FIGHT!
SPORTOVI
FIGHT!
(PRE)DUGO SE ČEKA

Hrgović je imao svako pravo otkazati meč, pitanje je ipak kako će reagirati IBF

Nitko ne bi trebao zamjeriti Filipu Hrgoviću niti ga osuđivati zbog otkazivanja meča karijere.

gol expired (Foto: DNEVNIK.hr)

Filip Hrgović i njegov otac Pero bili su veoma bliski. Na privatnoj razini, gdje su imali jedan zapravo standardni odnos oca i sina, prepun ljubavi i poštovanja, ali i na profesionalnoj, gdje je Pero bio glavni savjetnik Filipu po pitanju mnogo stvari.

Čovjek koji ga je prvi dočekivao kad bi dolazio s mečeva i koji je nerijetko bio odmah uz Filipa tijekom konferencija za medije ili intervjua. Pero Hrgović bio je neupitno najvažniji autoritet u životu brončanog olimpijca, pored svih trenera s kojima je radio. I uvijek se vidjelo kakvo Filip ima poštovanje prema glavi obitelji.

Kad se takoga nekoga izgubi, pa čak i ako je riječ o osobi narušenog zdravlja, za koju znaš da je takva mogućnost realna te kada nije šok kao kod iznenadne smrti, to je nešto što čovjeka mijenja u više različitih sfera. 

Ovo se zapravo moglo predosjetiti

Kao netko tko detaljnije prati Filipovu karijeru, moram priznati da sam imao neki loš predosjećaj. Uostalom, posljednjih dana nije bilo nikakvih objava na društvenim mrežama kako je Filip otputovao za Las Vegas, što je svakako već trebao, zbog svih medijskih obaveza prije meča, ali i zbog samog privikavanja na vremensku zonu i klimatske uvjete.

Vijest o otkazivanju meča tako nije bila iznenađenje, a vjerojatno su istoga ranije bili svjesni organizatori, IBF i protivnik. Po internetu možemo pronaći informacije kako je Zhang  Zhilei dobio informaciju da Filip već nekoliko tjedana ne trenira, no to nije potvrđeno, iako i to zvuči realno.

gol expired Strani mediji: Filip Hrgović povukao se iz borbe sa Zhang Zhileijem divider

Filipu Hrgoviću zapravo nitko nema pravo zamjeriti. Neki će reći da se sad tek u njemu trebao probuditi inat, da je trebao zagristi gumu još jače,  krenuti svim silama u trening te pronaći motivaciju u tome da odradi meč za oca. Puno lakše reći nego napraviti, posebno kad ste u jednom ovakvom sportu gdje je motivacija sve. Ali, motivacija uz čistu glavu, uz potpuni fokus. Ne vjerujemo da je Hrgović to u svakom trenutku posljednjih tjedana mogao imati.

Meč karijere se ne otkazuje osim ako situacija nije drastična, što kod Filipa vjerojatno je. Jer također se u meč karijere ne ide ako nisi sto posto u tome, posebno u ovakvim slučajevima, gdje je ogromna premija, ali gdje isto tako poraz puno toga odnosi. Meč s velikim ulogom se radi u trenucima kad je on sve o čemu boksač razmišlja, kad je taj meč ono što on živi, doručkuje, ruča i večera, zapravo ono što diše i živi.

Pitanje je kako će reagirati IBF

Kako se trenutno još nitko nije izjasnio, ne možemo znati je li Filip ovo odradio u dogovoru s IBF-om te kako će utjecati na njegov status. Ranije su neki boksači znali gubiti poziciju na ljestvici nakon otkazivanja mečeva, najsvježiji primjer dolazi nam zapravo iz Filipove karijere, to je slučaj Michaela Huntera koji je nakon otkazivanja meča automatski potpuno ispao s IBF ljestvice.

Ono što najčešće ne ugrožava status su ozljede. Vjerujemo da možemo Filipovu situaciju također okarakterizirati takvom. Emocionalne ozljede ne bi trebalo odvajati od onih fizičkih, jer ponekad su one još puno teže za nositi se s njima nego neke ozljede na kakve prvo pomislimo kad čujemo tu riječ.

Naravno, ovo ne znači da Hrgović ne može izgubiti poziciju na ljestvici, odnosno spustiti se pokoje mjesto. Sve je pitanje toga kad će se vratiti u ring te hoće li neko od boksača plasiranih ispod njega u međuvremenu nastupiti. Potpuno je relevantno da u slučaju neke impresivne pobjede dođe do pomicanja nekog boksača na poziciju iznad Filipa. 

Isto tako je moguće da IBF organizira novu borbu za svog obaveznog izazivača. Hrgović bi u tom slučaju, ako ostane na istoj poziciji, ponovno bio kontaktiran. Ako ima dobar razlog zašto ne može nastupiti, odnosno prihvatiti borbu, otišlo bi se na one iza njega. 

Hrgović bi trebao ostati tu gdje je

Dakle, jasno je da Hrgović u ovom slučaju ne bi trebao izgubiti svoju poziciju na ljestvici izazivača IBF-a, gdje je trenutno ispred njega tek Luis Ortiz, no realno je da u ovom trenutku može doći do druge borbe za status koji Filip želi. 

Sve će ovisiti o IBF-u, za kojeg se čini da bi voljeli ojačati svoju poziciju dobivanjem obaveznog izazivača, posebno u situaciji gdje Tyson Fury možda napušta boks, što dovodi do novih kombinacija i opcija. 

Sve u svemu, dok se ne izjasne glavni i odgovorni, ne možemo znati više, ali jasno je da Filip Hrgović ne bi trebao u smislu svoje karijere puno toga izgubiti. Neke će se stvari jedino, uz apsolutno relevantne razloga, na neko vrijeme odgoditi. Čim se on bude osjećao mentalno spreman, čim mu motivacija i fokus u potpunosti budu vezani uz ring, on će biti nazad. 

Nitko mu ne može zamjeriti ako mu je u ovom trenutku jednostavno potrebno vremena.

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider