FIGHT!
SPORTOVI
FIGHT!
VELIKA NOĆ U MILANU

VIDEO Prije 45 godina Mate Parlov ušao je u povijest nokautom protiv Cuella

Na današnji dan prije točno 45 godina dogodio se najveći trenutak u dosadašnjoj povijesti hrvatskog boksa.

Mate Parlov (Foto: Afp)

Ovog ljeta bit će 15 godina otkako nas je napustio Mate Parlov, jedan od najvećih sportaša koje je Hrvatska dala, mnogi će reći i najveći.

U amaterskoj karijeri osvojio je olimpijsko zlato, a dva puta bio je europski te jednom svjetski prvak. No, ono što se najviše pamti naravno je profesionalna karijera, odnosno titula WBC prvaka svijeta poluteške kategorije koju je tijekom nje osvojio.

Večer kad su hrvatske ulice bile prazne

Nju je ovaj bombarder iz Pule, gdje je kao rođeni Splićanin u mladosti s roditeljima doselio iz Imotske krajine, osvojio 7. siječnja 1978. godine u talijanskom Milanu, gdje mu se suprotstavio tadašnji prvak, opaki do tada neporaženi Argentinac, Miguel Ángel Cuello.

Došao je Cuello u meč s rezimeom od 21 pobjede, od čega samo jednu nije ostvario nokautom. Znalo se tko je Mate te kakav rezime on posjeduje (profesionalnih 19-1-1 u tom trenutku), no bio je prvak favorit. 

A onda je završio na podu i to u devetoj rundi meča tijekom kojeg su hrvatske ulice, mada vjerojatno možemo reći i ulice cijele bivše države, bile prazne. Svi su gledali kako Mate i na profesionalnoj razini postaje ono što je već zapravo bio, Mate šampion.

Velika je šteta što nas je napustio prerano, budući da nije bila riječ samo o velikom sportašu, nego i o velikom čovjeku te nekome o kome se svakako premalo govori.

Nadamo se kako smo ovim člankom barem malo popravili tu nepravdu.

Kako je Mate poslao Cuella na pod možete pogledati OVDJE.

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Više o

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider