Nogomet
SPORTOVI
Nogomet
orlovi promijenili perje

Rebić dio napada od kojeg strepi Bundesliga: Eintracht je bez Kovača još veći hit

Nasljednik Nike Kovača bio je uoči sezone najveći favorit za otkaz među bundesligaškim trenerima. Međutim, njegov Eintracht danas je pravi hit i suvereno gazi na oba fronta.

gol expired (Foto: DNEVNIK.hr)

Priča o Niki Kovaču i frankfurtskom Eintrachtu dobro je poznata. Kao u kakvom holivudskom filmu, hrvatski je trener zatekao momčad u lošem stanju i na rubu ispadanja; tu skupinu autsajdera pretvorio je u pobjednike i na kraju, u spektakularnom raspletu, podigao prvi trofej kluba nakon 30 godina, pobijedivši u finalu Kupa veliki Bayern.

Upravo je Bayern, već godinama klub koji kupuje sve najbolje što Bundesliga može ponuditi, kao novog trenera zakapario Kovača. Bilo je logično pitanje kako će Eintracht nastaviti bez čovjeka koji ih je vratio na nogometnu kartu Njemačke i mogu li se Orlovi zadržati na visinama koje su dosegli.

O tome su najbolje govorile kladionice – Kovačev nasljednik Adi Hütter uoči sezone bio je najveći favorit za prvi otkaz sezone. Ipak, austrijski trener, koji je s Young Boysima sezonu ranije prekinuo dugogodišnju dominaciju Basela u Švicarskoj, natjerao je prognostičare da se pospu pepelom, a njegov je Eintracht trenutno još veći hit nego u Kovačevo doba.

Najbolji napadački trojac Bundeslige

Eintracht se trenutno nalazi petom mjestu Bundeslige s tri boda manje od Kovačeva Bayerna. Još važnije od bodovnog učinka, Eintracht je trenutno ''vruća'' momčad Bundeslige, a njihova forma može se usporediti s onom Borussije Dortmund, vodeće momčad lige koja ove sezone oduševljava nogometne poklonike.

S 23 gola u 10 kola trenutno su druga najefikasnija momčad Bundeslige zajedno s Borussijom Mönchengladbach, dok je na vrhu nedodirljiva Borussia Dortmund s 30. Za usporedbu, u cijeloj prošloj sezoni Eintracht je zabio 45 golova – prosječno 1,4 po utakmici, dok su ove sezone na 2,3.

Iako po broju postignutih golova nisu na vrhu, Eintracht se može pohvaliti najboljim napadačkim trojcem cijele lige. Čak dva igrača Eintrachta nalaze se na diobi prvog mjesta najboljih topnika Bundeslige – Sebastien Haller i Luka Jović zabili su po sedam golova, od čega je sjajni 20-godišnji srpski napadač čak pet zabio u istoj utakmici, čime je postao prvi igrač u povijesti kluba s tim ostvarenjem u Bundesligi.

Tu je i naš Ante Rebić, koji je dodao četiri gola u šest utakmica – u cijeloj prošloj sezoni zabio je šest golova u 25 nastupa i nema sumnje da će nadmašiti prošlosezonski učinak. Treba napomenuti i da je kasnije počeo sezonu zbog Svjetskog prvenstva te da je za njega sezona praktički tek počela.

Sezona je loše počela, a onda je krenuo veliki niz

Baš poput Rebića, u sezonu je ''zakasnio'' i Eintracht, koji je počeo užasno. Činilo se da se prognoze kladionica ostvaruju kad ih je Bayern demolirao u Superkupu, u Kupu su ispali od malog Ulma, a nakon prvih pet bundesligaških kola imali su svega četiri boda.

Hütter je reagirao taktičkom prilagodbom i počeo igrati s trojicom u obrani; u tom sustavu Eintracht je izgubio jednu utakmicu, dvije remizirao i u sedam pobijedio. U prošloj utakmici prvi put ove sezone trojac Rebić – Jović – Haller bio je u prvih 11: Hrvat i Francuz bili su strijelci, a Srbin asistent.

Kao sjajno pojačanje i četvrti ''jahač Apokalipse'' isprofilirao se Filip Kostić, koji predstavlja konstantnu prijetnju s lijevog boka.

Trener koji teži golovima, ali ne preza ni od defanzive

Hütter je od Kovača naslijedio tvrdu, obrambenu momčad, kao i sustav s trojicom u obrani u kojem je njegov Eintracht često igrao. Ipak, austrijski trener skloniji je ofenzivi; prema vlastitom priznanju, ''uvijek bi potpisao pobjedu 4:3.''

Međutim, Hütter priznaje i da treba imati plan B i nekada se povući i braniti. U tom dijelu umnogome mu je pomogao Kovač, čiji Eintracht se često opisivao kao preslika Kovača kao igrača – borben, beskompromisan i taktički discipliniran.

Hütter je na takve temelje dodao nekoliko vlastitih začina i stvorio uzbudljivu napadačku momčad, koja oduševljava Bundesligu i trenutno figurira kao veliki hit prvenstva. Odlično im ide i u Europskoj ligi, u kojoj imaju savršeni učinak s devet bodova u tri utakmice – Orlovi su nadmašili sve prognoze i suvereno gaze na oba fronta.

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider