Nogomet
SPORTOVI
Nogomet
navijači ponovno zaluđeni

Ajax je ponovno u modi: Kakav bi to stroj bio da ne moraju prodavati?

Ajax je nakon tri kola Lige prvaka vodeći sastav skupine zajedno s minhenskim velikanom Bayernom.

Momčad Ajaxa (Foto: AFP) (Foto: Afp)

Nizozemski nogometni velikan Ajax dugo je čekao na osjećaj kao u utorak navečer kada je Noussair Mazraoui zabio u drugoj minuti sudačke nadoknade za pobjedu u Ligi prvaka. Tom minimalnom pobjedom od 1:0 protiv Benfice četverostruki prvak Europe stigao je blizu plasmana u nokaut-fazu Lige prvaka, u kojoj nije bio još od 2006. godine!

Nakon tri odigrana kola Ajax je vodeći na ljestvici skupine E sa sedam bodova, baš kao i Bayern koji ima isti broj bodova i identičnu gol-razliku. Slijedi Benfica s tri boda i AEK bez bodova. Ako u idućem kolu Ajax ostane neporažen kod Benfice, trebat će mu još dva boda za službenu potvrdu plasmana u nokaut-fazu Lige prvaka.

Kao što smo naveli, Ajax nije bio u osmini finala Lige prvaka od 2006. godine, jer već godinama slovi za "tvornicu igrača". Ajaxova omladinska škola i skauting jedni su od najboljih na svijetu, no to istovremeno ne znači i vrhunske rezultate kluba. Ukratko, Ajax u nekom kutku svijeta pronađe mladog i talentiranog igrača, malo izbrusi taj njegov talent, nakon čega se najmoćniji klubova svijeta krenu trgati za njega.

Kopljanici se nalaze u nekom začaranom krugu u kojem ih kada god sastave dobru momčad za europski iskorak, najmoćniji klubovi Europe "očerupaju". No uoči ove sezone to se nije dogodilo. Otišao je tek sin legendarnog napadača Patricka Kluiverta (Justin), no u zamjenu su stigli Dušan Tadić i Daley Blind.

Predvođen trenerom Erikom ten Hagom, Ajax ponovno igra atraktivan i dopadljiv nogomet, koji u konačnici donosi i rezultat. Ove sezone Ajax je već odigrao 19 utakmica i doživio je samo jedan poraz. Bilo je to na gostovanju kod prvaka PSV-a, koji je slavio s uvjerljivih 3:0. Međutim, Ajax nije poražen ni kod Bayerna, ni kod Dinama iz Kijeva, ni kod Standarda iz Liega.

Najupečatljiviji je taj bod kod Bayerna, koji je stigao nakon pogotka spomenutog momka s početka teksta - Mazraouija. Štoviše, Ajax u toj utakmici uopće nije bio lošiji sastav, već je imao i premoć u udarcima u okvir gola i stvorio je više pravih prilika za postizanje pogotka.

Iako su navijači amsterdamskog kluba u ekstazi i uživaju u trenutku, momčad bi na početku iduće sezone trebala biti znatno drugačija. Realno, europski moćnici ponovno će očerupati Ajax, kao što su to napravili i francuskom Monacu koji je sada pretposljednji na ljestvici domaćeg prvenstva.

Recimo samo da je u posljednjih 10 godina Ajax za 10 i više milijuna eura prodao:

Justina Kluiverta, Davisona Sancheza, Davyja Klaassena, Arkadiusza Milika, Jaspera Cillessena, Daleyja Blinda, Christiana Eriksena, Tobyja Alderweirelda, Jana Vertonghena, Luisa Suareza, Thomasa Vermaelena, Klaas-Jana Huntelaara, Wesleyja Snijdera i još "davne" 2005. godine Zlatana Ibrahimovića.

Prvi na listi odlazaka možda već tijekom ove sezone jest stoper De Light, kojeg u prvom redu zove Barcelona. Bolje od toga gotovo da i ne može. Lijevi bek Tagliafico također je jedan od želja europskih velikana, baš kao i veznjak De Jong, te napadači Dolberg i Ziyech. S obzirom na sve što smo vidjeli od Mazraouija ove sezone, kao i Van de Beeka i Schone, ne bi se čudili i da oni postanu mete klubova.

No u ovom trenutku Ajax je vodeći u skupini Lige prvaka, drugoplasiran je u domaćem prvenstvu, a atmosfera je kao i u godinama kada je Ajax konkurirao i osvajao naslove prvaka Europe.

Rezultati by SofaScore

 

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider