Nogomet
SPORTOVI
Nogomet
Ferro ili Perković?

Analiza zimskog prijelaznog roka u HNL-u: Tko je bolje kupio – Dinamo ili Hajduk?

Sinoć je završen zimski prijelazni rok u HNL-u. Posljednji dan bio je vrlo zanimljiv, ali cijeli prijelazni rok ponudio je mnogo manje atraktivnosti nego nekih ranijih godina.

S nama je u studiju Saša Lugonjić, Saša ipak je bilo napeto u posljednjim satima prijelaznog roka...

"Posebno u Dinamu, koji je doslovno u posljednjim minutama realizirao dolazak iznimno talentiranog braniča", kazao je Lugonjić i započeo analizu:

"Najznačajniji ulazni transferi našeg vodećeg dvojca realizirani su u smiraj prijelaznog roka. I u oba slučaja radilo se o angažmanima stopera.

Dinamo doveo Perkovića, Hajduk Ferra

Posljednjeg dana Dinamo je iz Istre doveo Maura Perkovića, a Hajduk iz Benfice Portugalca Ferra, koji je drugi dio prošle sezone na Poljudu proveo kao posuđeni igrač. Iako je i Perković službeno stigao na posudbu, dogovoren je obvezan otkup ugovora na ljeto za 2 milijuna eura. I to je jedini ulazni transfer modrih ove zime.

Izlaznih je bilo daleko više. Najzvučniji odlazak onaj je Mislava Oršića u Southampton. Rasmus Lauritsen vratio se u domovinu, a Mahir Emreli otišao na posudbu u Tursku. Emir Dilaver i Antonio Marin preselili su u Rijeku, dok je Daniel Štefulj otišao na posudbu u Celje.

Hrvatski prvak ukupno je u zimskom prijelaznom roku zaradio 8 250 000 eura, a uložio već spomenutih 2 milijuna za dolazak 19-ogodišnjeg Maura Perkovića.

Goropadan po pitanju ulaznih transfera nije bio ni Hajduk. Osim jučerašnjeg dovođenja Ferra, Splićani su potpisali ugovore s još dvojicom igrača. I to iz drugih liga Francuske i Belgije. Yassine Benrahu stigao je iz Nima, a Agustin Anello iz Lomela.

Rijeka provjetrila svlačionicu

I dok iznad ulaznih transfera Hajduka stoje veliki upitnici, s izlaznima je situacijama daleko pozitivnija. Najvrjedniji poljudski eksponat Stipe Biuk u transferu teškom 6,5 milijuna eura preselio je u SAD, u redove Los Angelesa. Austrijski LASK otkupio je ugovor Marina Ljubičića, a David Čolina otišao je put bundesligaša Augsburga.

Poljud su napustili i Jani Atanasov, novi igrač poljske Cracovije. Josip Vuković, koji je otišao na posudbu u Saudijsku Arabiju, te Kristian Dimitrov povratnik u Bugarsku. Zarada veća od 10 milijuna eura čelnike kluba učinit će zadovoljnima, no navijači se pitaju je li se moglo uložiti više u pojačanja?

Hajdukovo najzvučnije pojačanje u prijelaznom roku zapravo je bilo na trenerskoj klupi. Koju je preuzeo Ivan Leko. Novi kormilar je i na riječkom brodu. Društvo s Rujevice, i to vrlo dobro, sada vodi Sergej Jakirović.

Na Kvarneru je došlo i do popriličnog provjetravanja svlačionice. Jer 9-orica igrača napustila su Rujevicu, a čak 13 novih stiglo. U svim tim slučajevima radilo se o posudbama ili transferima bez odštete. Čak četvorica novih igrača stigli su iz smjera Maksimira. To su Emir Dilaver, Antonio Marin, Niko Janković i Deni Jurić.

Osijek samo prodavao

Prijelazni rok u Osijeku bio je bogat samo po pitanju izlaznih transfera. Dion Drena Beljo je za 3 milijuna eura preselio u Bundesligu, a reprezentativni vratar Ivica Ivušić karijeru odlučio nastaviti na Cipru. Laslo Klejn-hejšler otišao je u Panathinaikos, a Danijel Lončar u poljski Pogon. Osječani su zaradili gotovo 6 milijuna eura, a nisu doveli nikoga.

Kada se analizira zimski prijelazni rok u cijeloj ligi, klubovi su ukupno zaradili skoro 27 milijuna eura. Dok je na odštete isplaćeno dva i pol milijuna. I to posljednjeg dana prijelaznog roka", zaključio je Lugonjić.

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider