Nogomet
SPORTOVI
Nogomet

Torcida osudila rasizam: Kaznite Mamića, Štimca, Svagušu i ostale!

Navijači Hajduka osudili su rasističke ispade dijela gledatelja na utakmici protiv Dinama...

gol expired (Foto: DNEVNIK.hr)

Priopćenje Torcide donosimo u cijelosti:

'KN TORCIDA najoštrije osuđuje rasističke i necivilizirane ispade dijela gledatelja na utakmici polufinala Hrvatskog kupa odigranoj u Splitu dana 07.04.2010.g. između HNK Hajduk Split i NK Dinamo Zagreb. Takvim ponašanjem ne vrijeđaju se samo sportaši i navijači, već prije svih naš Hajduk, Split, Dalmacija i Hrvatska.

>> Hajdukova sramota: Novi teški primitivizam Svaguše!

>> VIDEO: Ružne stvari s poljudskog derbija

KN TORCIDA se protivi svakom vrijeđanju i diskriminaciji na rasnoj, nacionalnoj, vjerskoj, regionalnoj i drugoj osnovi kako u našem društvu tako i na svim sportskim natjecanjima bez obzira radi li se o našem Poljudu ili stadionu u Maksimiru.

Istinski navijači ne žele tolerirati ni sudjelovati u takvom neprihvatljivom ponašanju. Stoga, ponovno pozivamo sve gledatelje i navijače da jasno kažu NE verbalnom i fizičkom nasilju i diskriminaciji na sportskim borilištima.

Od nadležnih tijela, posebice HNS-a i Udruge Prve HNL, očekujemo da napokon započnu poduzimati sve što je u njihovoj nadležnosti kako bi se ponajprije prevencijom i edukacijom, osobito mladih, takve neprihvatljive pojave zauvijek odstranile iz našeg društva i s naših stadiona.

Isto tako, pozivamo gore navedena tijela kao i Vladu RH da primjereno sankcionira odgovorne, a ponajprije dužnosnike svih nogometnih klubova kao i djelatnike HNS-a koji svojim izjavama i djelima, sve češće provociraju i zapravo potiču neprimjereno ponašanje na sportskim borilištima.

Godinama smo svjedoci da čelni ljudi hrvatskog nogometa počevši primjerice od samog predsjednika HNS-a g.Markovića, preko gospode Cvrka, Marčinka, Mamića, Vrbanovića, Štimca, Sinovčića, Svaguše i brojnih drugih; ne prežu od osobnih i rasnih uvreda, incidentnih ponašanja i međusobnih prijetnji; a da se nad istima ne provode gotovo nikakve sankcije, iako bi pred zakonom RH u teoriji i u praksi svi građani ove zemlje trebali biti jednaki!

Tek u onom trenutku kada dvostruka mjerila i proizvoljno tumačenje zakona prestanu biti modelom funkcioniranja društva, za očekivati je da će i obični gledatelji svojim ponašanjem pridonijeti da nogometne utakmice postanu ono što doista i trebaju biti - praznikom nogometa.

Ujedno, pozivamo sve medije da prestanu davati neprimjereni publicitet govoru mržnje i verbalnom nasilju jer time samo podižu strasti što može rezultirati pogubnim posljedicama.
Ljudski život vrijedi više od podizanja gledanosti i tiraže.'

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Više o

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider