Nogomet
SPORTOVI
Nogomet
Monumental grmi

Argentina opet ima najveći stadion u Južnoj Americi: Pogledajte ovu ludnicu, kaos na tribinama

Nakon obnove i proširenja kapaciteta, stadion argentinskog diva River Platea – Monumental - postao je najveći u Južnoj Americi…

Stadion River Platea - Monumental (Foto: Afp)

Argentina nakon pustih desetljeća, tamo od 40-ih, opet ima najveći stadion u Južnoj Americi. River Plate u nedjelju je odigrao prvu ligašku utakmicu ove godine na domaćem terenu protiv Argentinos Juniorsa i otvorio nove tribine.

Ima simbolike u imenu suparnika jer se radi o klubu u kojem je karijeru započeo legendarni Diego Maradona, koji je poslije igrao za Bocu Juniors, najvećeg i najomraženijeg Riverovog rivala.

Argentina opet ima najveći stadion u Južnoj Americi

River je pobijedio 2:1, a na slavnom Monumentalu okupilo se 83,196 gledatelja. Trenutačno niti jedan stadion u Južnoj Americi nema veći kapacitet. Drugi najveći stadion Južne Amerike je u Limi, i tamošnji se zove Monumental, izgrađen je 2000. i prima 80 tisuća gledatelja. Dom je peruanskog diva Universitarija.

Tek treća je slavna brazilska Maracana, koja nakon potpune obnove za Svjetsko prvenstvo 2014. prima nešto manje od 79 tisuća gledatelja, a nekoć se na njoj moglo natiskati i debelo preko 200 tisuća.

River je iskoristio utakmicu s Juniorsima da obilježi argentinski naslov prvaka svijeta i proslavi povratak na svoj slavni stadion nakon završetka glavinine radova na obnovi i proširenju kapaciteta.

Monumental je dodatno ukopan, izbačena je atletska staza, tribine su spuštene do travnjaka i više nema žičane ograde. Još jedna tribina se gradi i kada bude završena stadion će imati između 84 i 85 tisuća mjesta.

Monumental obnovljen i proširen

Prije početka posljednje obnove stadion je imao oko 72 tisuće mjesta. Obnovljeni su prilazi stadionu, medijske instalacije i novinarska mjesta, tunel kroz koji izlaze igrači i naravno travnjak. Izgrađeni su i novi poslovni prostori, restorani i barovi.

Lijep dio troškova obnove stadiona, ukupno oko 45 milijuna eura, River je pokrio od zarade na transferu najboljeg mladog igrača SP-a u Katru Enza Fernandeza, koji je prešao iz Benfice u Chelsea za 121 milijun eura.

Argentinski velikan dobio je lavovski postotak, računa se između 35 i 40 milijuna eura. Fernandez je prije prelaska u Benficu igrao za River, zapravo Riverovo je dijete jer je u klubu iz Belgrana, jednog od predgrađa Buenos Airesa, od pete godine života.

Uglavnom, Monumental je bio dupke pun, a atmosfera je bila, malo je reći - fantastična. Prava ludnica. Takvo što na europskim stadionima posljednjih godina rijetko se viđa, možda tek u Grčkoj i Turskoj, dok u Zapadnoj Europi nitko nije ni blizu. Sve su to postala obična kazališta za Monumental i Bocinu Bomboneru.

Riverovi navijači odali su počast argentinskim herojima iz Katra, priredili su dojmljivu koreografiju, a onda su se okrenuli bodrenju svojih ljubimaca. Pjesma nije prestajala tijekom cijele utakmice, a skandiranja su počela i znatno prije. Riverov stadion trenutačno ima službeno sponzorsko ime Estadio Más Monumental, po kompaniji koja je kupila prava na ime stadiona do 2029. Izgrađen je krajem 30-ih godina i nekoliko je puta renoviran.

Rekordna posjeta 1975.

Najveća renovacija i konačno dovršenje stadiona po prvotnom projektu dogodilo se za Svjetsko prvenstvo 1978., kada je domaćin bila Argentina, a finalna utakmica odigrala se upravo na Monumentalu. Menottijeva i Kempesova Argentina pobijedila je Nizozemsku i postala po prvi put prvak svijeta.

Rekordna posjeta datira iz 1975., kada se na ligaškoj utakmici Rivera i Racinga okupilo točno 100 tisuća gledatelja. No tada nije bilo sjedalica na svim tribinama, pa je i kapacitet mogao biti puno veći bez obzira što je zapremina tribina bila osjetno manja nego danas.

 

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider