Nogomet
SPORTOVI
Nogomet
Laporta u velikoj ofenzivi

Barca priprema spektakularan prijelazni rok: Posao vrijedan 650 milijuna eura, glavna meta zvjezdano pojačanje

Barcelona se užurbano priprema za ljetni prijelazni rok i kupovinu novih pojačanja kako bi se vratila u vrh španjolskoj i europskog nogometa…

gol expired (Foto: DNEVNIK.hr)

Joan Laporta u velikoj je ofenzivi. Predsjednik Barcelone razletio se na sve strane kako bi pronašao novac za kupovinu velikih pojačanja i vraćanje katalonskog kluba u vrh španjolskoj i europskog nogometa.

Barcelona već dugo radi na pronalaženju novih izvora prihoda kako bi uravnotežila osjetljivu financijsku situaciju i bitno ojačala proračun.
Plan je osigurati pozamašnija sredstva za ljetni prijelazni rok i dovođenje novih pojačanja. Glavna meta je Erling Haaland, norveški napadač u redovima Borussije Dortmund.

gol expired Englezi jednoglasno donijeli odluku za 15 minuta: Veliki udarac ljubiteljima nogometa u Rusiji divider

Da bi doveli Haalanda, kojeg žele mnogi veliki europski klubovi, a među njima i Barcin najveći rival Real Madrid, Katalonci će morati pripremiti šleper zelembaća, koji zasad nemaju u blagajni. No predsjednik kluba s Camp Noua Joan Laporta ne sjedi skrštenih ruku, u tijeku su dvije operacije koje bi mogle donijeti Barci čak 650 milijuna eura.

Posao vrijedan 650 milijuna eura

Jedna od njih je mogući ugovor sa CVC-om, britanskim investicijskom fondom koji je sklopio ugovor s La Ligom oko kupnje 8,2 posto udjela u novoj tvrtki koja će zarađivati od emitiranja i sponzorskih prava u sljedećih 50 godina. Real i Barcelona nisu pristali, odlučili su se žaliti, no sud je odbio njihovu žalbu.

Unatoč tome što je Laporta svojevremeno odbio sporazum s ovim fondom, koji je možda mogao spriječiti Messijev odlazak iz Barcelone, pregovori su ponovo otvoreni i traju već nekoliko tjedana.

Španjolski mediji javljaju da su dogovor nazire na horizontu. Ova operacija donijela bi Barceloni 300 milijuna eura. Ključ cijele priče je da se u bilanci prihod od tog posla obračunava kao investicijski kapital kluba, a ne kao dug, što je jako bitno za Barcelonu koja je već u velikim dugovima.

Barca želi Haalanda

Navodno je ova prepreka već prevladana, pa je postizanje dogovora dosta izvjesno.

U Barceloni tvrde da ovaj sporazum ne krši točke ugovora s ostalim klubovima La Lige, koji su s britanskim fondom pregovarali o drugim uvjetima. Zapravo, čelnici ostalih klubova La Lige traže od predsjednika Laporte da sklopi sporazum jer je CVC ponajprije zainteresiran za televizijska prava Reala i Barce. Bez njihovoj sudjelovanja sve bi došlo u pitanje.

gol expired VIDEO Genijalan Modrićev potez: Na treningu izveo ono što postaje njegov zaštitni znak divider

Kako god, Barci bi moglo kapnuti još 350 milijuna od prodaje 49 posto udjela u Barca Studiosu, klupskoj podružnici koja se bavi audiovizualnim pravima katalonskog kluba. Prvotni je plan bio da u prodaju ide samo 30 posto udjela, no stigla je ponuda koju je teško odbiti.

Ovdje dogovor nije tako blizu jer je osim postotka sporan i zahtjev Barce da u ugovoru ostane opcija reotkupa kada klub ponovno stane na noge. U svakom slučaju, ta dva potencijalna ugovora omogućila bi povećanje mase plaća za 75 milijuna eura, što je popriličan iznos.

Laporta želi zatvoriti pregovore prije travnja kako bi imao vremena pregovarati s bankama oko izvršenja kredita, odnosno kako bi mogao pripremiti teren za kupovinu pojačanja u ljetnom prijelaznom roku.

Obnova Campa Noua

Osim toga, vrlo je blizu realizacije i sponzorski ugovor sa švedskim internetskim glazbenim servisom Spotifyjem, koji bi uz sponzorstvo na dresovima sadržavao i naziv stadiona koji bi se trebao zvati Spotify Camp Nou.

I to nije sve što se tiče ekonomskog uskrsnuća katalonskog diva. Do kraja tjedna u Kataloniju bi trebali stići investitori zainteresirani za ulaganje u projekt sportskog kompleksa Espai Barca, koji osim obnove stadiona Camp Nou uključuje i košarkašku dvoranu te ostale sadržaje.

U Barceloni se nadaju da će dobiti kredit od milijardu i pol eura, a priču je uključen američki investicijski fond Goldman Sachs.

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider