Nogomet
SPORTOVI
Nogomet

111 povijesnih Hajdukovih utakmica

U sklopu obilježavanja 99. godišnjice osnutka HNK Hajduk u sjedištu kluba na Poljudu javnosti je predstavljena knjiga 'Povijesne Hajdukove utakmice' u kojoj je autor Jurica Gizdić, na temelju novinskih članaka dokumentaristički predstavio 111, kako je rečeno, 'najpovijesnijih' Hajdukovih utakmica.

gol expired (Foto: DNEVNIK.hr)

Hajduk je službeno osnovan 13. veljače 1911. godine odobrenjem tadašnjeg Carskog namjesništva u Zadru. Na 99. godišnjicu osnutka Hajduka Splićani će na Poljudu odigrati prijateljsku utakmicu protiv sarajevskog Željezničara, a u predvorju poljudskog stadiona bit će otkriven spomenik legendarnom Hajdukovom nogometašu Bernardu Vukasu - Bajdi.

Grabovac posebice podsjetio na prvenstvenu utakmicu između Hajduka i Partizana na Poljudu 26. rujna 1990. kada je utakmica prekinuta jer su navijači utrčali u teren i skinuli s jarbola i zapalili jugoslavensku zastavu

Predstavljač knjige 'Povijesne Hajdukove utakmice' novinar Mijo Grabovac je istaknuo kako su u bivšoj Jugoslaviji 'najslađe Hajdukove pobjede bile protiv Crvene Zvezde, Partizana i Dinama'. Pri tomu je Grabovac posebice podsjetio na prvenstvenu utakmicu između Hajduka i Partizana na Poljudu 26. rujna 1990. kada je utakmica prekinuta jer su navijači utrčali u teren i skinuli s jarbola i zapalili jugoslavensku zastavu.

Grabovac je izdvojio i Hajdukovu utakmicu protiv reprezentacije Australije u Sidneyu 3. lipnja 1990. godine kada su, kako je naglasio, nogometaši Hajduka sa dresova skinuli petokrake i prije no što je Hrvatski sabor donio odluku o skidanju petorake. Govoreći o velikim međunarodnim Hajdukovim pobjedama Grabovac je posebice izdvojio pobjedu nad madridskim Realom od 4:2 u Splitu u lipnju 1971. godine, dok je za poraz od Manchester Uniteda sa 0:6 1980. u Splitu rekao da je jedan od najtežih.

Aktualni predsjednik Hajduka je Joško Svaguša kazao je kako će on ustrajati na tome da je za nogometaše čast igrati za Hajduk. 'Igrati u Hajduku i biti dio Hajduka nije novac', rekao je Svaguša.

Predsjednik Nadzornog odbora Hajduka Petroslav Sapunar posebno je istaknuo kako je ovo Gizdićeva deseta knjiga posvećena Hajduku, a ovaj vrsni povjesničar sporta niti za jednu nije naplatio honorar, jer mu je, kako je kazao, 'Hajduk usrid srca'. (Hina).

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju

Više o

Utakmicu po Utakmicu

Nastavi čitati
divider