FIGHT!
SPORTOVI
breaking news !: VIDEO Slovački premijer operiran: Njegov zamjenik otkrio nove detalje o Ficovu stanju
FIGHT!
BRAZILAC OSTAO PRVAK

VIDEO Sjajni Erceg nije uspio: Pantoja teškom mukom savladao fenomenalnog australskog Hrvata

Australac hrvatskih korijena Steve Erceg odradio je fenomenalnu borbu, ali ipak nije uspio postati UFC prvak muha kategorije.

Potvrđeno je kako UFC nije pogriješio kad je Steveu Ercegu dao priliku napasti titulu prvaka muha kategorije.

Australski Hrvat došao je na teški neprijateljski teren u Brazil, a onda je uz impresivnu predstavu kroz pet rundi pružio fantastičan otpor Alexandreu Pantoji, borcu koji je ipak ostao UFC-ov prvak, no nije bilo daleko od toga da bez pojasa ostane.

Pantoja se namučio, presudila Ercegova greška u zadnjoj rundi

Već od prvih trenutaka borbe potvrdio je Erceg kako u Rio nije došao biti prolaznik. Dobro se postavio, odlično kretao i pokazao kako je pripremio dobru taktiku. Ipak, opušteniji je bio Pantoja u prvoj rundi te je više puta pogodio, a jednom i srušio Ercega te na podu napravio dovoljnu za uzeti rundu.

U drugoj je australski Hrvat pokazao što može, tako da je već na početku pogodio nekoliko jako dobrih serija. Pantoja je uzvratio rušenjem, no bez previše akcije na podu, da bi nakon ustajanja ponovno Erceg imao kratku dominaciju. Pogodili su oba nekoliko serija, ali Ercegove su se činile bolje. I onda, kad se činilo da ima rundu, Pantoja je upisao rušenje nešto prije isteka vremena i dao sucima na razmišljanje.

Marko Martinjak VIDEO Došao, vidio, slavio nokautom pa zaprosio djevojku: Marko Martinjak osvojio novi svjetski pojas divider

Podjednako izjednačena i napeta bila je i treća runda. Ovog puta ju je bolje otvorio Erceg, no ponovno je Pantoja jednim rušenjem ostavio dobar dojam, posebno jer je pogodio i neke sjajne udarce u parteru. Ipak, Erceg je otvorio posjekotinu prvaku, što je samo potvrdilo kako radi dobar posao. Bila je to još jedna runda koja je mogla na obje strane.

Četvrta runda bila je najbolja u borbi za Ercega. Fantastično se kretao i pronalazio kuteve za udarce na koje Pantoja nije nalazio odgovor u prvoj polovici runde. U drugoj je tek nešto pokušao, no na sve je Erceg uspješno uzvračao te vrlo aktivnu rundu uzeo podosta dominantno.

Prije posljednje runde moglo je biti 2:2, ali i 3:1 za oba borca pa su morali krenuti po što bolji dojam, možda i prekid. Erceg je to pokušao napraviti rušenjem, u čemu je i uspio, no Pantoja je majstor partera koji je brzo okrenuo situaciju u završio u gornjoj poziciji. Napravio je poprilično šteta prije nego su ponovno završili na nogama. Erceg tada još jednom ponavlja istu akciju. Uspijeva završiti rušenje, no ne i zadržati poziciju. Tako je Pantoja došao u situaciju koja mu odgovara i napravio dovoljno da uzme posljednju rundu.

Sudačke kartice na kraju su presudile dva puta po 48-47 i jednom 49-46 u korist Pantoje, što nam otkriva kako je presudila posljednja runda, odnosno strategija Ercega. Tko zna što bi bilo da nije forsirao rušenja nego da je ostao pri strategiji zadržavanja borbe na nogama.

Ovako je Pantoja uspio obraniti titulu, no Erceg je potvrdio kako je napad na istu apsolutno zaslužio.

Jose Aldo uistinu je kralj Rio de Janeira

Iako je riječ o jednom od najvećih boraca u povijesti, Jose Aldo ipak je ušao kao autsajder u borbu protiv Jonathana Martinez, borca s nizom od šest pobjeda, koji je u Rio došao po najveći skalp svoje karijere.

No, Martinez je ostao daleko od toga da u tako nečemu uspije. Zapravo je uvjerljivo poražen od borca koji je kroz većinu borbe izgledao kao u svojim najboljim danima, kad je i izgradio reputaciju jednog od najboljih boraca u povijesti.

Prva runda ovog okršaja donijela je ispitivanje snaga u kojem je Aldo pogađao nešto više. Kod svojih napada bio je brži, dok je dok Martinezov uspio kontrirao čak i kad bi primio dobar udarac.

U drugoj rundi Amerikanac je pokušao promijeniti strategiju pa je skratio distancu, no nije niti to pomoglo. Vrlo brzo se Aldo odvojio, nakon čega je krenula opaka razmjena u kojoj su oba borca primili opake udarce. Bili su uzdrmani, ali kao da se Aldo prije oporavio te je do kraja runde ponovno dominirao.

Filip Hrgović i Wembley VIDEO Hrgović povukao paralelu s velikom pobjedom Vatrenih: "Doći ću na Wembley i nokautirati Joshuu pred 80 tisuća ljudi!" divider

Posljednja runda bila je i najbolja za Alda. Što god da je legendarni borac pokušao, to mu je i uspjelo. Martinez je znao da mora tražiti prekid, ali nije imao nikakve šanse. Aldo je nakon borbe izgledao kao da je bez problema spreman za još dvije runde i čini se da je dvogodišnja pauza bilo nešto najbolje što mu se moglo dogoditi.

I tako, vjerovali ili ne, Jose Aldo novom pobjedom kreće u novi pohod prema napadu na UFC titulu. Tko bi tako što očekivao?

Završnica borbe Alda i Martineza

Iskusni bivši izazivač utišao nabrijanu brazilsku publiku

Šok za brazilsku publiku došao je u borbi koja se nalazila točno na sredini programa, a završila je nešto prije sredine prve runde. Anthony Smith u njoj je pobijedio Vitora Petrina.

Kratko je trajala borba u kojoj je dosad neporaženi brazilski potencijal tražio nastavak svog niza i ulazak u Top 10 poluteške kategorije, ali to se nije dogodilo.

Istina, jednim dijelom za to je kriva ozljeda, koju je Petrino doživio tijekom borbe, no i to možemo pripisati Smithu, odnosno njegovog načinu obrane.

Kako je u pitanju bila ozljeda noge, Petrino je promijenio svoj stil, tražei rušenje, no iskusni Smith tu je vidio svoju priliku i iskoristio je. Tijekom napadačke sekvence njegovog protivnika uspio je doći do vrata i zatvoriti gušenje, kojim je Petrina prisilio na predaju.

Cijela borba Petrina i Smitha

Jedna od najatraktivnijih finalnih sekvenci koje pamtimo

Što reći za impresivnu izvedbu Michela Pereire u borbi protiv Ihora Potieirije? Brazilac je u manje od jedne minute odradio fantastičnu sekvencu, usput prezentirajući dio svoje nezaobilazne atrakcije. 

Ukrajinca je Pereira vrlo brzo osjetio, a onda udarcem poslao na pod, nakon čega je izveo jedan od najatraktivnijih poteza koje pamtimo. Na protivnika se bacio udarcem koji je došao nakon salta unazad i tu je imao sreće da ga koljenom nije pogodio u glavu.

Ovako je uspio nastaviti svoju seriju, tijekom koje je Potieriju uhvatio u stojeću giljotinu. Ukrajinac je tapkao, ali je nakon puštanja ipak pao na pod bez svijesti, dok je Pereira mogao početi slaviti svoju osmu pobjedu u nizu. Više nego impresivno za Demolidora.

Cijela borba Pereire i Potierije

Boralho uništio pa ugasio Craiga

Sve je krenulo impresivnom pobjedom borca iz Brazila, koji sam sebe naziva "Fighting Nerd". To je Caio Borralho. On je u drugoj rundi nokautirao iskusnog Paula Craiga iz Škotske.

U prvoj rundi ove borbe nije viđeno puno toga neočekivanog. Boralho se konstantno kretao naprijed i napadao, dok je Craig tražio priliku odvesti borbu u parter. Prošao je Borralho nekoliko puta, bez previše srljanja i tako je sigurno uzeo prvu dionicu ove borbe.

U drugoj rundi nastavio je strpljivo napadati Brazilac, a svaki njegov udarac djelovao je sve bolje. Točno na sredini runde odlučio je na svoj precizan pogodak povezati seriju te je lijevim krošeom ugasio Škota. Prekrasan potez za šestu pobjedu u šestoj UFC borbi.

Cijela borba Borralha i Craiga

UFC 301 - Rezultati

Alexandre Pantoja (c) vs Stephen Erceg (za pojas u muhi)

Jose Aldo def. Jonathan Martinez - jednoglasna sudačka odluka

Anthony Smith def. Vitor Petrino - prisiljavanje na predaju, 1. runda

Michel Pereira def. Ihor Potieria - prisiljavanje na predaju, 1. runda

Caio Borralho def. Paul Craig - nokaut, 2. runda

Novi Miočić napada pojas

Ako ništa, za to će se pobrinuti glavna borba večeri, ona za naslov u muhi između domaćeg prvaka Alexandrea Pantoje i Australca hrvatskih korijena Stephena Ercega.

Pantoja je svoj pojas osvojio prošlog lipnja u neizvjesnom ratu s bivšim dvostrukim prvakom Brandonom Morenom. Prvi put uspješno ga je obranio protiv Brandona Royvala u prosincu čime je produljio svoj niz pobjeda na pet.

Naše gore list, Steve Erceg, probio se do ove prilike ekspresno, upao je u UFC s omjerom 9:1 i nanizao tri uzastopne pobjede u promociji te će s mjesta desetog izazivača divizije pokušati osvojiti pojas.

No, mnoge zanima što čovjek s prezimenom Erceg radi u borilačkom sportu, a malo tko u Lijepoj našoj zna za njega. Riječ je o borcu rođenom u Perthu u obitelji talijanskih i hrvatskih korijena, otac se pobrinuo za prezime, a majka Talijanka za srednje ime Vincenzo. Njegovi pradjed i prabaka su Hrvati koji su se nakon vjenčanja odselili u Australiju

Sad će pokušati postati drugi sin hrvatskih iseljenika s pojasom u UFC-u poslije Stipe Miočića.

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider