Nogomet
SPORTOVI
Nogomet
gdje im je kraj?

Zlatno doba slavnog kluba: Bili su na dnu, a sada nezaustavljivo rastu

Ne tako davno igrali su drugu ligu, a danas su legitimna konkurencija nedodirljivom dvojcu španjolskih velikana.

Galerija Diego Simeone s igračima Atletica (Foto: AFP) Diego Simeone (Foto: AFP)

Atletico Madrid povijesno je jedan od najvećih španjolskih klubova; Rojiblancosi su s 10 naslova prvaka i još osam drugih mjesta pozicionirani odmah iza nedodirljivog dvojca Real Madrida i Barcelone.

No stvari su krenule po zlu na prijelazu stoljeća; nakon osvajanja dvostruke krune 1996. pod upravljanjem kontroverznog predsjednika Jesusa Gila počeo je Atleticov pad koji je kulminirao ispadanjem u drugu ligu 2000. godine.

Klub je proveo dvije godine u drugoligaškom društvu, a po povratku je počeo polako vraćati svoje mjesto u eliti španjolskog nogometa. Konačni iskorak počeo je 2011. – bila je to godina kada je na klupu sjeo Diego Simeone.

Atletico u svojoj povijesti ima devet nastupa u finalima europskih natjecanja; plasman u finale Europske lige rušenjem Arsenala peto je finale pod vodstvom Simeonea. Cholo je potpisao i jedan od dva europska trofeja u povijesti kluba osvajanjem istog natjecanja već u svojoj prvoj sezoni na klupi Colchonerosa.

Ne treba zaboraviti ni njegov vjerojatno najveći uspjeh: osvajanje naslova prvaka Španjolske 2014. godine i prekid duopola Reala i Barcelone, koji je do tog trenutka trajao punih 10 godina. Ukupno je Simeone Atleticu donio pet trofeja u sedam sezona.

Simeone je Atleticu dao vrlo prepoznatljiv identitet; njegov ''nogomet s nožem u zubima'' već godinama sije strah i trepet diljem Španjolske i Europe. Unatoč svim sjajnim igračima koji su prodefilirali svlačionicom Atletica, simbol je te momčadi upravo Simeone sa svojim specifičnim pristupom i emotivnim vođenjem utakmice.

Atletico se razvio u klub uspješan ne samo na terenu nego i izvan njega. Aspiracije kluba visoke su, a možda ih najbolje opisuje selidba na novi stadion, ultramoderni Wanda Metropolitano. Broj navijača Atletica sve je veći, a sponzori su sve bogatiji (kineska kompanija Wanda, po kojoj stadion nosi ime, jedan je od njih).

Atletico se posljednjih godina vratio na staze stare slave; čvrsto su se pozicionirali kao treći klub Španjolske, s ambicijama da pokvare planove najjačem dvojcu koliko je god to moguće. Sve to ne bi bilo moguće bez Simeonea, trenera koji će se pamtiti kao simbol jedne od najslavnijih generacija u povijesti kluba.

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider