Nogomet
SPORTOVI
Nogomet
Barcelona trlja ruke

Novi heroj Camp Noua: Stigao pod znakom upitnika, a sada u njemu vide novog Xavija

Nastavi li u ovom ritmu, Barcelona bi mogla dobiti dugoročno rješenje na vrlo osjetljivoj poziciji.

Arthur Melo (Foto: AFP) (Foto: Afp)

Xavi i Andres Iniesta 13 godina činili su udarni dvojac u veznom redu Barcelone. Katalonski je klub s ta dva velemajstora u sastavu osvojio sedam naslova prvaka Španjolske i četiri Lige prvaka.

Xavi je otišao 2015., a Iniesta tri godine kasnije; kao prioritet klupske uprave brzo se nametnula potraga za igračem koji može barem donekle nadomjestiti njihov učinak. Kao prva želja za Iniestina nasljednika isplivao je Marco Verratti, ali Talijan je nakon duge transferne sapunice ipak ostao u PSG-u.

Barcelona je za život nakon Inieste na kraju umjesto bombastičnog, renomiranog pojačanja dovela 22-godišnjeg Arthura Mela, igrača brazilskog Gremija, koji je stigao za 30 milijuna eura uz mogućih još devet u bonusima.

Mogao bi biti pun pogodak

Iako je važio za talentiranog igrača koji je pritom već bio zaradio poziv u reprezentaciju Brazila, iznad Arthura ipak je stajao veliki upitnik. Snimke s brazilskih terena otkrivale su da Arthur izgleda kao prototip centralnog veznjaka potrebnog Barceloni, ali ipak je ostajalo pitanje kako će se snaći protiv jače europske konkurencije.

Također, ne treba zaboraviti ni da se Barcina uprava i nije posebno proslavila posljednjih godina dovođenjem ''pojačanja'' poput Andrea Gomesa ili Arde Turana. Zbog svega toga Arthur je bio prilična nepoznanica prilikom dolaska u Barcelonu.

Međutim, njegove recentne partije pokazuju da bi ipak mogao biti pun pogodak Barcelone. Posebno se istaknuo u utakmici Lige prvaka protiv Intera: držao je igru u sredini terena, pokazao je otpornost na presing, mirnoću s loptom u nogama i preciznost u dodavanjima (95 post točnosti), a nekoliko je puta atraktivnim, ''šmekerskim'' potezima izmamio aplauz tradicionalno izbirljive publike na Camp Nouu.

Prvo zvižduci, a onda ovacije Camp Noua

Njegova koncentracija, racionalnost i biranje dobrih rješenja posebno su impresivni kada se uzme u obzir da se radi tek o 22-godišnjaku, koji je pritom igrao na velikoj sceni, pred zahtjevnom publikom i protiv vrlo opasnog protivnika koji je često pritiskao Barcelonu.

Arthur je napustio igru u 78. minuti, a Camp Nouom prolomila se salva zvižduka: dijelom jer je Ernesto Valverde odlučio povući na klupu dotad ponajboljeg igrača Barce, a dijelom jer je umjesto njega ušao Arturo Vidal, igrač koji nije u najboljim odnosima s navijačima.

Ipak, zvižduke su brzo zamijenile ovacije za Arthura. Katalonski mediji nakon utakmice puni su hvale za mladog Brazilca, a zaradio je velike pohvale čak i madridskih, Realu bliskih medija. Usporedbe sa Xavijem bile su logičan korak nakon ovakve predstave.

Još je puno prerano proglašavati Arthura novim Xavijem, ali Katalonci se nadaju da može popuniti rupu nastalu odlaskom njega i Inieste. Prve je testove položio, a s obzirom na njegove godine i ulogu u igri, najbolje od njega možemo tek očekivati. Navijači su dali svoju presudu i očekivat će Arthura sve češće u prvih 11 – možda već protiv Real Madrida u El Clasicu, koji je na rasporedu u nedjelju.

 

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider