FIGHT!
SPORTOVI
FIGHT!
NAJVEĆA POBJEDA DOSAD

UFC ima novu teškašku nezaustavljivu zvijer, a on u svakoj borbi radi samo jednu te istu stvar

Brazilac Jailton Almeide dominantnom se predstavom protiv Derricka Lewisa potvrdio kao legitimni kandidat za napad na vrh UFC-ove teške kategorije.

Jailton Almeida (Foto: Profimedia)

UFC je drugi put ove godine stigao u Brazil, a čast da predvodi priredbu iz Fight Night serije dobio je Jailton Almeida. Preko puta sebe imao je bivšeg dvostrukog teškaškog izazivača Derricka Lewisa.

Almeida je dobio priliku pokazati koliko zapravo vrijedi, nakon što je u prvih pet UFC borbi upisao nevjerojatnu statistiku. Pet pobjeda, četiri u prvoj i jedna u drugoj rundi te samo dva primljena značajna udarca.

Sličan Chimaevu, ali potpuno u drugom planu

Sjetimo se kakav je hype sa sličnom statistikom dobio Khamzat Chimaev. No, za razliku od njega, Brazilac nije bio glasan, nije bilo "smash everybody" izderavanja i guranja u prvi plan. On je šutio i radio pa su mu četiri borbe trebale da dobije svoj prvi main event. Dogodio se to proljetos, impresivno je odradio posao, a onda je došao i drugi.

Dočekao ga je kod kuće, protiv izuzetno kvalitetnog protivnika, borca koji drži rekord za najviše pobjeda nokautom u povijesti organizacije. I čovjeka koji je nekoliko puta jednim udarcem preokretao borbe koje je uvjerljivo gubio.

Almeida je borac koji prakticira stil borbe sličan spomenutom Chimaevu. Što prije srušiti protivnika, a onda ga uništiti u parteru. Posjeduje veliku eksplozivnost i na tome gradi svoju igru.

Jednodimenzionalan borac u svakom smislu, no dosad mu to u UFC karijeri nije stvorilo problem.

Protiv Lewisa radio što i protiv svakoga

Jednako tako nastupio je i protiv Lewisa, a ono što je bilo na papiru njegova dosad najteža borba se pokazalo takvim i u borilištu. I to unatoč dominantnoj pobjedi, u kojoj niti jednu od pet rundi nije bio niti blizu izgubiti.

Da, pobijedio je jednoglasnom sudačkom odlukom, ali se borio protiv čvrstog Lewisa punih 25 minuta. Svaka runda bila je praktički ista. Almeida je brzo Crnu zvijer srušio, a onda dominirao do samog kraja, uz koji pokušaj završavanja borbe.

Lewis je imao jedan jedini svoj trenutak, u trećoj rundi, kad je uspio izvući snagu da okrene Brazilca i dođe u gornju poziciju, no to nije dugo trajalo. Almeida je vrhunski parteraš pa je brzo vratio priču na dotadašnji put.

Sjajan je parteraš, i to, za razliku od svojih sunarodnjaka, ne grappler, nego u prvom planu hrvač.

Nema sumnje da je borba većini bila dosadna

Borba nije bila uzbudljiva, borba je bila teško gledljiva onima koji nisu bili baš jako zagrijani za meč i provjeru Almeidine prave kvalitete. Ali je bila prikaz toga kako Almeida ima što ponuditi i da će poprilično zabrinuti svoje potencijalne iduće protivnike.

On je jednodimenzionalan, ima jednu jedinu taktiku i u ovoj je borbi u kasnijim rundama pokazao probleme s kondicijom. No ponovno ju je dobio bez ikakvih problema. Frapantno zvuči statistički podatak da je duže od 21 minutu borbe imao potpunu kontrolu.

Svaki njegov protivnik razmišljat će samo o jednom, kako obraniti rušenje koje dolazi u prvih pola minute te u kojima je Almeida jako uspješan? Protiv Lewisa je završio šest od 15 pokušaja rušenja, s tim da je u posljednjoj rundi imao 2 od 7. Vrijedi reći da je nju uspio dobiti bez ijednog pogođenog značajnog udarca. Tako kaže statistika, ali u ovom drugom bio je tako dominantan da je rundu uzeo bez problema.

Taktika je jasna - srušiti i mrcvariti

Do ove borbe imao 10 od 12 uspješnih pokušaja rušenje u UFC karijeri. Sad je to malo pokvario na 16 od 27, što je i dalje vrlo impresivnih 68 posto. S tim da moramo uzeti u obzir da kad je srušio prvih pet protivnika, većinom ih je i završavao.

Jailton ima sreće što nastupa u teškoj kategoriji, onoj u kojoj jednodimenzionalnost i dalje može prolaziti, posebno ako je borac u nečemu izvanredan. A on u ovome što radi apsolutno jest. Slijedi mu borba protiv nekoga iz samoga vrha.

Uzimajući u obzir to da idući vikend gledamo Pavlovicha protiv Aspinalla za privremenu titulu, može li ga UFC upariti odmah protiv Ciryla Ganea? Ili će spojiti dva vrsna hrvača pa upariti Almeidu i Curtisa Blaydesa? Preostaje još Alexander Volkov, ostali protivnici nemaju smisla.

Što god bilo i tko mu god stao s druge strane, činjenica je da UFC ima (zasad) nezaustavljivu teškašku zvijer iz Brazila. Borca kojeg će s razlogom mnogi pokušati izbjeći, pa čak i oni koji su na papiru bolji od njega u svemu osim u jednom. No u tom jednom ovaj je jednostavno čudesan.

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider