacija zemlje. Španjolska je 1975. postala parlamentarna monarhija zapadnog tipa, a tri godine kasnije donesen je novi Ustav.

U njemu se priznaje posebnost Katalonije i katalonskog naroda, kao i ostalih autonomnih zajednica u okviru Kraljevine Španjolske. Stoga je dres iz 1979. bio logična posljedica političkih događanja u zemlji.
 

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Više o

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider