FIGHT!
SPORTOVI
FIGHT!
VELIČANSTVENA KARIJERA

Umirovio se Jose Aldo: Imao je sve da postane najbolji ikad, a onda mu je Conor ušao u glavu

Kao grom iz vedra neba došla je vijest o odlasku u borilačku mirovinu jednog od najboljih MMA boraca u povijesti, Josea Alda.

Jose Aldo (Foto: Afp)

Nema puno MMA boraca koji su za vrijeme karijere dobivali murale po zidovima gradova, kako svog rodnog, tako i nekih drugih u svojoj domovini. Još je manje onih o kojima je za vrijeme karijere snimljen film i to uz dosta visok budžet, gledajući prema državi u kojoj je snimljen.

Jose Aldo Jr., čovjek nadimka Scarface, ali nadimka koji će rijetko kome biti prva asocijacija na njega, netko je kome se dogodilo oboje.

Taj 36-godišnji velikan borilačkog sporta odlučio je ovog vikenda reći dosta. S porazom iz posljednje borbe kojim mu je prekinut niz od tri pobjede te s još jednom borbom na UFC ugovoru. U trenucima kad to nitko nije očekivao, samo par dana nakon što je rekao da nije još odustao od vrha.

Odlučio je stati na korak do novog trona

Jedan od najvećih i najboljih MMA boraca u povijesti odlučio je stati. Nažalost, ne dok je na vrhu, to je u MMA-u napravio tek Khabib Nurmagomedov, ali u trenucima dok je još uvijek nevjerojatno blizu njega. Odlučio je prestati kao netko tko nije nepotrebnim borbama i porazima ugrozio svoju ostavštinu, sve ono za što je godinama naporno radio.

A sve je krenulo u kolovozu 2004. godine, kad je odradio svoju prvu profesionalnu borbu, mjesec dana prije 18. rođendana. U nešto više od godinu dana naslagao je sedam pobjeda, da bi onda došao prvi poraz, nešto ne toliko neobično za mladog borca. Borac koji ga je savladao, Luciano Azevedo, nije napravio neku karijeru. Završio ju je s omjerom 17-9.

Taj poraz kao da mu je dao dodatni vjetar u leđa i u lipnju 2008. godine, s nepune 22, Jose Aldo bio je član WEC-a, tada najjače svjetske promocije koje je organizirala borbe perolake kategorije. Organizacije čiji je vlasnik bila Zuffa, odnosno vlasnik UFC-a.

Deset pobjeda u borbama za titule najboljeg na svijetu

Osam borbi odradio je Aldo u toj organizaciji. U šestoj se borio za titulu prvaka i osvojio ju te je istu dva puta obranio prije nego je WEC pripojen UFC-u, koji je napokon 2011. godine uveo perolaku i bantam kategoriju u svoj program.

Nastavio je Jose gdje je stao. Sedam puta obranio je titulu najboljeg borca perolake kategorije na svijetu, što bi zapravo bilo ukupno deset pobjeda u nizu u borbi za titulu, a onda je s omjerom 25-1 došla borba koja mu je mogla dati sve, a zapravo mu je puno toga uzela.

Conor McGregor bio je najveća svjetska zvijezda, čovjek koji je preporodio MMA, ali isto tako čovjek koji se prije svega znao igrati s emocijama svojim protivnika, čovjek koji je kao nitko do tada znao nekome ući u glavu. Ušao je i u ovu ludu brazilsku glavu, tog prosinca 2015. godine.

I dogodilo se tih 13 sekundi, koliko je Conoru bilo potrebno za najpoznatiju pobjedu u MMA povijesti, 13 sekundi unutar kojih je ugasio pound-for-pound najboljeg borca svijeta. I tu je Aldo ostao bez prilike da ga se smatra najboljim MMA borcem svih vremena. Nažalost, taj poraz mnogima će ostati prva asocijacija na njegovu karijeru.

Kako nezasluženo!

Više puta ga se otpisalo, a on se vraćao

Posebno ako znamo da se Aldo, nakon odlaska Conora u laku kategoriju, vratio na tron. No, revanš protiv Irca nikad nije dobio. Pametno je McGregor radio na svom brandu, znao je da ne postoji nikakav ishod revanša uz koji bi sve oko njega i Alda izgledalo za njega bolje.

Otišao je Irac i zaštitio svoje ime te svoju ostavštinu u perolakoj kategoriji. S marketinške strane pametno, sa sportske strane nepošteno prema čovjeku koji je taj revanš nakon cijele vladavine kategorijom zaslužio.

Kao što je navedeno, vratio je titulu prvaka, no onda se pojavio čovjek koji je u tom trenutku bio bolji, Max Holloway. Došao je ovaj mladić s Havaja do svoje prve titule, a onda je on Aldu dao revanš te ga savladao još jednom. Bilo je to 2017. godine.

Mislili su mnogi da je Jose gotov, ali vratio se još jednom, nokautiravši Jeremyja Stephensa i Renata Moicano. No, onda je naišao na novu svježu krv, Alexandera Volkanovskog, koji ga je savladao sudačkom odlukom, prije nego je sam nešto kasnije preuzeo tron kategorije do 66 kilograma.

Već je gotovo napustio MMA, a onda potpisao novi ugovor

Namjeravao je Jose tada napustiti MMA i posvetiti se boksu, već je to istekom ugovora naglasio. No, nakon borbe protiv Volkanovskog, koja mu je trebala biti posljednja, otkrio je da je prije iste potpisao novi UFC ugovor na osam borbi.

Samo godinu dana kasnije, ponovno je bio tu, borio se za titulu, ovog puta bantam kategorije i nije bio daleko. Petr Yan slomio ga je tek u završnici pete runde odlične borbe. 

Je li sad konačno vrijeme za kraj? Nikako!

Marlon Vera, Pedro Munhoz i Rob Font trojac je na listi za odstrijel, prije nego je i ta Aldova serija prekinuta porazom u borbi kojom je mogao izboriti novi napad na titulu. 20. kolovoza ove godine, od njega je bolji bio Merab Dvalishvili. Ispostavit će se da je to Aldova posljednja borba. Zatražio je raskid ugovor s ciljem da se umirovi i to je dobio.

Pobjeda protiv Pedra Munhoza

Jedan od najvećih sportaša i ambasadora sporta

Po čemu ćemo pamtiti Josea? Pamtit ćemo ga prije svega kao velikog sportaša, prepunog poštovanja za protivnike. Kao borca koji je uvijek pružao uzbudljive nastupe, kao nekoga kome niti jedna vještina unutar MMA-a nije bila strana te kao borca koji se svakome mogao prilagoditi.

Pamtit ćemo ga kao najdominantnijeg borca svijeta dok se nalazio u svom "primeu" te kao predstavnika jedne cijele generacije.

Iznenadio je svojim odlaskom, ali možda je napravio to u pravo vrijeme. Jer ćemo ga isto tako pamtiti kao čovjeka koji je odlučio stati kad je shvatio da se ne može više uspeti na sami tron, a da ga ne zadovoljava sama činjenica da mu je i dalje blizu.

Nažalost, pamtit ćemo ga i kao čovjeka koji je mogao biti najbolji, ali pukao je onda kad je bilo najpotrebnije, a priliku da tu pogrešku ispravi nikad nije dobio.

Šteta!

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider