Nogomet
SPORTOVI
Nogomet
dijeli se 400 milijuna dolara

Pripremite se za SP u Rusiji: Evo što očekuje Hrvatsku!

Na kojim stadionima se igra i što očekuje Hrvatsku na Svjetskom prvenstvu u Rusiji iduće godine pogledajte u analizi novinara Nove TV Vlade Bobana.

Vlado Boban

Svjetsko nogometno prvenstvo u Rusiji, 21. po redu, bit će financijski najizdašnije do sada. Panama i Island su debitanti, a čak i 1. jakosna skupina nosi, barem na papiru, i poneki dobar ždrijeb.

U prvoj jakosnoj skupini osim domaćina Rusije bit će branitelj naslova Njemačka, Brazil, prvak Europe Portugal, Argentina, Belgija, Poljska i Francuska. Sigurno se pitate zašto je Poljska u prvoj jakosnoj skupini? Naime, Poljaci su odradili odlično kvalifikacije i odlučili su do zaključenja FIFA-inog renkinga u 2017. godini ne igrati prijateljske utakmice da ne bi prosuli bodove i sjajnu 6. poziciju na svjetskoj ljestvici.

S ovim reprezentacijama Hrvatska ne može igrati u skupini: Španjolska, Peru, Švicarska, Engleska, Kolumbija, Meksiko i Urugvaj. To definitivno nije loše, jer Hrvatska na velikim natjecanjima redovito gubi od reprezentacija iz Južne i Srednje Amerike.

Treću jakosnu skupinu čine Danska, Island, Kostarika, Švedska, Tunis, Egipat, Senegal, Iran. Onu najslabiju, ali samo na papiru, četvrtu jakosnu skupinu tvore Srbija, Nigerija, Australija, Japan, Maroko, Panama, Južna Koreja i Saudijska Arabija.

11 gradova, 12 stadiona, 400 milijuna dolara

Proletimo malo golemom Rusijom i gradovima gdje će se naravno utakmice igrati. Igrat će se u 11 gradova na 12 stadiona. U Moskvi će se igrati na Lužnjikiju i na Atkritje stadionu. Na Lužnjikiju, koji prima 80 tisuća ljudi, će se igrati i finale.

Kresovski stadion, Zenitova utvrda u Sankt Peterburgu, sa 68 tisuća mjesta je drugi najveći stadion. Stadion u Kalinjingradu kapaciteta 35 tisuća mjesta je najmanji.

Većina stadiona ima kapacitet od 45 tisuća mjesta. Gotovo sve su to nove ili rekonstruirane supermoderne arene. Igrat će se još u: Samari, Saransku, Nižniji Novgorodu, Kazanju, Volgogradu, Rostovu, Yekaterinburgu, ali i na olimpijskom stadionu u Sočiju.

Nagradni fond ovog prvenstva je čak 12 posto veći nego na prošlom prvenstvu u Brazilu i iznosi vrtoglavih 400 milijuna dolara. Osvajač naslova dobiva 38, viceprvak 28, brončani 24, četvrtoplasirani 2 milijuna manje. Ako dospijete u četvrtfinale, iznos je 16 milijuna, osimina finala jamči 12 milijuna, a nastup u skupini 8. Svaka će reprezentacija dobiti još milijun i pol dolara za troškove.
Kako će se ovi iznosi dijeliti, ovisi o dogovoru saveza i igrača.

Najgora varijanta Brazil, najbolja Poljska

Za kraj, po medijima se posljednjih dana svi igraju najtežeg i najlakšeg ždrijeba za Hrvatsku. U Rusiji je 14 europskih reprezentacija i samo dvije europske reprezentacije mogu biti u istoj skupini.

Ako recimo uzmemo Argentinu ili Brazil kao najteže nositelje, iz treće jakosne skupine se kao možda najteži protivnik šepuri Švedska, a Nigerija u 4. jakosnoj skupini po Transfermarktu vrijedi gotovo 100 milijuna eura.

Realno, bilo bi sjajno izvući Poljsku ili Rusiju koje su ipak kvalitetom stepenicu ispod ostalih momčadi iz 1. Skupine. Tunis je na papiru najjeftinija momčad 3. jakosne skupine, a debitant Panama daleko najeftinija iz četvrte jakosne skupine. Bit ćemo pametniji 1. prosinca kada se održava ždrijeb skupina u Moskvi.

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider