Nogomet
SPORTOVI
Nogomet
Ne vole se javno

Skandal u Španjolskoj: Barcelonin čelnik brutalno izvrijeđao Nadala i podnio ostavku

Alfons Godall dao je ostavku na mjesto potpredsjednika Barcine Zaklade zbog objave na društvenim mrežama uperene protiv Rafaela Nadala…

gol expired (Foto: DNEVNIK.hr)

Alfons Godall, dugogodišnji bliski suradnik predsjednika Barcelone Joana Laporte, uskovitlao je prašinu u Španjolskoj kontroverznom objavom na društvenim mrežama.

Stvorila se afera zbog koje je najavio da podnosi ostavku na mjesto potpredsjednika klupske Zaklade. Godall je, naime, slavnog španjolskog tenisača Rafaela Nadala prozvao predstavnikom "neprijateljske države".

Barcelonin čelnik brutalno izvrijeđao Nadala 

Dok je službena Barcina stranica čestitala Nadalu nedavno osvajanje Australian Opena, rekordnog 21. Grand Slama u karijeri, Godall ga je napao rafalnom paljbom i brutalno izvrijeđao:

gol expired Objavio video iz teretane pa ga odmah potjerali iz kluba: Ovu majicu nije smio obući divider

"Rafael Navidad (op.a. Nadal na španjolskom) čini me tjeskobnim od prvog dana. Za mene je u istoj torbi kao španjolska reprezentacija, Real Madrid, Alonso i sve što predstavlja neprijateljsku državu", napisao je Godall, s jasnom aluzijom na Španjolsku u zaključku rečenice, dok mu je u startu promijenio prezime s također očitom aluzijom.

Godall je bliski prijatelj s Laportom još iz školskih dana, a zajedno su služili i vojni rok. U prvom Laportinom mandatu na čelu Barcelone obnašao je funkciju jednog od dopredsjednika kluba, a u drugom je imenovan za potpredsjednika Barcine Zaklade.

Godall podnio ostavku

Godall je objasnio zbog čega daje ostavku. Čini se da je pritisak sponzora bio ključan.

"Izrazio sam mišljenje o poznatoj osobi koje bi moglo naštetiti Zakladi zbog pritiska nekih tvrtki i medija. Ne želim Barcelonu koštati ni lipe, ali ni odreći se slobode izražavanja. Zbog toga se povlačim s funkcije", napisao je u obrazloženju.

gol expired Bale opet stvara urnebes, Real na udaru kritika: Ancelotti ponizio Hazarda, Velšanin puca od smijeha divider

Godallova poruka izazvala je mnogo kontroverzi. Kako se moglo očekivati, najviše ga napadaju iz madridske centrale. Godallov svjetonazor i političko razmišljanje blisko je Laportinom, koji važi za osvjedočenog zagovaratelja katalonske neovisnosti, dok je Nadal po tom pitanju očito oprečnog razmišljanja. Prije četiri godine nije podržao referendum za katalonsku neovisnost.  

"Zakoni su takvi kakvi jesu i ne možete preskočiti zakone jer ih želite preskočiti", kazao je tada u jednom razgovoru za španjolske medije.

Stric igrao za Barcelonu, Nadal navija za Real

Nadal je rođen na Mallorci, Autonomnoj zajednici Balearskih otoka, koji pripadaju katalonskom etničkom prostoru. Nadal tečno govori katalonski, odnosno Mallorquín, dijalekt katalonskog koji se govori na Mallorci.

"Osjećam se vrlo blisko s Kataloncima, a osjećam se i Španjolcem", istakao je Nadal u istom intervjuu.

gol expired VIDEO Modrić je ovim potezom razbjesnio navijače: Ustali su i krenuli prema njemu divider

Jedan od stričeva mu je igrao za Barcelonu, Miguel Angel, no on je ipak gorljivi navijač Real Madrida i španjolske reprezentacije, što nekim Kataloncima nije baš simpatično, a među njima je očito i Godall.

Nakon prašine koja se podigla, Godall se opet javio s kratkom porukom na društvenim mrežama:

"Čini se da su se u Ñordiji malo naljutili. Laku noć svima!"

Animozitet Katalonije i Madrida

Ñordia je podrugljivi katalonski naziv za Španjolsku. Da bi se sve stavilo kontekst, treba znati da rivalstvo Barcelone i Real Madrida debelo prelazi sportske okvire. Političke konotacije neizbježne su, a animoziteti njihovih navijača nadaleko poznati. Ne samo zbog nogometa. Zapravo, nogometno rivalstvo samo je posljedica povijesnih političkih sukoba.

Barcelona je simbol Katalonije i katalonskog naroda, a Real Kastilje, koja je glavni politički faktor i idejni tvorac španjolske države. Politička moć koncentrirana je u Madridu, a mnogi Katalonci zbog toga ne gaje baš prijateljske osjećaje prema glavnom gradu Španjolske i svemu što predstavlja.

Ukratko, Katalonija i Madrid ili Kastilja ne vole se javno. Prava je rijetkost da fetivi Katalonac navija za Real, a Nadal je jedan od malobrojnih.

 

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider