FIGHT!
SPORTOVI
FIGHT!
Šokirao svijet

VIDEO Hat-trick za UFC-ov pojas! Pereira spektakularno okrenuo borbu u zadnjoj rundi i treći put u karijeri pobijedio Adesanyu

Alex Pereira četiri runde bio je u podređenom položaju da bi u petoj nokautirao Israela Adesanyu i uzeo pojas UFC-ove srednje kategorije.

Spektakularni UFC 281 nije mogao dobiti bolji kraj eventa, Alex Pereira u posljednjoj rundi senzacionalno je nokautirao Israela Adesanyu nakon što je gubio cijeli meč te šokantno postao novi prvak u srednjoj kategoriji. Ovo je Brazilcu treća pobjeda protiv Novozelanđanina u dva sporta, dvaput ga je dobio u kickboksu i sad u MMA-ju.

Borilački rezime ove dvojice dao je naslutiti kakvu ćemo borbu gledati i nisu razočarali. Nije bilo baš nikakvog iznenađenja, dvojica daleko najboljih udarača srednje kategorije krenuli su od prve sekunde u kickboksački obračun koji je bio vrlo izjednačen do posljednjih pola minute kad je Adesanya inicirao prvi klinč. Nekoliko desetaka sekundi bezuspješno je pokušavao rušiti Pereiru pa ga pustio pri kraju runde i zatim na par sekundi prije gonga s direktom i krošeom ozbiljno uzdrmao izazivača, kojeg je od kraja spasilo zvono.

Pereira i Adesanya VIDEO Pogledajte kako je gong spasio Alexa Pereiru sigurnog poraza divider

Pereira se do početka druge potpuno oporavio i nastavio kao da par minuta ranije nije bio u nokdaunu. Bolje je zatvarao prostor od Adesanye i pritiskao ga uz žicu, iako su brojem udaraca bili slični u drugoj dionici borbe, Pereira je imao nekoliko uspješnijih kombinacija, a na kraju runde u kojoj je bio malo bolji potvrdio ju je uspješnim rušenjem kojim je položio Adesanyu na parter.
Sve što mu je grappling dobro donio u drugoj, odnio mu je u trećoj jer je Novozelanđanin u toj dionici borbe pokazao veće iskustvo u slobodnoj borbi i dobio nekoliko grapplerskih razmjena u kojima je uspio nanijeti veću štetu svom suparniku i uzeti ju na sudačkim karticama.

Adesanyin dulji staž u MMA-ju došao je do izražaja i u takozvanim „rundama za naslov“ jer je u četvrtoj rundi izgledao puno svježije od Pereire. Brazilac je sve teže pronalazio ritam, ma što ritam, dah, međutim nije odustajao, no bolja tehnička i taktička izvedba prvaka dodatno je pojačala njegove ionako dobre dionice kod sudaca uoči posljednjih pet minuta.

Na ulasku u zadnju rundu Pereiri je računica bila jasna, samo nokaut bi mu donio titulu. I upravo to je učinio, u posljednju dionicu borbe krenuo je na sve ili ništa i uhvatio Adesanyu u jednoj razmjeni. Novozelanđanin se pokušao izvući, ali Pereira je ostao koncentriran, završio ga u udarcima na ogradi i prekinuo Adesanyinu višegodišnju vladavinu srednjom kategorijom.

Weili ugušila Esparzu i drugi put uzela pojas

Bivša prvakinja Zhang Weili ponovo je UFC-ova prvakinja u slamci, kineska borkinja bila je veliki favorit protiv dvostruke prvakinje Carle Esparze i taj je status potvrdila u rundu i kusur borbe za naslov.

Vladavina američke hrvačice ponovo je bila kratkog vijeka, inauguralna prvakinja u slamci i ovaj put nije preživjela prvu obranu, a Weili se vratila na tron na kojem je već sjedila 2021. godine. Ponovo je potvrdila kako je najbolja na svijetu, ako protiv nje ne stoji Rose Namajunas, koja ju je pobijedila dvaput zaredom, međutim sad je ponovo na vrhu sjajna Kineskinja.

Prva runda bila je vrlo neizvjesna, ali malu prednost odnijela je Weili, međutim u drugoj nije bilo dvojbe. Uhvatila je Esparzu u njezinom svijetu, na parteru i pokušala ju najprije završiti raspećem, međutim prebacila se na gušenje s leđa, zavukla ruku pod vrat svoje suparnice i završila posao.

Weili ugušila Esparzu:

Poirier nakon runde godine potvrdio da je i dalje "drugi najbolji" u lakoj kategoriji

Kad god Michael Chandler uđe u UFC-ov oktogon, zabava je zajamčena, tako je bilo i u borbi protiv Dustina Poiriera, koju je izgubio gušenjem u trećoj rundi nakon sjajne dvije i kusur runde bespoštedne borbe.

Cijela borba bit će istaknuti kandidat za borbu godine, ali prva runda ući će u povijest kao jedna od najboljih svih vremena. Krenuli su obojica kao i kako su najavljivali kroz protekli tjedan, odnosno kako priliči ponajboljoj dvojici udarača ove kategorije. Obojica su bili na žici, a iako je bio u podređenom položaju većinu prve dionice, Poirier se uspio oporaviti i položiti svog suparnika na guzicu.

Poirier vs. Chandler VIDEO Istaknuti kandidat za rundu godine: Pogledajte krvavi rat Poiriera i Chandlera divider

Chandler je preživio i u drugoj se okrenuo drugom segmentu slobodne borbe, parteru – i pogodio. Bolje je kontrolirao Poiriera i uspio mu ukrasti rundu na svoj hrvački pedigre. No, u posljednjoj dionici isti taj ga je koštao pobjede, jer je u jednoj izmjeni na podu izgubio poziciju i posljedično završio s Poirierom na leđima. Prvi izazivač lake kategorije uspio je zavući ruku pod bradu i natjerati svog suparnika na predaju.

Poirier se ovom pobjedom oporavio od poraza za pojas od Oliveire prošle godine i još jednom potvrdio kako je i dalje među najboljima u ovoj kategoriji na svijetu te bi mogao biti sljedeći u redu, kad novi prvak Makhachev odradi svoj najavljeni meč s Alexom Volkanovskim. A Chandler? Njemu ostaje treća sreća jer je pojas ponovo jednu stepenicu dalji…

Poirier ugušio Chandlera:

Legenda brutalno nokautirana na oproštaju

Legendarni Frankie Edgar trajao je samo polovicu prve runde svoje oproštajne borbe, Chris Gutierrez poslao ga je u "vječna lovišta“ brutalnim nokautom i zaključio legendarnu karijeru ukrućen na leđima.

Legendarni 41-godišnjak dobio je na početku borbe težak lakat iz okreta, a "coup de grace“ bilo je brutalno koljeno ravno u bradu. Legendarni američki borac srušio se beživotno na parter i zaključio svoju veliku karijeru petim porazom u zadnjih šest borbi.

Gutierrez je ovim nokautom dodao najveće ime u svoj rezime i zakucao na vrata TOP-a 15 bantam kategorije.

Brutalan nokaut završio Edgarovu karijeru:

Kaj ima, Lima?

Vrlo bizarnu, ali vrijednu pobjedu uzeo je Dan Hooker na svom povratku u laku kategoriju, preživio je prvu rundu protiv neugodnog parteraša u usponu Claudija Puellesa pa u izuzetno bizarnoj drugoj, u kojoj se Peruanac konstantno bacao po podu, slavio tehničkim nokautom.

Talentirani borac iz Lime je bio u pozitivnom nizu od pet pobjeda, između kojih je i ona protiv Claya Guide, međutim na svom najvećem ispitu sada dosad u karijeri potpuno je razočarao.

Prvu rundu je doduše dobio, uspio je uhvatiti Hookerovu nogu „Imanari rollom“, poslije nekoliko minuta i dvije neuspješne poluge na peti, morao je pustiti i sve nadalje bilo je nizbrdo za njega. Hooker je u drugoj rundi pronašao distancu i počeo ga secirati direktima i udarcima nogama, a Peruanac se odbijao boriti.

Konstantno se bacao po podu pokušavajući incirati borbu na tlu, međutim novozelandski borac je uporno odbijao i nastavljao ga udarati s distance. Poslije nekoliko teških udaraca Peruanac je ipak kapitulirao, legao je na pod i sudac je prekinuo borbu, a time i Hookerov niz od dva uzastopna poraza.

Valjao se valjao i izvaljao:

Plakat eventa:

UFC 281 UFC 281 (Foto: gol.hr)

UFC 281 - Popis borbi

Israel Adesanya vs. Alex Pereira - za titulu u srednjoj - TKO u 5. rundi

Carla Esparza vs. Weili Zhang - za titulu u slamci - gušenje u 2. rundi

Dustin Poirier vs. Michael Chandler - laka kategorija - gušenje u 3. rundi

Frankie Edgar vs. Chris Gutierrez - bantam kategorija - KO u 1. rundi

Dan Hooker vs. Clauido Puelles - laka kategorija - TKO u 2. rundi

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider