FIGHT!
SPORTOVI
FIGHT!
DOBRODOŠLI NA SUGA SHOW

VIDEO Sean O'Malley nokautirao Sterlinga i postao UFC-ov prvak bantam kategorije!

UFC je nakon UFC 292 priredbe dobio novog prvaka bantam kategorije, a to je sjajni Sean "Suga" O'Malley.

Nevjerojatan put Seana O'Malleya prema UFC-ovoj tituli prvaka rezultirao je osvajanjem titule na najimpresivniji mogući način. Suga je nokautirao dosadašnjeg prvaka Aljamaina Sterlinga i ponio titulu prvaka svijeta do 61.5 kilograma.

Od strane mnogih osporavan, unatoč atraktivnom stilu borbu i nekoliko više nego impresivnih završnica, O'Malley je dobio priliku svima uzvratiti na najbolji mogući način i u tome je uspio.

Završio je Sterlinga u prvoj polovici druge runde, pogodivši ga kirurški preciznim desnim krošeom u bradu. Dogodilo se to nakon što je Sterling krenuo na udarac koji je novi prvak eskivirao, a onda promašao savršen prostor za svoj pogodak.

Pokušao je Sterling odgovoriti na podu, no primio je još nekoliko jakih i preciznih udaraca, nakon čega je sudac prepoznao situaciju za prekid meča, odnosno proglašenje novog prvaka.

Što se tiče prve runde borbe, O'Malley ju je bolje otvorio po pitanju kretanja i traženje borbe, odnosno odabira udaraca, no Sterling je pred kraj promijenio pristup, počeo vršiti pritisak te je s nekoliko dobrih napada možda i uzeo rundu po pitanju sudačkih bodova.

Nažalost po njega, zbog onoga gore spomenutog mu ta runda nije apsolutno ništa značila te je morao čestitati novom prvaku, što je odmah po proglašenju i napravio, na pravi sportski način, prepun respekta.

Što se tiče O'Malleya, meta je sad na njegovim leđima i bez sumnje ga čekaju pravi izazovi.

Weili Zhang bez ikakvih problema

Uvjerljivu obranu naslova UFC prvakinje slamka kategorije upisala je impresivna Kineskinja, Weili Zhang, kojoj izazivačica Amanda Lemos nije na bilo koji način mogla parirati.

Kineskinja nije uspjela završiti borbu, ali je kroz svih pet rundi uvjerljivo dominirala, bez da je protivnici dala ijedno pravu šansu za uključiti se u borbu. Brazilka je imala tek jedan pokušaj gušenja, koji na kraju nije dobro završio po nju.

Taj pokušaj došao je dvije minute prije kraja prve runde, kad je Kineskinja uslijed dominacije na trenutak izgubila koncentraciju, pa joj je vrat završio u naručju Brazilke. Izgledalo je to čvrsto, no pametno je prvakinja radila, izvukla se, okrenula i onda iz gornje pozicije zadala kanonadu snažnih udaraca koji su borbi usmjerili prema načinu na koji je završila.

Do samog kraja Zhang je dominirala, pokušavajući pronaći način kako završiti borbu, ali protiv sebe je imala čvrstu izazivačicu, koja je pod svaku cijenu htjela dokazati kako je tu priliku dobila s razlogom.

Izdržala je Lemos, ali činjenica je da u 25 minuta nije napravila gotovo ništa i da je ovo jedna od uvjerljivijih obrana titule neke UFC prvakinje. Čista dominacija.

Iduća za Weili? Kineski duel protiv Yan Xiaonan ili neporažena Tatiana Suarez.

Briljantna predstava nove irske superzvijezde

Svoju 13 pobjedu u MMA karijeri te ukupno šestu kao UFC-ov borac, upisao je Ian Machado Garry, 25-godišnji irski borac velter kategorije te svakako jedan od najvećih MMA potencijala na svijetu.

On je protiv sebe imao prekaljenu iskusnjaru Neila Magnyja, čovjeka koji iza sebe ima najveće velteraše u povijesti kao protivnike te veliki broj impresivnih pobjeda. No, u ovoj borbi od je u potpunosti uništen.

Magny od prve sekunde borbe nije mogao odgovarati na ono što je u borilištu pružao Garry, koji ga je već nakon desetak sekundi prvi puta udarcima bacio na pod, a to se dogodilo još nekoliko puta tijekom borbe.

Držao je fenomenalan pritisak, gurao prema naprijed i pogađa, tražeći prekid, u čemu nije uspio, ali je ovo bilo više nego dominantno, protiv borca kojeg je uistinu teško tako deklasirati. Garry je u tom uspio.

Jedan sudac bodovao je čak 30-24 u njegovu korist, što bi se reklo da je sve tri runde bodovao 10-8 (ili manje vjerojatno, po jednu 10-9, 10-8 i 10-7). 

Sad je jasno, Garry s razlogom nosi nadimak The Future.

Posljednja minuta i najbolji trenuci borbe

Suci spriječili Blacksheara da se upiše u povijest

Mario Bautista nastavio je svoj pobjednički niz u UFC-ovoj bantam kategoriji, no puno je onih koji se neće složiti načinon na koji je došao do pete uzastopne pobjede.

Bautista je slavio sudačkom odlukom protiv Da'Mona Blacksheara, čime je svog protivnika spriječio da postane prvi čovjek koji je upisao dvije UFC pobjede u razmaku od samo tjedan dana.

A nije bio daleko od toga, ako računama da je u prve dvije runde sjajno radio i više pogađao, dok za Bautistu možemo spomenuti samo pokušaj gušenja krajem prve runde, koji nije bio dovoljno čvrst.

Istina, Bautisa je preuzeo kontrolu u posljednjoj rundi te ju pritiskom i rušenjima uvjerljivo dobio, ali Blackshear je mogao biti poprilično zadovoljan odrađen. No, nije nagrađen pobjedom za koju će mnogi reći da je zaslužio.

Bautista, koji se prvobitno trebao boriti protiv Codyja Garbrandta, po jednom je suci uzeo čak sve tri runde, dok su mu dvojica dali dvije, dovoljno za pobjedu jednoglasnom odlukom sudaca.

Najbolji trenuci borbe Bautiste i Blacksheara

Vera savladao Munhoza u vrlo zanimljivoj borbi

Vrlo uzbudljivom i prije svega s obje strane aktivnom borbom otvoren je glavni program priredbe. Borbom u kojoj su Marlon Vera i Pedro Munhoz dali apsolutno sve od sebe, a jedno je ostalo netaknuto. Činjenica da niti jedan u karijeri nije završen, a iza obojice su pravi ratovi.

Pobjedu je ipak jednoglasnom odlukom uzeo Marlon "Chito" Vera, koji je pogađao preciznije te bio aktivniji. Štoviše, dva suca bodovala su sve tri runde za njega, 

Munhoz se trudio, no da bi plasirao pravi udarac morao je prolaziti kroz kanonadu svog protivnika, poprilično duljih ekstremiteta i to je zapravo bila startna prednost Ekvarodca koja nije anulirana.

Vera se tako vratio pobjedama, nakon što je u ožujku, porazom u neizvjesnoj borbi protiv Coryja Sandhagena, prekinut njegov tadašnji niz od četiri uzastopna trijumfa.

Najbolji trenuci borbe Vere i Munhoza

 

UFC 292 - glavni program

Aljamain Sterling (c) - Sean O'Malley (bantam)

Weili Zhang def. Amanda Lemos - jednoglasna sudačka odluka

Ian Machado Garry def. Neil Magny - jednoglasna sudačka odluka

Mario Bautista def. Da'mon Blackshear - jednoglasna sudačka odluka

Marlon Vera def. Pedro Munhoz - jednoglasna sudačka odluka

U sunaslovnoj borbi vidjet ćemo također okršaj za pojas, ovaj put u ženskoj slamka-kategoriji, gdje Kineskinja Zhang Weili brani naslov protiv Brazilke Amande Lemos.

No sve zanima može li Sean O'Malley pred bostonskom publikom napokon s trona skinuti Aljamaina Sterlinga, koji je već tri puta obranio pojas koji je uzeo Rusu Petru Yanu još 2021. godine.

O'Malley je upravo Yana pobijedio u svojoj posljednjoj borbi i došao do prilike karijere, koja je dosad bila obilježena optužbama da ju je gurao UFC.

Vidjet ćemo može li protiv nezaustavljivog prvaka, vladara bantama koji je nanizao Cejuda, Dillashawa, dva puta Yana te Sandhagena u posljednjih pet nastupa.

S nevjerojatnom visinom, dosegom i izvanrednom borbom u stojećem stavu, O'Malley će dati sve od sebe kako bi osvojio titulu prvaka. Prvak će pak pokušati borbu odvesti na tlo, gdje mu mladi izazivač ne može parirati.

U ovoj borbi dva različita stila, vidjet ćemo čiji će hype biti ugašen. UFC fanovi jedva čekaju vrhunac UFC 292 večeri, no bit će zanimljiv cijeli glavni program.

 

 

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider