Nogomet
SPORTOVI
Nogomet
Neviđena prevara

Najluđa priča koja i danas zabavlja Engleze: Kako je nepoznati Afrikanac lagao da je rođak nogometne ikone

Bio mu je to prvi i jedini nastup za Southampton.

gol expired (Foto: DNEVNIK.hr)

Na današnji dan prije 24 godine svoj prvi i posljednji nastup za Southampton upisao je Ali Dia.

Mnogi će se upitati tko je sad taj i zbog čega je bitan... Radi se o glavnom akteru jedne od najluđih, nasmješnijih ili najkontroverznijih (nazovite kako hoćete) priča svih vremena.

Dakle, Ali Dia je Senegalac koji je rođen 20. kolovoza 1965. u Dakru, glavnom gradu Senegala. Nije bio bogzna kakav nogometaš, igrao je za manje poznate klubove iz Francuske, Finske i Njemačke, a onda je 1996. godine se priključio engleskom niželigašu Blyth Spartans.

I tu zapravo počinje ono najbolje: nekoliko dana nakon što je Dia stigao u Englesku, tadašnji menadžer Southamptona Graeme Souness dobio je telefonski poziv.

Poznati menadžer ispao naivac

Razgovor je išao otprilike ovako: "Dobar dan gospodine Souness, ovdje George Weah. Moram vam preporučiti jednog igrača, zove se Ali Dia, on je moj rođak, igra za PSG i ima 13 nastupa za reprezentaciju svoje države."

Ništa od navedenog nije bila istina. Sounessa nije zvao Weah nego jedan student iz Senegala kojeg je Dia angažirao. Također, Dia nikad nije zaigrao za PSG niti za reprezentaciju Senegala ni bilo koju drugu.

No, Souness je povjerovao da ga je zbilja nazvao tadašnji osvajač Zlatne lopte i odlučio je ponuditi Aliju Diji ugovor na mjesec dana.

Epska prevara je time realizirana, a ubrzo su u Southamptonu shvatili da su namagarčeni. Tog 23. studenog 1996. igrali su domaću utakmicu protiv Leedsa i nakon što se njihova ikona Matt Le Tissier ozlijedio, Souness je uveo Diju u igru. Međutim, bio je toliko loš da je Souness u 85. minuti odlučio ga izvaditi iz igre i umjesto njega uvesti Kena Monkoua.

"Bilo je toliko loš da ga je bilo neugodno gledati"

Vrlo brzo se razotkrilo da je Dia obični prevarant, iako je, dok je bio na terenu, umalo se upisao u strijelce.

"Bilo je nevjerojatno, trčao je po terenu poput Bambija na ledu. Bilo je vrlo neugodno gledati, bio je toliko loš da ga je Souness morao zamijeniti premda je u igru ušao s klupe. Sljedeće jutro pojavio se na liječenju svoje ozljede, malo se liječio i nedugo zatim je otišao i nikad se više nije vratio. Nikad ga više nismo vidjeli", napisao je Le Tissier u svojoj autobiografiji.

Njegov ugovor je raskinut, poslije Southamptona se okušao u niželigašima Gatesheadu i Spennymoor Unitedu te je godinu kasnije okončao igračku karijeru.

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider