FIGHT!
SPORTOVI
FIGHT!
PRVO POGLAVLJE TRILOGIJE

VIDEO Prošlo je 20 godina od možda i najboljeg boksačkog meča u povijesti

Arturo Gatti i Mickey Ward svoj su prvi meč odradili 18. svibnja 2002. godine.

Ward vs. Gatti (Foto: Afp)

U povijesti boksa postoji puno velikih, legendarnih i nezaboravnih mečeva. Mnogi od njih dobili su i nadimke pa svi znamo za "Thrilla in Manilla", "Rumble in the Jungle" i "Fight of the Century" mečevi su s Muhammadom Alijem u glavnoj ulozi, a bili su to još "The Super Fight", "Battle for Greatness" i razni drugi nazivi po kojima pamtimo poznate okršaje u ringu.

Meč o kojem govorimo u ovom tekstu nije dobio nadimak prije svog održavanja. Zapravo, osim onog da se radi o najboljem meču 2002. godine nije ni kasnije. Ali je zato trilogija dobila naziv najveće u povijesti. I to s razlogom. Na današnji dan prije 20 godina ona je dobila svoje prvo poglavlje.

Od meča se nije previše očekivalo

S jedne strane bio je "Thunder", što je bio nadimak Artura Gattija, ali možda mu je i bolje odgovara onaj drugi, "The Human Highlight Reel". Gatti je tada već bio poznato ime, bivši svjetski prvak s omjerom od 33 pobjeda i pet poraza. 38 mečeva, od kojih su većina bili pravi ratovi.

Eddie Hearn i Alen Babić Alen Babić najavio svoj meč karijere i dodao: "Ne znam niti kako izgleda moj protivnik, nokautirat ću ga" divider

Protivnik mu je bio "Irish" Mickey Ward. Čovjek s nekoliko manjih titula te nekoliko neuspješnih napada na one elitne. U meč je ušao s omjerom 37-11. Realno gledajući, nije se puno očekivalo od okršaja koji je predvodio program u Mohegan Sun casinu. Iako ljubitelji boksa mečeva Artura Gattija nisu propuštali, nitko nije mogao predvidjeti da će vidjeti onaj najbolji, povijesno najveći.

Gatti i Ward odradili su deset rundi neprestane akcije, meč u kojem niti jedan boksač nije imao namjeru stati. Ono što se naziva swarming i što je najbolje radio Julio Cesar Chavez, viđeno je na najbolji mogući način. I svaki put kad se činilo da tempo pada i da jedan borac gubi ono što je imao do tada, on bi odjednom pronašao snage i krenuo još jače.

Najbolja runda u povijesti boksa

Gatti je u četvrtoj rundi kažnjen negativnim bodom zbog niskog udarca, ali činilo se kako je cijelo vrijeme u blagom vodstvu. I onda je došla deveta runda. Ona u kojoj je Gatti završio na podu, da bi se s nje ustao poput zombija i krenuo poznavajući samo jedan smjer, naprijed. Ward nije ostao dužan i dobila se runda koju je jedan od najvećih trenera ikad, Emmanuel Steward, nazvao najboljom rundom u povijesti boksa. Puno je onih koji će se složiti s njim.

Ward je na račun devete runde odradio i odličnu desetu, uzeo ju bodovno i na kraju tijesno odnio pobjedu većinskom odlukom sudaca. Ukratko, jedan sudac bodovao je 94-94, dok su preostale dvije kartice otišle u korist Warda rezultatom 94-93 i 95-93. Sve najbolje trenutke meča možete pogledati OVDJE.

Jedna zanimljivost ostaje vezana uz suca Richarda Flahertyja. On je devetu rundu, unatoč tome što je nakon Gattijevog povratka bila kompetitivna, bodovao 10-7 za Warda. Kontroverzna odluka dovela je do završnog rezultata. Da je bodovao 10-8, meč bi završio neodlučeno. 

Zapravo, Flaherty je svojim kontroverznim bodovanjem ispisao povijest. Naime, Gattijev menadžer više je puta potvrdio kako u slučaju neodlučenog meča ne bi odradili revanš nego bi nastavili drugim putem. Ovako je sportska povijest dobila najuzbudljiviju trilogiju ikad.

Iduća dva meča održana se u studenom iste godine te u lipnju iduće. Uzbuđenja i akcije nije nedostajalo, a Gatti se u njima potvrdio kao bolji boksač te je zasluženo slavio jednoglasnim sudačkim odlukama. Nakon što je za treći meč zaradio tri milijuna dolara, što mu je bio honorar karijere, Ward je istu završio.

Gattijeva tragična sudbina

Gatti je u siječnju 2004. godine uspio još jednom doći na svjetski vrh, postavši WBC prvak super lake kategorije. Titulu je dva puta obranio, da bi ga onda detronizirao Floyd Mayweather Jr. Bezuspješno je napao titulu još jednom 2006. godine, a godinu kasnije odradio je i svoj posljednji meč.

Nažalost, umjesto uživanja u svemu što je postigao, Gattija je zadesila tragična sudbina. 2009. godine, na dan vjenčanja svoje sestre, pronađen je mrtav u Brazilu. Njegova smrt do danas ostaje misterij. Unatoč raznim dokazima umorstva, brazilske vlasti sve su dva puta okarakterizirale kao suicid. Njegova supruga prvobitno je bila optužena za ubojstvo, ali je kasnije puštena. Na kraju joj je pripalo Gattijevo bogatsvo, na račun predbračnog ugovora potpisanog tri tjedna prije nesretnog događaja.

Gattijeva obitelj i dalje vjeruje kako je supruga sve organizirala uz pomoć osobe sa strane, budući da su na Gattijevom tijelu pronađene ozljede, a u organizmu razne supstance koje uzrokuju fizičku nemoć.

Što se tiče Warda, njegov raniji dio karijere bio je tema sjajnog filma "Fighter", u kojem ga je glumio Mark Wahlberg. Njegovog polubrata i trenera Dickyja Eklunda glumio je Christian Bale te je nagrađen Oscarom. Trebao je biti snimljen i nastavak, koji bi bio vezan baš uz mečeve protiv Gattija. Pronađen je i glumac koji je trebao igrati Thundera, no zbog obaveza uključenih u projekt, nikad se u snimanje nije krenulo.

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider